2019. február 23., szombat

Tükör Hajlítható fával és Tükör permetfestékkel

Bármilyen átlátszó üveglapból készíthetünk tükröt a Tükör permetfestékkel. Most mi is így tettünk és egy használt, üveglappal rendelkező képkeretet varázsoltunk át tükörré. Ha olyan rámánk van, amiben átlátszó műanyag vagy plexilap található, akkor a műanyagra való Tükör permetfestéket használjuk. A képkeret szélét Hajlítható fával és Delicate metál akrilfestékkel díszítettük. Lássuk, hogyan készíthetünk egyszerűen tükröt mi magunk is az otthonunk díszítésére!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Régi vagy használt képkeret, üveggel
- Tükör permetfesték üvegre
- Alapozó paszta (fekete)
- Matt akrilfesték (fekete)
- Delicate metál akrilfesték (lilaezüst)
- Hajlítható fa (gyöngysor csík MD 0912)
- Expressz ragasztó, vagy faragasztó, vagy ragasztópisztoly
- Bármilyen stencil (Stencil G, méret: 21x29,7cm, Classic texture KSG313)
- Védőlakk permet spray
- Valamint: ecsetek, szivacsecset, stencilező ecset és vágókés


A Hajlítható fa díszcsíkból vágjuk le a megfelelő méretű darabokat. A végeknél, a keret külső és belső csücskéhez mérten, 45 fokos szögben egy vágókéssel dolgozzunk. Ezután ragasszuk fel a bordűröket a keretre Expressz ragasztóval vagy faragasztóval, vagy ragasztópisztollyal.


Ha megszáradt a rátét, kenjük le az Alapozó pasztával az egész keretet. A sarkoknál vastagabban is tehetjük, ha nem pontosak a díszcsík szögei (így elfedjük azokat a pasztával). Természetesen használhatunk fekete színű matt akrilfestéket is.


Hogy a leendő tükrünk is díszes legyen, egy stencilmintával díszítjük. Tisztítsuk meg a képkeret üveglapját, majd fektessük rá a stencilünket, és egy stencilecset segítségével fekete akrillal vagy alapozó pasztával vigyük fel a motívumot. Nem szükséges teljesen fedőre festeni a mintát, maradhatnak ki foltok, ettől még rusztikusabb megjelenése lesz a díszített tükörnek.


Ha megszáradt a stencilezett minta, fújjuk le az üveglapot a Tükör permetfestékkel. Természetesen azt az oldalát fújjuk, amelyen a stencilminta is található.


A permet száradása után egy papírtörlővel dörzsöljük meg a széleket, hogy a permetfesték lekopjon. Ezután fixáljuk a permetet Védőlakk permet spray-vel, melyet hagyjunk megszáradni. A lekoptatott foltok egy részét tamponáljuk át a Delicate metál akrilfestékkel (lilaezüst).


A legvégén az egész felületet fessük be matt akrilfestékkel vagy alapozó pasztával. A tükrünk elkészült, áttérhetünk a képkeret befejezésére. A Tükör permetfestékből egy keveset fújjunk a keretre díszítésként.


Ezután a Delicate metál akrilfestékkel (szárazecset technikával) kezeljük a kiálló részeket, és a keret éleit. Legvégül fújjunk egy kevés Védőlakk permetet a keretre, hogy a ráfújt Tükör permetfesték ne kopjon le idővel.


Reméljük ti is kedvet kaptatok tükröt készíteni. Ha igen, akkor nekünk is mutassátok meg az alkotásaitokat Pentart Dekor csoportunkban!


Ötlet: Demény Erika rusztikus tükörképei után, kivitelezés és fotó: Lakbear

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...