2017. április 27., csütörtök

Kisokos - Selyemfestés

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, így előkerülnek a szekrény mélyéről a lengébb, színesebb ruhák és kiegészítők, mint amilyen a selyemből készült darabok. Ennek a nemes és finom tapintású anyagnak a megismerésére érdemes egy kis időt szánnunk, mert rendkívüli elegáns és jól variálható kiegészítőket készíthetünk belőle. Most egy nagyobb lélegzetvételű bejegyzés következik, amelyben igyekeztünk minden fontos információt és némi érdekességet is összegyűjteni Nektek, valamint két selyemsál elkészítését is megmutatjuk lépésről-lépésre. Bátran vágjatok bele a selyemdíszítésbe, megéri!Évek óta található a kínálatunkban selyemfestéshez festékek, más segédanyagok és természetesen több formájú és méretű selyem is. A selyem a tavasz egyik kedvelt kiegészítője, így úgy gondoltuk, hogy összefoglalnánk, amit a selyemfestésről érdemes tudni.


Kezdjük az elején, hiszen a selyem nem csupán anyagában különleges és exkluzív, de egy ókori kínai legenda szerint a története is rendkívül érdekes.A legenda szerint kb. i.e. 2640-ben, Xi Ling Shi kínai császárnő, a Sárga Császár fiatal felesége, egy nap egy eperfa tövébe ült le teázni, amikor hirtelen egy selyemhernyó gubó beleesett a teájába. A gubó elkezdett szétválni és ahogy a császárnő igyekezett kiszedni a teájából, legnagyobb megdöbbenésére egyelten hosszú, átlátszó szállá alakult. A látottak egyből felkeltették a kíváncsiságát és elkezdte tanulmányozni, hogy a szál alkalmas-e textil készítésre. Nem sokkal később már kínai tudósok foglalkoztak a különlegesen finom szállal. Megállapították, hogy az eperfa levelével etetett selyemhernyók készítik a legjobb minőségű selymet és feltalálták a selyem szövéséhez használatos eszközöket. 


 Xi Ling Shi kínai császárnő (A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/477029785513721465/)

A valóságban az első selyemkészítésre utaló jelek i.e. 4000-3000 körülre tehetőek és a Jangsao-kultúrához köthetőek, míg az első selyemből készült anyag i.e. 3630-ból származik, melybe egy gyermeket bugyoláltak. 

A selyem készítésének titkát a kínai kultúra féltve őrizte kétezer éven keresztül, mely így az ipar egyik legtovább titokban tartott technológiájának számít a mai napig. Ezt követően Koreában, Japánban, majd nem sokkal később Indiában is meghonosodott a selyemkészítés, majd a híres Selyemúton történő kereskedelem során a nyugati világba is eljutott.   


A frissen kikelt hernyók kb. 30 napig fejlődnek, bebábozódáskor 400-1500 m hosszú selyemszállal fonnak gubót maguk köré.  (A kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Selyem)


Mire is van szükségünk?Selyemre

A kínálatunkban találhatóak selyemsálak, selyemkendők, kispárnahuzat, selyemmandalák., pongee 5 selymek. A pongee a selyem egyik fajtája, az 5-ös az anyag vastagságát jelenti (=22g/m2). Kezdők és profik egyaránt használják ezt a típust, mivel a legkönnyebb festeni rajta. Egyenletesen, szépen vezeti a festéket. Felülete szép sima.

Festékekre
Selyemfesték kínálatunkban 36 féle árnyalatból (köztük metál színekből is) választhatunk, amelyek 50 és 100 ml-es kiszerelésben kaphatóak. Vízbázisú festékek, melyek keverhetőek egymással. Száradás után a festést a selyem hátoldalán keresztül, 180 °C fokos vasalóval 3 percig vasaljuk. A festett selyem kímélő mosással tisztítható.Kiegészítő anyagokra
Kontúrozók, alapozó, keverő fehér, maszkoló és varázs-só, pipetták, melyek mind megtalálhatóak a kínálatunkban.

Eszközökre

Ecsetre: a selyemfestésnél hegyes, körecsetekkel dolgozunk. Ne gondoljatok nagyon bonyolult dolgokra, olyanok, mint amit az általános iskolában használtunk. Ezenkívül több kis tálra (üveg, műanyag, porcelán), törlő papírra, vasalóra, hajszárítóra.
Ezek a kezdő selyemfestők kellékei, amelyet később bővíthetünk. Érdemes ezen felül egy kicsit elmerülni a színek világában is, hiszen a selymen nagyon látványosan alkalmazhatunk több színt is egymás mellett és össze is folyathatjuk a színeket. Itt azonban érdemes egy kicsit előre gondolkodni, hogy a színek harmóniáját azért megtartsuk.

Az alábbi videó egy egyszerű selyemsál készítését mutatja meg, egy ilyen darab kezdetnek tökéletes:


Selyemsál készítés


Mindezek után nézzünk két, szintén nagyon egyszerű, ám annál látványosabb selyemsál készítési technikát, melyek segítségével akár a teljes sál készletünket lecserélhetjük, vagy bővíthetjük.


