2017. április 12., szerda

Húsvéti tojás selymesen csillogó domború mintával

Ezúttal egy izgalmas technikát mutatunk Nektek tojáson, melyben a domború minták és a selymes színek kerülnek előtérbe, miközben az antikoló festékeket is bevetjük.


Szükséges anyagok és eszközök:

- tojás 7cm-es hungarocell (polisztirol)
- matt akril (kármin piros)
- antikoló festék (fehér)
- antikoló paszta (fehér)
- Chameleon viaszpaszta (fehérarany)
- szilikon nyomda
- csiszolópapír
- ecsetek, szivacsElsőként lealapoztam a tojás felületét.


A következő mozzanat, a levegőn száradó gyurma előkészítése. Vegyünk elő egy szilikon nyújtólapot, vagy ha nincs ilyenünk, akkor tökéletesen megteszi például egy A4-es rizspapír zacskója is! Nyújtófával vagy egy üveggel könnyedén kinyújthatjuk. Ami fontos, hogy körülbelül 1 mm vastagságúra lapítsuk gyurmánkat.

 

Leemelve a zacskóról nagyobb darabokra tépve borítsuk be vele a tojás felületét. Az illesztéseket finoman dolgozzuk (gyúrjuk) össze.
Ezután következik a mintázás: a szilikon nyomdával díszítsük a felületet kedvünk szerint a nekünk tetsző mintázattal. Határozottan, de óvatosan nyomjuk bele, részlegesen vagy akár teljesen mintázva a felületet.


Az így megmintázott tojást tegyük félre száradni kb. 2 órára.


A megszáradt gyurmát fessük le színes matt akrilfestékkel. Én a pirosat választottam, mert az itthon lévő tojástartó színeivel ez harmonizált a legjobbn. Az ecsettel minden egyes kis részt fessünk le, ügyelve a mélyedésekre.


Száradás után elővettem az antikoló festékcsalád fehér színét. Nagyon bevált nekem, sok mindenre használom. Remekül lehet vele hamvasítani a korábban más színűre lefestett felületeket. (itt egy másik példa az alkalmazásra.)  Egy szivacs segítségével a szárazecset technika mintájára vittem fel az antikoló festéket. A szivacsot kicsit festékezve majd egy papírtörlőn kitörölgetve belőle a festék nagyját, finoman átsimogattam a kidomborodó részeket. Ez azért fontos, mert tényleg csak a felületet színezzük, a mélyedésekben látszódik a korábban felvitt piros festék. Amennyiben valahová mégis túl sok festéket kentünk volna, azt egy, az antikoló festék eltávolítóval átitatott puha ronggyal visszatörölhetjük.


Az antikoló festéket átkentem narancsolajos antikoló pasztával, annak is a fehér színű változatával, ez erősítette a fehér hatást a felületen.


Végül a chameleon viaszpaszta fehérarany színe került rá ami adott egy diszkrét, sejtelmes csillogást a felületnek.


Egy kis szalag és ez után már nincs más dolgunk, mint gyönyörködni az elkészült alkotásban és várni a húsvétot!
Ötlet, fotó és kivitelezés: Kalmár Tímea - DecoMűhely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...