2016. augusztus 27., szombat

Névre szóló poharak kivételes alkalmakra táblafestékkel


Mindenki életében van több olyan alkalom, amikor valami egyedi kellékkel szeretné elvarázsolni a vendégeket. Most üvegpoharakat díszítettünk táblafesték felhasználásával. Krétával vagy kréta filccel a pohárra tudjuk írni a neveket, így akár egy esküvőn ültető kártya helyett is kedves meglepetésként tudjuk használni, vagy teamécsessel hangulatos esti fényt varázsolhatunk a vacsoravendégek számára.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Táblafesték üvegre
- Alapozó paszta (gesso) (fekete és fehér)
- Opálgél
- Metál akrilfesték (antikréz)
- Kontúrozó festék (fehér)
- Ragasztó spray (Colla)
- Express ragasztó
- Szilikon nyomóforma
- Fém spatula
- Lapos ecset és szivacsecset
- Maszkoló szalag
- Papírlap a szívminta kivágásához és egy olló
- Üvegpohár 


Először a csipkemintát fogjuk kialakítani az alapozó pasztákkal, vastagságtól függően több óra is lehet a száradási idő. A spatula segítségével először a fehér alapozó pasztával töltsük ki a szilikon forma felét.


A másik felét a fekete színű alapozó pasztával, mivel a pohár kis felület, így egyszerűbb a két színből a csipkemintát egyszerre elkészíteni.


Egy papírlapból vágjunk ki szív formákat, készítsük elő a fújáshoz, egy papírlapot rakjunk a szívecskék alá, hogy ne legyen minden ragasztós, egyik oldalát fújjuk le a ragasztó spray-vel. 


Alaposan zsírtalanítsuk az üvegpoharat, mosogassuk el mosogatószerrel, öblítsük el és töröljük szárazra. Ragasszuk fel a szív alakú mintánkat.


Maszkoló szalaggal ragasszuk le a pohár felénél, szivacsecsettel fessük meg a pohár alsó részét az üvegre való táblafestékkel. Egyszerre több poharat is készíthetünk, picit variálhatunk, hogy az egyik pohárnál az alsó részét festjük táblafestékkel a másik pohárnál az egész felületet, csak a szívecskét kihagyva. A táblafestéket minden esetben minimum két rétegben kell festeni. A rétegek között legalább egy óra száradási időt meg kell várni. Teljesen száradási ideje 24 óra.


Amíg szárad a poharunkon a táblafesték, elkészítjük a csipkemintát. Az alapozó paszta száradása minimum 3-4 óra, óvatosan emeljük ki a szilikon formából a pasztákat. Akkor száraz ha elválik a szilikontól és könnyedén ki tudjuk emelni belőle, ha még ragadna, akkor hagyjuk kicsit száradni.


Egy ollóval vágjuk ki a minta felső részét, most csak erre lesz szükségünk. A maradékot ne dobjuk ki, más díszíteni szánt tárgyakon remekül fel tudjuk később használni.


Kis szivacsecsettel fessük be metál akrilfestékkel a csipkemintát itt-ott, éppen csak egy kis csillogást fogunk így elérni.


Ha a táblafesték megszáradt, akkor ragasszuk le ismét a pohár felénél, csak most a pohár felső részét fogjuk festeni az opálgéllel. Az opálgélt vékony rétegben enyhén benedvesített szivacsecsettel fessük be. Ügyeljünk, hogy egyenletesen vigyük fel a gélt, mert így kapunk szép homokfúvott hatást.


Ha elkészültünk az opálgél festésével, egy óra száradás után óvatosan szedjük le a maszkoló szalagot és a papír szívecskét. Hagyjuk még száradni legalább 1-2 órát, majd kontúrozó festékkel pöttyözzük körbe a szívecske mintánkat.


Ha a kontúrozó festék is megszáradt (ez 1-2 óra), express ragasztóval ragasszuk fel az alapozó pasztából kialakított csipkemintát úgy, hogy a szívecskés részt hagyjuk ki.


A pohár talpának az élét, szivacsecsettel a metál akrilfestékkel emeljük ki. A táblafesték és az opálgél tartósságát, vízállóságát fokozhatjuk úgy, ha sütőben hőkezeljük. Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk az üvegpohár hőállóságáról! Ha hőálló, akkor kezelhetjük ha csak a táblafestéket és az opálgélt használtuk! Sütőben 110 fokon 30 percig. Mivel itt használtunk több olyan alapanyagot ami nem hőálló, így ebben az esetben a díszített poharakat nem hőkezeljük! Fontos, hogy az elkészült poharakat csupán dísztárgyként használjuk, ne igyunk belőlük!


Krétával vagy kréta filccel feliratozhatjuk kedvünkre a poharakat.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett. Szeretném megkérdezni,hogy a Colla s.ragasztót hol lehet beszerezni,mert sehol nem lehet kapni? Köszönöm szépen előre is a választ.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Veronika!

    A lakóhelyéhez legközelebbi viszonteladóinknál érdemes érdeklődni, vagy partnereink webáruházait felkeresni. Viszonteladóink listáját itt találja: http://www.pentacolor.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=48 Reméljük tudtunk segíteni!

    VálaszTörlés
  3. Én azt szeretném kérdezni,hogy a gessot hogy lehet buborékmentesen belevinni a formába?Hiába simítottam,nyomkodtam bele többször,nem töltötte ki teljesen.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...