2016. augusztus 30., kedd

Gyertyatartóból vintage 3D fényképkeret



Ünnepélyesebbé tehetünk egy egyszerű képkeretet, ha talapzatra helyezzük. Születésnapra, vagy egy nevezetes eseményre remek ajándék. A lábon álló 3D keretbe bármilyen apróbb tárgyat is elhelyezhetünk, akár egy kisgyerek babakori cipellőjét, vagy egy nyaralásból származó kagylókat, kavicsokat. A képtartóhoz nem kell más, mint egy kis csipet alkotóvágy, egy közepes méretű 3D képkeret és egy nagy, fa gyertyatartó. Lássuk hogyan készül!




Szükséges anyagok és eszközök:

-          Stamperia rizspapír
-          Expressz ragasztó
-          Alapozó paszta (fehér)
-          Mikrorepesztő lakk
-          Antikoló paszta (umbra)
-          Olló, ecsetek, ragsztópisztoly
-          Egyéb dekorációhoz: textil szalagok és csipke, fotók
-          Egyéb alapanyagok: Opálgél (tetszés szerint)


A natúr fa gyertyatartónk fém peremét egy ollóval hajlítsuk be a fa peremről. Ez a művelet könnyen elvégezhető, mert vékony színezett alumíniumból készülnek a gyertyát közrefogó gyűrűk (egy csavarhúzóval is rásegíthetünk akár). Erre azért van szükség, mert fát a fához szeretnénk ragasztani, a biztosabb kötés érdekében. 



A műveletet expressz ragasztóval végezzük, mely száradás után stabilan rögzíti a két tárgyat. Ezzel a lábon álló képtartónk készen áll a dekorálásra.




 

A fa képtartónk egész felületét alapozzuk le fehér alapozó pasztával. Miután megszáradt, a szokásos módon dekupázs technikával díszítsük a gyertyatartóból készült láb és a 3D képkeret egyes részeit. A kiválasztott dekupázs rizspapír természetesen tetszőleges mintájú lehet. Mi most ezt a szerényebb megjelenésű, betűmintás rizspapírt választottuk.



A következő lépés a képkeret széleinek homályosítása. Ez a művelet szabadon választott, nem lesz kevesebb a kompozíció, ha kimarad, ám a vintage hangulat érdekében mi kihagyhatatlannak ítéltük. A tiszta üveglap széleire egy nedves ecsettel vagy szivacsecsettel gyengéden pamacsoljuk az opálgélt. Alapjáraton az opálgélt a tartósság érdekében (vízállóság) hőkezelni kell, ám ettől mi most eltekintünk. Hőhatás nélkül csak cseppálló lesz a mattított üvegrészünk, ám bízunk abban, hogy a bele helyezett tárgyunk nem fog sírni, nem is lesz télen náthás és semmilyen nedvességet nem áraszt magából, mely rongálná az opálos üvegszélünket.


Egy ragasztópisztollyal a kiválasztott csipkéket belülről, redőzötten körberagasztjuk. Ez az elem is elhagyható, vagy ragaszthatunk bele például tortatál széléről levágott papírcsipkét is.


Ha elkészültünk a „belső” dekorációkkal, akkor jöhet a lábas képtartónk öregítése. A mikrorepesztő lakkal könnyen és egyszerűen dolgozhatunk. Az első komponens megszáradását követően felkenjük a második komponenst, mely száradás közben fog elkezdeni repedezni. Várjuk meg míg teljesen száraz lesz a repesztett felület, majd antikoló pasztával (umbra) emeljük ki a repedéseket.



A láb nyakához köthetünk szalagból egy csinos masnit. Ezzel késznek is nyilváníthatjuk az alkotásunkat. Jó munkát, kellemes időtöltést kívánunk hozzá!



Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...