2017. március 23., csütörtök

Antikoljunk üveget!

Biztosan ismerős az az érzés,amikor van egy szép formájú vagy metszésű kiürült üveg, de olyan egyszerű és unalmas. Ilyenkor elkezdünk gondolkodni, hogy mit is lehetne vele kezdeni. Kidobni nem szeretnénk, de pár lépésben adhatunk neki egy új ruhát. Most megmutatjuk, hogy az antikoló festékekkel és némi elefántcsont gyantával készíthetünk egy szép dísztárgyat belőle.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Szép formájú metszett üveg
- Üveglencse
- Alapozó festék (primer)
- Metál akrilfesték (antikréz)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Antikoló festékek (patinakék, patinazöld, fehér és fekete)
- Antikoló festék eltávolító
- Delicate metál akrilfesték (zöldezüst)
- Elefántcsont gyanta szett
- Expressz ragasztó
- Szilikon nyomóforma
- Puha rongy

 

Alapos zsírtalanítás után az üveg teljes külső felületét egyenletesen fessük le az alapozó festékkel, mert a következő réteg metál festék jobban kiemeli az esetleges festési hibákat. Az alapozót hagyjuk száradni kb. 1 órát. Ezután az antikréz metál akrilfestékkel fessük le a teljes felületet, majd hagyjuk száradni (kb. 1 óra).


Addig készítsük el az üveg közepére szánt mintákat, ehhez az elefántcsont gyantát fogjuk használni.
A dobozban található két mérőedénykébe mérjük ki külön-külön az A és a B komponensből 4-4 ml-t, ezzel egy formát tudunk kiönteni. Én dupla adaggal készítettem, hogy egyszerre két formát is el tudjak készíteni. A két komponenst öntsük össze és alaposan keverjük el.
A dobozban található műanyag kesztyűt ajánlott a munka közben használni.



Kb. fél óra elteltével már kivehetjük a mintát, ekkor még valamennyire rugalmas, így formázható, ha még szükséges. (Pl: domború felületre)
Stencil ecset segítségével először a fekete antikoló festékkel pamacsoljuk be a mintát, majd töröljük vissza a kívánt hatás eléréséig az eltávolító folyadékkal átitatott puha ronggyal.


A metál festék teljes száradása után fessük tovább az üveget: az antikoló festékeket pamacsoló mozdulattal foltokban vigyük fel az üveg felületére. Használjuk hozzá a fekete, a patinazöld, a patinakék és fehér színeket. Ugyanezeket a mintákon is alkalmazhatjuk.


Töröljük vissza az antikoló festéket az eltávolítóval átitatott puha ronggyal. Így a mélyedésekbe szépen beleül a festék, a domború részekről szépen vissza lehet törölni.


Matt lakkal lakkozzuk le az üveg teljes felületét, nem baj, ha a metál színt letompítja, mert itt nem az volt a célunk, hogy csillogjon. Ha az üvegünknek van dugója vagy kupakja, akkor az a fent említett lépéseknél az üveggel együtt készítsük el.


A minta közepére szánt üveglencse hátulját fessük meg foltosan egy pici Delicate zöldezüst (ettől egy pici csillogó hatást érhetünk el), fekete és patinazöld antikoló festékkel.
A lakk száradása után az üveg közepére ragasszuk fel expressz ragasztóval az elefántcsont gyantából készült mintánkat és bele az üveglencsét.


Az unalmas üvegünk az átváltozás után már sokkal jobban mutathat a szoba egyik polcán.







Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...