2017. április 25., kedd

Klasszikusan elegáns ékszertartó

Egy olyan ötletet hoztunk mára, ami rövid időn belül, kevés alapanyag felhasználásával elkészíthető, a végeredmény mégis rendkívül látványos. A főszerepben a lazúrgél és egy régi jó barát, a kontúrmatrica lesznek. Érdekesség, hogy nemcsak magát a matricát, hanem a stancolás maradékát is felhasználjuk.



Szükséges alapanyagok és eszközök:

Távolítsuk el a doboz alján lévő címkét. (Hajszárítóval melegítsük fel egy kicsit a papírt, így könnyen, foltmentesen lehúzható a papírcímke.)

Szereljük le és helyezzük biztonságba a fém részeket.


A dobozunkat csiszolópapír segítségével csiszoljuk meg szálirányt követve. Portalanítsuk, különösen ügyeljünk arra, hogy a sarkokban ne maradjon fapor. Porszívót, ecsetet és nagyon kicsavart vizes rongyot használhatunk erre a célra.


A doboz külső részének az alját és a tetejét fessük le a fenyő színű lazúrgéllel. Figyelünk arra, hogy az éleken és a sarkokban is dolgozzuk el a gélt, ne üljön meg benne.


A lazúrgéllel érdemes mindig szálirányban festeni, vagy szivaccsal eldolgozni a fában, hogy szép egyenletes felületet kapjunk. Egy száraz ronggyal vissza lehet törölni. Ha a lazúr színét erősíteni szeretnénk megismételhetjük a festést.

Ragasszuk fel a doboz alsó részének az elejére és hátoldalára a kontúrmatricát. A két oldalára pedig a stancolás maradékát ragasztjuk fel, kihasználva, hogy a sűrű minta között megmaradt "kitöltő rész" is szép mintázatot rejt. Sniccerrel levágjuk a kiálló részeket. 












Mutatjuk a kontúrmatricát, a bal oldali a minta, a jobb oldali a stancolás maradványa.





Először az alját festjük be paliszander színű lazúrgéllel és egy-két csík olívát is bele húzunk az ecsetünkkel.






Puha ronggyal, vagy papírtörlővel visszatöröljük.



Következnek a doboz alsó részének az oldalai, amelyet szintén a paliszander lazúrgéllel és egy kicsi olíva lazúrgéllel festünk meg, ám ezúttal nem töröljük vissza. Tegyük félre száradni.

A doboz tetejének belsejére is ragasztunk kontúrmatricát és fenyő színű lazúrgéllel szálirányban fessük le.


Kihasználva a száradási időket a fém részeket harmonizáljuk a doboz árnyalatához Glamour metál akrilfesték arany és sárgaréz színekkel.


A medál lencséjének  az alsó részét, szivaccsal Glamour metál akrilfestékekkel tamponáló mozdulatokkal megpontozzuk. Nagyon kicsit! Majd a medál fém részét is egy kicsit. A képen mutatjuk a változást. A baloldali az eredeti, a jobboldali a doboz színével harmonizáló medál.

A fém lábaknál is elvégezzük ezt a munkafolyamatot.

Amikor a doboztető megszáradt óvatosan eltávolítjuk a kontúrmatricát.



Ezután a doboz alsó részén lévő kontúrmatricákat is eltávolítjuk. Sniccerrel óvatosan segíthetünk magunknak, ha nagyon odaragadtak a csíkok.





Következik a doboz alsó részének a belseje. A négy oldalára felragasztjuk a kontúrmatricát és paliszander színű lazúrgéllel lefestjük. Ha szükséges, csak az alját, ahol nincs kontúrmatrica, puha ronggyal visszatörölhetjük.




Amennyiben úgy döntünk, hogy nem szeretnénk visszatenni a fém csatot a doboz elejére, kenjünk a csavar lyukaiba lágy alapozópasztát a felesleget pedig a száradást követően csiszoljuk le. Fessük le ismét a fenyő színű lazúrgéllel a doboz szélét. Ragasszuk rá a kontúrmatricát és paliszander lazúrgéllel a matrica belsejét óvatosan fessük ki.




Tegyük félre a doboz felső részét száradni.

A belső rész megszáradása után eltávolítjuk a kontúrmatricát. Ezen a képen látható, hogy kívül ahol a paliszander előtt fenyő lazúrgéllel festettünk ott a mintáink egy kicsit sárgásabbak. A dobozunk belsején a fa eredeti színét  találjuk a mintánk színeként.


Egy kicsit megcsiszoljuk az egész dobozt, majd portalanítjuk.



Fessük le velúr lakkal a doboz belsejének az alját, ahová az ékszereket fogjuk tenni. A velúr lakk tapintása nagyon puha lesz és cseppállóra szárad. Ezután fessük át a doboz alját, az aljának a külső oldalait és a peremét matt lakkal. 


Legvégén, hogy tartós legyen, kemény lakkal kezeljük a doboz tetejének felületét. A kemény lakk szintén vízbázisú lakk, fényes és rugalmasra szárad. Ez tökéletes egy minden nap használatos ékszerdoboz tetejére. A tető belső részét sima fényes lakkal fessük le.



A medál lencséjét az egyik száradási szünetben expressz ragasztóval rögzítsük a fém részhez. Mérjük ki a doboz közepét, majd  mozaik és kavicsragasztóval ragasszuk a fel a medált a doboz közepére. A zsanérokat és fém lábakat csavarozzuk vissza.

El is készültünk ezzel az igazán izgalmas díszítést alkalmazó, elegáns ékszerdobozzal.





Ötlet, fotó és kivitelezés: PaGi Decoplage

MerkenMerken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...