2019. február 5., kedd

Festett üveg Üvegfestékkel és csillogó 3D dekortollakkal

Szép alakú, hajdan italt tartalmazó üvegeket is díszíthetünk üvegfestékekkel. Az ilyen flaskákat sajnáljuk kidobni, mert remek alapanyagok. A korábbi üvegfestékes posztunkban a vízzel hígítható Üveg és porcelánfestéket mutattuk be, most az oldószeres változatot vesszük górcső alá. Egy italos üveget festettünk át sejtelmes lilás-kékes árnyalatúra, melyet néhány csepp csillogó (glitteres) 3D dekortollal díszítettünk tovább. Lássuk, hogyan készül a színes üvegflaska, melybe bármilyen italt tölthetünk, vagy dísztárgyként az otthonunk ékévé válhat újra!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Üvegfestékek - oldószeres (kék és piros)
- Oldószer-alkoholos
- 3D dekortoll csillogó (kékezüst és lilaezüst)
- Bármilyen stencil, amely az üveg közepére passzol
- Áthelyezhető ragasztó spray
- Bármilyen italos üveg
- Opcionálisan az üveg kupakjának festéséhez: fekete matt akrilfesték, Máz hatású viaszpaszta (lila fény), oldószeres lakk
- Valamint: ragasztószalag, szivacsecset vagy stencilecset, hajszárító és ecsetek


Zsír és portalanítsuk az üvegünket, majd a kiválasztott stencilünket fújjuk le Áthelyezhető ragasztó spray-vel. Helyezzük a ragasztós felével lefelé az üvegre a stencilt és maszkoljuk körbe ragasztószalaggal a mintát.


Az oldószeres üvegfestékek gyorsan száradnak és szép fényes felületet képeznek az üvegen. Pentart alkoholos oldószerrel hígíthatjuk a festéket, világosíthatjuk a színeket, illetve a festőszerszámainkat is ebben moshatjuk ki. Érdemes az alkoholban kimosott, és szárazra törölt ecseteket langyos szappanos vízzel is kimosni, így biztosan puha marad az ecsetek sörtéje. Az oldószeres üvegfestékek színpalettájában megtalálhatóak a csillogó változatok éppúgy, mint a fémesek és a normál színek is.
Egy kevés kék színű oldószeres üvegfestéket tegyünk a szivacsecsetünkre, vagy a stencil ecsetünkre. Ezután a stencilmintát vékonyan stumpfoljuk (döfködő mozdulatokkal). Ha végeztünk a stencilezéssel, óvatosan emeljük le a mintát az üvegről.


A stencilezett minta száradását hajszárítóval meggyorsíthatjuk. Ezután egy-egy rész piros, illetve kék színű üvegfestéket keverjünk össze. A lilás árnyalattal stumpfoljuk be az üveg elülső felét és az oldalait. Az üveg hátulsó részét, hagyjuk festetlenül, mert oda más árnyalatot fogunk festeni.


Öntsünk egy tálkába kevés piros színű üvegfestéket, majd a szabadon hagyott részt fessük be vele. Így szép színátmeneteket kapunk, és az elülső stencilminta sem veszik el a meghatározó liláskék színekben.


A flaska kupakját többféleképpen igazíthatjuk az üveg lilás színéhez. Mi most lefestettük fekete matt akrillal, majd Máz hatású viaszpasztával (lila fény) kezeltük. A viaszpaszta száradása után oldószeres lakkal zárjuk az „eozinos” hatású, liláskék színű kupakot.


Amikor megszáradt a festett üveg (teljes kikeményedés 24 óra), akkor jöhet a csillogó 3D dekortoll. Kékezüst és lilaezüst színűeket használtunk felváltva, az üveg domború mintájához igazítva a pöttyözést. Természetesen a minta függ az adott üvegtől, így a fantáziátokra bízzuk, hogy milyen alakzatokat pöttyöztök. A csillogó 3D dekortollak használatáról és alkalmazási területeiről EBBEN a videóban láthattok többet.


Ha ti is festettetek már üvegedényeket valamely üvegfestékünkkel, akkor ne habozzatok megmutatni nekünk is  Pentart Dekor csoportunkban!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...