2019. február 27., szerda

Mixed Media doboz média tintával

A mixed média tipikusan az a technika, aminél minden feleslegesnek vélt apró tárgyat, mint pl. termések, selyem virágok, gombok, fém veretek, fém díszítő elemek, gipszből kiöntött elemek, gombok, de még egy kiszuperált ecsetet is fel tudunk használni. Legyen az műanyag, fém vagy akár agyag. A lényeg a felhasznált festékekben, alapanyagokban az elrendezésben és a színek harmóniájában rejlik.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Ovális kartondoboz (doboz szett)
- Alapozó festék (primer)
- Sűrű gélpaszta matt (heavy body gél)
- 3D por (durva és nagy)
- Média tinta (média ink) (egyiptomi kék, türkizzöld, türkizkék, feketeribizli, karamell, vörösbor)
- Fém díszítőelemek, apró műanyag virág, szárított pici virág, maradék gipsz forma, és pár darab olyan feleslegessé vált apróság amit fel tudunk ragasztani.
- Antikoló festék (fehér)
- Lapos ecset, stencil ecset, festőkés


A mixed média technika lehetővé teszi számunkra, hogy minden olyan apró tárgyat, ami esetleg megmaradt, feleslegessé vált, egymásra és egymás mellé ragasszunk, így egy új lehetőséget adva a felhasználására. De mielőtt elkezdenénk az elrendezésen gondolkodni, az alapozó festékkel fessük le a doboz teljes külső és belső felületét. Az alapozó teljes száradása után kezdjük el összerakni, kialakítani a doboz tetején azt a kompozíciót ami ízlésünknek a legmegfelelőbb.
Ha összerendezgettük és elégedettek vagyunk a látvánnyal, rögzítsük az apró díszítő elemeket a sűrű gélpasztával a doboz tetejének közepétől kiindulva. Nekem ebben az esetben volt pár megmaradt gipsz formám (amit természetesen most is ki lehet önteni),  valamint rendelkezésemre állt jó pár pici műanyag és szárított virág (ami egy régi csokor része volt) és nem utolsó sorban fém díszítő elemek és a kihagyhatatlan 3D porok.


A kompozíciónkat felragasztottuk, de még óvatosan bánjunk vele, mert a sűrű gélpasztának időt kell adnunk, hogy teljesen megszáradjon. A doboz tetején üresen maradt részekre festőkés segítségével vigyünk fel a gélpasztából. Nem kell törekednünk az egyenletességre, ebben az esetben így lesz szép kiegészítője a felragasztott apróságoknak.


Ha a doboz tetején kimaradt részekre körbe felvittük a gélpasztát, még nedves állapotában szórjuk bele a 3D port (durva 3D por). Így egy szép strukturált felületet kapunk. Majd ha a durva port is rászórtuk, egészítsük ki egy pár darab nagy 3D golyóval.


A dobozunk tetejét félre is tehetjük száradni (kb. egy éjszaka). Viszont a dobozunk aljával még dolgozunk egy kicsit. Ugyanúgy, mint a doboz tetején a matt sűrű gélpasztából húzzunk festőkéssel sávokat, hossz irányban. Egyik sávban vékonyabban vigyük fel a gélpasztát másik sávban picit vastagabban. Még nedves állapotában szórjunk bele a durva 3D porból.

A teljes száradással várjunk 24 órát, így biztosan megszáradnak mind a doboz tetejére halmozott anyagok, mind a doboz oldalán a gélpaszta. A teljes száradási időt betartva a dobozunk teljes felületét fessük át az alapozó festékkel. Ha így járunk el, egységessé tesszük a teljes felületet és ezek után bátran felvihetjük rá a következő réteget.


Ha az alapozó festék megszáradt, folytassuk a díszítést a média tintákkal. Foltokban csepegtessük a doboz tetejére az ízlésünknek megfelelő színekből. A tinta savmentes, alkoholos és rendkívül gyorsan szárad.


Ha a doboz tetejét beszíneztük, folytassuk a doboz oldalának színezésével. Itt tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy el is készültünk a dobozunkkal és aki kedveli az intenzív színeket az valóban itt befejezettnek is tekintheti ezt az alkotást.


De én túl intenzívnek éreztem a színeket, így úgy gondoltam picit tompítok rajta. A média tinta száradása után (ami kb. 1-3 óra) az antikoló festék fehér színével, száraz ecsetes technikával simogattam át a doboz teljes külső felületét ott, ahol a tintával színeztük.



Így kapunk egy kevésbé intenzív színű, de rendkívül harmonikus összhatású dobozkát.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...