2017. március 18., szombat

Tündér házikó - alkossunk a gyerekekkel

Romantikus lélek lévén, régóta kacérkodom a gondolattal, hogy kellene nekünk pár tündér lakhely. Az interneten ezernyi ötlettel találkoztam, a papírmasétól kezdve a gyurmán át, a legkülönfélébb alapanyagokig. Most egy viszonylag egyszerű, az újrahasznosítás jegyében készült, akár gyerekekkel, hétvégi programként is megvalósítható ötletet készítettem el lépésről-lépésre.
Szükséges anyagok és eszközök:

Első lépésként vágjuk le olló vagy szike segítségével a tejfölös doboz tetején levő peremet. Ez lesz majd a házikónk alapja.


Sima vízzel permetezzünk be néhány konyhai papírtörlőből tépett darabot. Ügyeljünk rá, hogy ne áztassuk nagyon el, csak puhítsuk fel egy picit.


Dekupázs ragasztólakkal fessünk le egy darabot a tejfölös doboz oldalából.


A papírtörlőt helyezzük rá a beragasztózott felületre, és közben függőlegesen gyűrjük meg. Ezzel fogjuk fatörzs látszatát kelteni. Ahol levágtunk a dobozból (ez lesz majd a házikónk alja), ott hagyjuk rá körülbelül két centit.


Haladjunk körbe a dobozon.


Ha végeztünk, akkor a doboz aljánál (vagyis ami eredetileg a tejfölös doboz alja volt) levő felesleget vágjuk le, kb. 1-1,5 cm-es ráhagyással. Ezt hajtsuk vissza és ragasszuk hozzá a műanyaghoz.


Hagyjuk egy picit szikkadni, majd kenjük át a papírtörlő felületét is a dekupázs ragasztólakkal.


Tegyük le a dobozt egy nem porózus felületre (az esetemben ez a mindig használt műanyag terítő) és az aljánál ollóval tépjük meg kissé egyenetlenre a túllógó papírtörlőt, majd kenjük be a képen látható módon: 


Tegyük félre száradni.
Közben elkészítjük a házikónk tetejét. Ehhez én egy sötétbarna, kb. 220 g/m2 - es kartont használtam. Első lépésként kivágtam az A4-es méretből kivágható legnagyobb kört.


Mint egy tortaszeletet, vágjunk ki egy cikket a kartonból.


Próbáljuk rá a házikó alapjára. Ha szükséges, vágjunk ki a kartonból még egy darabot.


Ragasztózzuk be alaposan Média ragasztóval, majd illesszük össze.Vékony hullámkartonra (én a jól bevált pizzás dobozt használtam) fessünk a borostyánzöld színű metál akrilfestékkel, majd húzzunk bele csíkokat itt-ott a Rozsda hatás festék szett festékeivel.Ez pillanatok alatt megszárad (hajszárítóval lehet gyorsítani). Ha megvan, vágjuk fel csíkokra. Felesleges a vonalzó, szemmértékre is jó lesz, nem baj, ha nem teljesen egyforma. A csíkokat utána vágjuk apró téglalapokra.


Ragasztópisztollyal kezdjük el felragasztani az elkészült cserepeinket. Ha gyerekekkel együtt dolgozunk, ezt a munkát inkább mi végezzük, vagy ragasztópisztoly helyett használjunk Média ragasztót. Úgy lassabban haladunk, de biztonságosabb, mint a forró ragasztópisztoly.


Szakaszosan haladjunk.A második sort úgy kezdjük, hogy az első cserepünk közepe az alsó sor két cserepének találkozásához kerüljön.


Egyáltalán nem baj, ha nem lesz tökéletesen egyenletes!


Ha már nagyon közel járunk a tetőnk csúcsához, akkor álljunk meg.


Vágjunk e lefestett kartonból egy kört, és készítsünk egy záróelemet a tetőhöz.Ragasszuk fel.


Fokozhatjuk a természetes hatást, ha némi szárított mohát (virágboltban kértem) ragasztunk a tetőcserepek közé.A Média ragasztó átlátszóra szárad majd, tehát emiatt nem kell aggódnunk.


Most térjünk vissza a házikónk alapjához. Sötétbarna matt akrilfestékkel lefestettem a megszáradt papírfelületet.


A Rozsda hatás festékszett színeit és egy csepp fehéret használva árnyaltam (csíkokat húzva a még nedves sötétbarna akrilba) az alapot.A sötét színektől haladjunk a világos felé.A sötétebb színekből mehet a gyűrődések közé is, a világosabbat már csak a kiemelkedő részekre használjuk. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy nem ecsettel dolgozunk, hanem az ujjunkkal.


A végeredmény színeiben és textúrájában is a fa törzsére hasonlít. Ezt a technikát és a festékeket akár dobozok (papír, fa) dekorálására is használhatjuk. 


Ha megszáradt, ragasszuk fel a tetőt a házikónkra.


A maradék hullámkartonra rajzoljunk ajtót és ablakokat, majd vágjuk ki őket.Fessük le őket sötétbarna akrilfestékkel, majd a világosabbakkal húzunk bele "deszkákat".


A hatás fokozása kedvéért egy miltonkapcsot használtam ajtógombnak.


Vastag réteg forró ragasztót tettem az ajtó hátuljára, így növelve kissé a 3D hatást.


Az ablakok felragasztásához inkább a Média ragasztót választottam, mert jóval pontosabban adagolható.


Az ablakok és az ajtók festését még világosítottam egy kicsit.


El is készültünk. Már csak a tündérkénk beköltözését várjuk.


A végére fontos megjegyeznem, hogy az elkészült házikó nem időjárásálló. Leginkább télikertbe, vagy lakásba ajánlom. Én úgy tervezem, hogy egy nagyobb méretű virágalátétet lefestek, és erre kerül majd a házikó.

Ötlet, fotó és kivitelezés: beedeescrap (Sztarenki Szilvia)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...