2017. április 13., csütörtök

Antikolt poháralátét

A kopottas, régies hatás kedvelői nem csak az ünnepekkor, hanem a hétköznapokban is használhatnak egyszerűen elkészíthető kiegészítőket. Ezek közül most azt mutatjuk meg, hogyan lehet könnyen antikolt poháralátétet készíteni.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Kartonlap, papírlap
- Fém díszítőelemek
- Alapozó paszta (gesso) (fekete)
- Áthelyezhető ragasztó spray (Colla)
- 3D sablon
- Vaspaszta (csillámos)
- Delicate metál akrilfestékek (ezüst, antikezüst)
- Antikoló festékek (patinakék, patinazöld, algazöld, krémzöld, sötétbarna)
- Antikoló festék eltávolító
- Matt akrilfesték (fekete)
- Expressz ragasztó
- Kontúrozó festék (ólom) 
- Matt lakk (vízbázisú)
- Puha rongy, olló


Vastagabb kartonból vágjunk ki több darab 10-11 cm átmérőjű köröket. Azért vágjunk ki nagyobb méretet, hogy legyen helyünk díszíteni. Nem feltétlenül fontos a vastag karton, akinek szimpatikusabb, használhat vékony fa vagy furnér kör lapokat is.
A körökre vigyük fel vékony rétegben az alapozó pasztát, ehhez használjunk benedvesített lapos ecsetet, mert így könnyebben tudunk dolgozni az egyébként sűrű pasztával. Fessük át a fém díszelemeket is.


Egyszerű papírlapból vágjunk ki akkora méretű köröket, amelyekbe kényelmesen beleférnek a díszítő elemek. Ezeket a papírlapokat sablonként, kitakarásra fogjuk használni. Fújjuk le a papírlapok egyik oldalát az áthelyezhető ragasztó spray-vel, majd illesszük az alapozott kartonok közepeire.


Ugyancsak a ragasztó spray segítségével rögzítsük a kiválasztott 3D-s sablont, majd töltsük ki a csillámos vaspasztával.


A kitöltés után rögtön óvatosan emeljük le a sablont, majd szintén óvatosan emeljük ki a sablon papírlapot is. Hagyjuk száradni, mely vastagságtól függően 2-3 óra is lehet.


Száradás után finoman csiszoljuk át a 3D mintát, a szélein is. Portalanítás után fessük át foltokban a korábban kialakított mintát a Delicate metál akril ezüst és antikezüst színeivel.


Száradás után ugyanezeket a körgyűrűket fessük meg az antikoló festékekkel, ugyancsak foltokban. Vegyítsük a színeket ízlés szerint. Ezután az elvtávolító folyadékkal átitatott puha ronggyal töröljük vissza annyira, hogy a Delicate festék ezüstös csillogása picit előbukkanjon. A fém díszítő elemeket is antikoljuk, ehhez most a sötétbarna és a patinazöld antikoló festéket használjuk.


Ha véletlenül a belső körbe belefestettünk a delicate vagy az antikoló festékkel, akkor egyszerűen javítsuk fekete matt akrilfestékkel.


Az alátét közepére ragasszuk fel a fém díszelemeket az expressz ragasztó segítségével.


A díszesebb hatás kedvéért a külső körgyűrű és a belső kör találkozásánál alakítsunk ki pici pöttyöket a kontúrozó festék segítségével.



Végül matt lakkal kenjük át az egész felületet.


Az így kialakított alátéteket persze nem csak a poharakhoz használhatjuk, hanem jól jöhet például a húsvéti asztal díszétésekor is.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...