Először is érdemes a munkafelületünket vízálló anyaggal letakarni (például fóliával), mert ha esetleg kiborítjuk a festéket, akkor az nagyon gyorsan szétfolyik és nyomot hagy. Hasonló okokból javasoljuk a kötény viselését is.

A kiválasztott sálakat érdemes 60 fokos mosószeres vízben kézzel kimosni, mivel gyártáskor felület kezelő anyagok kerülnek a selyemre, amely befolyásolhatja a festék viselkedését.  Mosás után tiszta vízzel öblítsük ki és nyomkodjuk ki a vizet, ne csavarjuk.  


Tavaszi márványos selyemsálSzükséges anyagok és eszközök: 

A sálat kézzel kimossuk és kinyomkodjuk (ne csavarjuk).

Készítsünk mindent elő, hogy kéznél legyenek. .


Terítsük ki az asztalra a sálat, majd az anyag felét helyezzük rá egy üvegtálra és szórjuk meg a varázs-sóval.

A közepéről indulva kezdjük el felcsavarni.

A másik felét is az előzőhöz hasonlóan sózzuk és csavarjuk fel. 


Így végül a sál két végéből egy-egy gombócot kapunk.


Gumizzuk össze a felcsavart sálat.


Pipetta segítségével kezdjük el csepegtetve színezni napsárga és korall színekkel.


Először a napsárga festéket felszívjuk a pipettába és a sál közepétől indulva haladjunk kifelé, miközben az anyagra csepegtetjük a festéket.Fordítsuk meg a sálat és ott is színezzük a napsárga festékkel.


Az összegumizott csomagunk szélére korall színű selyemfestéket csepegtettünk. 

  Ugyanígy színezzük a másik oldalát is.


Ezután szívjunk fel tiszta vizet a pipettába és több helyre csepegtessünk, ezzel kicsit eloszlatjuk és helyenként világosítjuk is a színeken.

Végül az egész csomagot megfordítjuk és félretesszük száradni.


A sálunk kb. egy óra után félszáraz lesz. Távolítsuk el a gumikat és lazítsunk a csavaráson, majd hajszárítóval óvatosan befejezhetjük a szárítást. A megszáradt sálat teljesen bontsuk ki és távolítsuk el róla a só maradványokat.
Tipp! 
A varázs-só szemeket újra felhasználhatjuk. A festék megszínezi a sót, így ne keverjük hozzá a még fel nem használt varázs-sóhoz, hanem nyissunk egy új üvegcsét és hasonló színezésnél újra használhatjuk. Ezek a só szemek sárgák és pirosak lettek, így csak ilyen színeknél alkalmazzuk újra, különben nem kívánt színek kerülhetnek a munkánkra. (Például, ha egy kék sálnál használnák fel sárga és piros só szemeket, zöld és bíbor pöttyöket is kaphatunk.)

A száraz sálat a hátoldalán keresztül, 180 °C fokos vasalóval három percig vasaljuk. Miután megtörtént a fixálás, kéz meleg vízben pici mosószerrel, majd öblítőszerrel öblítsük át. Félszárazon ismét vasaljuk át. Nem kell gőzölni.

A száraz sálon jól látható a csavarás mintája, amit márványosítottunk a varázs-sóval.Kéklő örvény selyemkendő

Most egy kicsit más színvilágú és hangulatú, kék kendőt készítünk.Szükséges anyagok és eszközök: Vizezzük be és jól nyomkodjuk ki a kendőt. Helyezzük egy üvegtálba és készítsük ki az azúrkék és az ultramarin kék színeket. A nedves kendőt az üvegtálban igazítsuk “habosra”. Most nem csavarjuk, hanem lazán sok dombot és völgyet készítünk. A pipettába szívjuk fel az azúrkék festéket és tetszőlegesen kezdjük el csepegtetni.


Következik az ultramarin kék, ebből nagyon keveset, pár kisebb helyre csepegtessünk.

Majd szórjuk meg bőven a varázs-sóval.Ezt követően tegyük félre két órára száradni. 

Miután a kendőnk megszáradt, távolítsuk el.


Vasalóval fent leírtak szerint fixáljuk a festéket. Kézmeleg vízben kevés mosószerrel mossuk át, öblítsük le, majd újra vasaljuk át.

A végeredmény egy izgalmas, teljesen egyedi mintázat. Inspiráció

Mutatunk még néhány további ötletet, melyekből inspirálódhattok. 

Ennél a kendőnél meghagytuk a  selyem eredeti színét, csupán néhány gyűrődést színeztünk meg.


A következő sál csavarással készült, amelynél erősebb színeket használtunk.


Készítettünk csuklón hordható kis kendőket szintén festékkel, csavarással és varázs-sóval.

Látható, hogy a különböző variációknak csak a fantáziánk szabhat határt. Próbáljátok ki Ti is!


Selyemsálak: Ötlet fotó és kivitelezés:PaGi Decoplage


A történeti áttekintés forrásai: 

Kínai Nemzeti Selyemmúzeum http://en.chinasilkmuseum.com/
Library of Congress – Notable Women In Science Knowledge Cards, Authored & Created By Aimee Hess
Chinese Silk: A Cultural History. Rutgers University Press
"The History of Silk". The Silk Association of Great Britain
History of silk: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_silk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...