2020. január 15., szerda

Dekoratív doboz Lazúrgéllel

Sok lehetőség rejlik a lazúrgélek színkavalkádjában, ezek közül mi most mutatunk egy ötletet a country színek felhasználásával. Azt tudtátok, hogy a lazúrgélekkel is nagyon szép színátmenet lehet kialakítani? Akár egy felhős hátteret is játszva, könnyedén festhetünk meg a szép pasztell színekkel.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Könyv alakú doboz
- Stencil (KSTDL04)
- Matt akrilfesték (fekete)
- Lazúrgél (country kék, country rózsaszín, fehér)
- Dekorlakk (puha tapintású)
- Laposecset, sörte ecset
- Maszkoló szalag


Ha fadobozt festünk, előtte mindig alapozunk, de kivételt képez, amikor lazúrral, lazúrgéllel vagy páccal színezzük a fa felületét. Mivel most a színeket lazúrgéllel fogjuk kialakítani, ezért elhagyjuk az alapozást, és a stencil minta kialakításával kezdjük a dobozunk díszítését.
Rögzítsük a stencilt maszkoló szalaggal, majd a fekete színű matt akrilfestékkel fessük meg a mintát. Kevés festéket használjunk, hogy a minta szép kontúros maradjon.


Ha elkészültünk a mintával, óvatosan emeljük le a stencilt és tisztítsuk meg, hogy még sokáig tudjuk használni. Várjuk meg a festék száradását, majd finoman csiszoljuk át az egész doboz felületét, és portalanítsuk le.


Készítsük elő a country kék, country rózsaszín és a fehér lazúrgéleket. A doboz tetején a madárkák feletti részen kezdjük a színezést a fehér színű lazúrgéllel úgy, hogy pici kéket is vegyünk fel az ecsetre. Foltosan, hol több fehérrel, hol több kékkel fessük meg a hátteret, közép tájékon használjunk egy keveset a rózsaszínből is. Így nagyon szépen, könnyedén ki tudjuk alakítani a felhő hatású hátteret. A lazúrgél krémes állaga miatt könnyedén össze tudjuk mosni a színeket, és mivel nem fedő festék, ezért nagyon szépen átengedi a stencilezett mintánkat. A fa erezete is előbukkan itt-ott egy picit, ami kifejezetten jól passzol a felhős hatáshoz.


Folytassuk a doboz oldalainak megfestésével. Először egy vékony ecset segítségével a bordázott részek mélyebben ülő részeit fessük meg a fekete matt akrilfestékkel.


Az akrilfesték száradása után fessük le a doboz oldalait és a peremét a rózsaszín lazúrgéllel. Ahogy a doboz tetején a madárkáknál, úgy itt is a lazúrgél alól előbukkan a fekete szín, de pont annyira tompítja le, hogy ne legyen túl nagy a kontraszt. A mélyedések sötétebbek, mintha a fény játszana velünk.


A doboz tetejének és az aljának az éleit emeljük ki a fehér színű lazúrgéllel stencil ecset segítségével. Azért, hogy kicsit még fokozzuk a látványt, a doboz oldalainak az éleit és a bordázott részt is fessük meg száraz ecsetes technikával.


Befejezésként lakkozzuk le a doboz teljes külső felületét a puha tapintású dekorlakkal, mely száradást követően finom, puha tapintású lesz.


Ugyan még egy picit várnunk kell a tavaszra, de egy ilyen dobozkával talán közelebb csalogatjuk. A tavaszi hangulatot viszont egész biztosan előidézhetjük vele.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...