2018. november 28., szerda

Öntött lakktálca az új Pouring lakkal

Egy nagyszerű mázhatású lakkal bővült a Pentart lakkok családja. A Pouring lakkal igazán fényes bevonatokat képezhetünk dísztárgyainkon. A vastagon öntött lakkréteg száradás közben nem repedezik, nem ráncosodik meg, és újabb rétegeket is önthetünk rá. Így igazán fényes, üvegszerű bevonatokat készíthetünk. Az öntőlakk szagtalan és vízben oldható, így a szerszámainkat könnyen tisztíthatjuk. Száradás után a lakk teljesen vízálló, így használati tárgyainkon is alkalmazhatjuk. Természetesen sima lakként, ecsettel felhordva is használható, és akár anyagában színezhető is, például Transzparens színező diszperzióval vagy pigment porokkal.
Most egy MDF préselt tálcán mutatjuk meg nektek a két rétegben öntött, igazán fényes lakk egyszerű felhasználási módját.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Pouring lakk - kétféle kiszerelés kapható: 100ml és 230ml (230ml-es kiszerelés kell a tálcához)
- Dekupázs ragasztólakk - matt
- Krémes akrilfesték - metál (antikréz)
- Krémes akrilfestékek - matt (fekete)
- Pentart MDF tálca - Kínáló tálca/kagylómintás: 32858
- Stamperia rizspapír - DFSA3012
- Stamperia stencilek - KSG313 Classic texture 21x29,7cm
- Valamint: ecsetek, stencil ecset vagy festőkés és olló



Fessük le a tálcát a fekete színű Krémes akrilfestékkel (matt). Majd a rizspapírunkat helyezzük a tálcába és a körmünkkel körvonalazzuk a pontos elhelyezkedését.



Ezután vágjuk ki a rizspapírt ollóval, majd a szokásos módon ragasszuk bele a tálcába a papírunkat a matt Dekupázs ragasztólakkal.



Amikor megszáradt a ragasztott rizspapír, kenjük át a tetejét is a matt Dekupázs ragasztólakkal. Ha ez is megszáradt, a széleket dolgozzuk össze a Krémes akrilfestékkel (matt fekete).



Elkészült a tálca alapunk. A festett és dekupázsolt tálca közepébe öntsünk egy nagyobb adag Pouring lakkot.



Forgassuk addig a tálcát a kezünkkel, amíg mindenhova kerül a lakkból, kivéve a peremet. Ezután helyezzük vízszintbe a tálcát (támasszuk ki, ha nem egyenes az asztal), és hagyjuk száradni a lakkot. Fontos tudni, hogy a vastagon öntött lakkot nem szabad hajszárítóval szárítani! Ha így teszünk, akkor a vastag réteg teteje kezd el csak száradni, ami megrepedezhet, hullámossá válhat. Természetes módon, szobahőmérsékleten, a vastagon öntött lakkrétegnek legalább 24 óra száradás kell. A képen láthatjátok, hogy a lassú száradás, „félidőben” hogyan fest. Akkor van kész az öntött felület, ha a lakkréteg teljesen átlátszóvá válik.



Ha érintésre nem tapad a megszáradt lakkréteg, akkor folytathatjuk a tálca díszítését. Helyezzük rá a stencilünket, és a Krémes akrilfestékkel (metál-antikréz) stencilezzük rá a mintát.



Ezután egy utolsó vastag lakkréteget öntünk a tálcára, amelytől igazán fényes, üvegszerű bevonatot kapunk majd. Az eljárás ugyanaz, mint az első lakkréteg öntésekor. Ennél a rétegnél is hagyjuk magától megszáradni a lakkot, legalább 24 óráig.



Végül a peremen lévő mintára folyt lakkot, fessük át a Krémes akrilfestékkel (matt-fekete).



Reméljük ti is kipróbáljátok az új Pouring lakkunkat, és a vele készült alkotásaitokat megmutatjátok nekünk Pentart Dekor csoportunkban!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...