2019. február 20., szerda

Puha tapintású mintás doboz bársonyporral

A bársonypor is egy olyan termék, amit ha egyszer kipróbál az ember akkor alig várja, hogy legyen folytatása és még több bársonyos felületet tudjunk kialakítani. Finom, puha tapintása miatt egyszerűen nem lehet neki ellenállni. Most egy doboz tetejét díszítettük bársonyporból kialakított rombusz mintával és hogy ne csak a bársonyos részeken legyen finom, puha tapintású, fűszereztük egy kis velúr lakkal.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Csiszolt doboz (20x15x8cm)
- Alapozó festék (primer)
- Krémes matt akrilfesték (rózsaszín, fehér)
- Velúr lakk
- Vékony kétoldalas ragasztószalag
- Öntapadó hobbiragasztó
- Antikoló festék (fehér)
- Bársonypor (fehér)
- Expressz ragasztó
- Fém fogantyú
- Strasszkő
Lapos ecset, stencil ecset


Az alapozó festékkel fessük le a doboz teljes külső és belső felületét. Az alapozó festék teljes száradása után, ha szükséges finoman csiszoljuk át a doboz felületét, majd portalanítsuk le. Így készen áll a dobozunk a következő fázisokhoz. A színre festéshez készítsünk elő egy tányérkát, és nyomjunk ki egy kevés festéket a krémes akril rózsaszín és fehér színeiből.
A doboz tetejét átlósan kezdjük el festeni úgy, hogy az ecsetünkre vegyünk fel egy keveset a fehérből, majd a rózsaszínből, és a két színt mossuk össze a doboz tetején. Ahogy haladunk a doboz közepe felé, mindig vegyünk fel az ecsetünkre még egy kis rózsaszínt a festékből. A doboz másik szeglete felé haladva pedig ismét vegyünk fel az ecsetünkre egy kis fehér festéket, így egyfajta finom színátmenetet tudunk kialakítani.


Ha a doboz tetejének festésével elkészültünk, fessük meg hasonlóan a doboz oldalait, csak itt ne átlósan haladjunk, hanem vízszintesen fessük meg a színátmenetet. A krémes akrilfesték tökéletesen alkalmas az ilyen finom színátmenetek kialakításához krémessége és sűrűsége miatt.


A festék teljes száradása után lakkozzuk le a velúr lakkal a doboz teljes felületét. A lakk száradása után a felület matt, finom, puha tapintású lesz, így tökéletes kiegészítője a bársonypornak.


Következzen egy kis tervezés, számolgatás. Én először egy papírlapra megrajzoltam a mintát, hogy lássam melyik verzió lesz a legalkalmasabb, melyik mutat majd szépen a doboz tetején. Vonalzóval megrajzoltam a rombusz mintákat és arra jutottam akkor lesz a legszebb a minta, ha maradok az átlóknál, így a doboz tetején a vékony kétoldalas ragasztószalagot átlósan, a leghosszabb pontból kiindulva kezdtem el a felragasztani. Itt már pontosan tudtam hány centisek lesznek a rombuszok, hisz a tervrajzból ez már kiderült, így ez sem volt már kérdés, ezért pontosan kijelöltem a centiket, és szép sorba felragasztottam a ragasztószalagokat.


Ha elkészültünk az egyik iránnyal, ismételjük meg a ragasztószalagok felhelyezését keresztbe is, hogy kialakuljanak a rombusz formák. Ha kész vagyunk a felragasztással, a doboz szélein a felesleges, lelógó részeket vágjuk le egy dekorkéssel vagy egy snicerrel. Ne felejtsük el a rombuszok közepén lévő felső ragasztószalagot kivágni (ez egy apró rombusz lesz), hogy amikor eltávolítjuk a hordozó papírt a ragasztóról, ne tépje fel az alulra került ragasztót.


Már itt látszik milyen szépen fog mutatni a minta, de mielőtt eltávolítanánk a papírt a ragasztószalagról, picit emeljük ki a mintákat a fehér antikoló festékkel. Stencil ecset segítségével, nagyon kevés festékkel kicsit árnyaljuk be a rombuszok széleit. A fehér antikoló festéktől még finomabb árnyalata lesz a rózsaszín festéknek, és a fehér bársonypor szinte beleolvad majd a minta széleibe.


Óvatosan távolítsuk el a papírt a ragasztó szalagról, így már készen is áll a dobozunk a porozásra. Távolítsuk el a csőrös részt a fioláról, és szórjuk be a ragasztószalagot mindenhol a bársonyporral.


Óvatosan nyomkodjuk bele, hogy a por jól bele tudjon ragadni. Ha mindenhová jutott a bársonyporból, az ujjainkkal finoman simítsuk le a felesleget, és a maradékot töltsük vissza a fiolába.


Folytassuk a porozást a doboz oldalain. Maszkoló szalaggal ragasszuk ki azt a részt ahová nem szeretnénk, hogy a bársonypor kerüljön. A maszkoló szalag feletti részt, egyenletesen, nem túl vastagon - de arra ügyelve, hogy mindenhová kerüljön - vigyük fel az öntapadós ragasztót. Várjuk meg a ragasztó száradását. Színtelenre, de a ragadósságát megtartva szárad az öntapadó ragasztó, ami lehetővé teszi, hogy a bársonypor bele tudjon ragadni.


Ismét vegyük elő a bársonyport és szórjuk az öntapadó ragasztóra. Ugyanúgy járjunk el itt is, mint az előzőekben. Ha körbeértünk a bársonyporral a doboz oldalain, távolítsuk el a maszkolószalagot.


Egy picit még fokozzuk a díszítést, és ha már rózsaszín a dobozkánk, akkor jöhet még egy kis csillogás is. Az expressz ragasztóval rögzítsük a fém fogantyút, amit picit átsimogathatunk a fehér antikoló festékkel, hogy tompítsuk a sötét színét. Majd a fogantyú köré rombusz alakzatban ragasszunk fel strasszköveket.


Egy kis rózsaszín, egy kis csillogás, ilyen egy igazi kis csajos dobozka.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...