2017. március 30., csütörtök

Antik teásdoboz tükrös tetővel

Annak, aki szereti a teát mindegy, hogy éppen milyen évszak van. A kedvenc teáink jó, ha mindig kéznél vannak. A kínálatunkban elég sok teás doboz található, most egy négy rekeszes tárolót díszítettünk, melyet minden teakedvelőnek szívesen ajánlunk. Stílusában egy ón antik dobozt imitáltunk, melynek a tetejét kívül és belül is díszítjük.
Szükséges anyagok és eszközök:

Teafilter tartó, 4 nagy rekesszel, 23*20*9 cm 
Stencil, sűrű mintás   
Lazúr, ében 
Alapozó paszta, fekete (Gesso)
Glamour metál akrilfesték, platinum 
Tükör permetfesték műanyagra
Védőlakk permet spray
Fényes lakk, vízbázisú (opcionális) 
Kontúrozó festék, fehér, fekete
Stencil tisztító folyadék
Maszkolószalag
Ecsetek 
Festőkés  
Fém doboz láb  
Nyomtatott minta a doboz tetőre, teáskanna és csésze
Csiszolópapír  
Áthelyezhető ragasztó spray

 
Leszereljük a zsanért. A dobozunkat átcsiszoljuk és alaposan portalanítjuk. A doboz tetején a műanyag ablak részt leragasztjuk maszkolószalaggal. Ében színű lazúrral kívül is és belül is lefestjük. 

A stencilünket befújjuk áthelyezhető ragasztóval, hogy jobban tudjuk rögzíteni. A doboz négy oldalát és a tetőt stencilezzük fekete alapozó pasztával. A száradási időket kihasználva, a fém lábakat száraz ecset technikával, először fekete alapozó pasztával, majd száradás után platinum színű Glamour metál akrilfestékkel lefestjük.


Miután a dobozunkon megszáradt a stencilezett minta, következik a felület “ónosítása”. Ehhez a platinum színű Glamour metál akrilfestéket és egy nagyobb, durva szőrű ecsetet használunk. Kiöntjük egy tálba a festéket és az ecsetet picit bele mártjuk, majd egy papírtörlőben jól kitöröljük. Éppen hogy maradt festék az ecsetünkön, ezzel az ecsettel  végig “simogatjuk” a dobozunkat, az alját is. A 3D mintánk még jobban kiemelkedik, ezüstös lesz és a ében lazúr felület is fémesen fog csillogni.A tetőn eltávolítjuk a maszkolószalagot. A mintánkat alul rögzítjük és felül kontúrozó festékkel kihúzzuk a vonalakat. Mi egy teáskannát és egy csészét választottunk, de természetes bármilyen mintát átrajzolhatunk.
Újra maszkoljuk a doboz tetejének belső részét, de ezúttal a fa részeket. Ezután tükör permetfestékkel (műanyagra) belülről (a műanyag lap hátoldaláról) befújjuk és teljes száradás előtt összegyűrt papírtörlővel, tamponáló mozdulatokkal visszaszedjük a festék egy részét. Száradás után védőlakk permet spray-vel lakkozzuk.

Végül következik a zsanérok és a fém lábak rögzítése. Bár a lazúr önmagában színezi és védi is a fát, így külön lakkozni nem szükséges, de ha szeretnénk, hogy a teafiltertartónk fényesen csillogjon, akkor átkenhetjük fényes lakkal a fa részeket. A teafilterek elhelyezéséről se feledkezzünk el!

Ötlet, fotó és kivitelezés: Pagi Decoplage 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...