2018. november 24., szombat

Bársonyporral díszített mintás akril fenyődísz

Olyannyira repül az idő, hogy bizony már javában készíthetjük a fenyőfára a díszeket. Mi most egy bársonyporral és 3D mintával díszített akril formát öltöztetünk ünnepi díszbe, hogy majd ott pompázhasson a fenyőfánkon Karácsonykor.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Átlátszó műanyag függő
- Matt akrilfesték (fehér és bordó)
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Szalvéta
- Levegőn száradó gyurma
- Szilikon nyomóforma lágy
- Metál akrilfesték (sárgaréz)
- Hótoll
- Expressz ragasztó
- Sűrű gélpaszta (matt)
- Bársonypor (gránátvörös)
- Olló, vékony kétoldalas ragasztó, alkoholos filc
- Lapos ecset, szivacs ecset, festőkés


Mielőtt belevágnánk a díszünk felöltöztetésébe, alaposan zsírtalanítsuk le. (Erre a célra most tökéletes megoldás az ablaktisztító folyadék).
Ha a zsírtalanítással elkészültünk, fessük le az elválasztó elemet fehér matt akrilfestékkel. A festék száradása után tépjük ki a szalvétából a kiválasztott mintát és dekupázsoljuk az elválasztó elemre. Ha megszáradt a dekupázsolt rész, ismételjük meg az elválasztó elem másik oldalán is. Mivel átlátszó a függő, így minden irányból látni fogjuk a belsejét is, ezért célszerű mind két oldalánál ugyanígy eljárni.


A szilikon nyomóformába nyomkodjuk bele a levegőre száradó gyurmát. A felesleget vágjuk le a festőkés segítségével, majd ezután óvatosan nyomjuk ki a formából. Készítsük el a függő mind két oldalára való mintát.


Ez idő alatt megszáradt a dekupázsolt minta. Illesszük az elválasztó elemet a függő alá, hogy be tudjuk nézni hová kerüljön a gyurmából kialakított mintánk. Mivel a gyurma még nedves így könnyen rá tudjuk a függőre igazítani. Alkoholos filccel rajzoljuk körbe a 3D mintánkat óvatosan. Erre azért van szükség, mert ameddig a minta ér, addig fogjuk az akrilfestékkel megfesteni a függő alsó részét.


Fessük meg a függőt az előrajzolt részig a matt, bordó színű akrilfestékkel. Amíg a függőn szárad a festék, fessük meg a még nedves gyurmát a metál akrilfesték sárgaréz színével. Óvatosan kenjük át, mert a nedves gyurma eldeformálódhat.


Az elválasztó elemen a dekupázsolt részt emeljük ki a hótollal, itt-ott rajzoljuk körbe a szirmokat. Picit rászáríthatunk mind a hótollal kialakított részre, mind a függőn a bordóra festett részre. A festék száradása után a még mindig nedves gyurma díszünket óvatosan ragasszuk fel az expressz ragasztóval a már előre megrajzolt majd megfestett rész peremére.


A gyurmából kialakított 3D minta alatti részre vigyünk fel ecsettel a sűrű gélpasztából, majd szivacsecsettel egyenletesen dolgozzuk el.


A még nedves gélpasztára fújjuk rá a bársonyport. Ha körbeértünk, óvatosan a kezünkkel nyomkodjuk bele a bársonyport a gélpasztába.


A függő oldalán az illesztésre ragasszunk fel vékony kétoldalas ragasztószalagot, távolítsuk el a védőpapírt és ide is fújjunk a bársonyporból.


Igazán elegáns díszt alakítottunk ki, amit büszkén feltehetünk a karácsonyfára.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...