2016. augusztus 6., szombat

Party tábla - avagy hogyan dobjuk fel sötétben is a hangulatot


Lepjük meg a grillezésre érkező vendégeinket egy party táblával! Hogy este is jól látszódjon, bevetettük a sötétben világító festéket. Felírhatjuk rá a kínálatot, de akár kívánság listát is. Dobjuk fel a hangulatot!








Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék (primer)
- Táblafesték (fekete metál)
- Sötétben világító festék (zöld, limezöld, pink, narancs, lila)
- Sötétben világító kontúrozó festék (pink, narancs)
- Natúr falap (35x50cm)
- Stencil
- Ecsetek (lapos ecset és stencil ecset)

- Spatula
- Festőhenger (szivacsos)
- Finom szemcséjű csiszoló szivacs


Első lépésként fessük le a falapot az alapozó festékkel. A száradást gyorsíthatjuk szárítóval, langyos levegővel.  



Száradás után, finom szemcséjű csiszoló szivaccsal csiszoljuk át, hogy szép sima legyen a felület. Ezután portalanítsuk le és kenjük rá második réteg alapozó festéket is. Ha a második réteg festék megszáradt, ismét csiszoljuk át, hogy szép sima felületet kapjunk. A táblafestéket már nem fogjuk csiszolni, ezért fontos az alapozás és csiszolás.


Mivel a metál fekete táblafestékkel dolgozunk, ezért alaposan rázzuk, keverjük fel, hogy a metál szemcsék jól összekeveredjenek a festékkel. Festő hengerrel egyenletesen fessük át az egész falap felületét. Ha az első réteg megszáradt (1-2 óra) festhetjük a következő réteget. A táblafestéket két rétegben szükséges festenünk.


Várjunk, amíg megszáradt a második réteg táblafesték (újabb 1-2 óra, csak annyira szárad ennyi idő elteltével, hogy tovább dolgozhatunk rajta, azaz nem ragad rá a stencilünk). Teljes száradáshoz 24 óra szükséges. Illesszük a stencilt a tábla széleihez és stencil ecset segítségével fessük meg a táblánk keretét és az indás részt a sötétben világító festékkel. Most csak egy rétegben használjuk a világító festéket, mert csak egy halvány minta kialakításához vesszük igénybe. Óvatosan emeljük le a stencilt, várjunk a száradással 15-30 percet.


Ha megszáradt a stencilezett mintánk, rajzoljuk át a sötétben világító kontúrozó festékkel.


Célszerű megvárnunk, amíg a kontúrozó is megszárad (30-60 perc). Ezután helyezzük fel a kiválasztott levél, virág mintájú stencilt a táblánk sarkaira és szélére. Rögzítsük a stencilt maszkoló szalaggal. Spatula segítségével vigyük fel a festéket. A sötétben világító festék elég sűrű ahhoz, hogy spatulával tudjunk vele dolgozni. Próbáljuk meg egyenletes vastagságban felvinni.


A levelekhez használjunk felváltva limezöld és zöld színű festéket, így képezhetünk színátmeneteket.


Óvatosan emeljük le a stencilt és várjuk meg míg megszárad a festék. Mivel itt vastagabb rétegben dolgoztunk, picit több a száradási ideje. (1-2 óra)


Ha megszáradt a levélminta, folytassuk a virágok stencilezésével. Most a lila, a pink és a narancs színű sötétben világító festéket használjuk.


Végül, ha minden minta megszáradt, akkor a narancs színű sötétben világító kontúrozóval rajzoljunk indákat a leveleink mellé.


A teljes száradáshoz 24 órára van szükség, csak ez idő elteltével írhatunk rá biztonságosan és törölhetjük le a krétát, ahányszor csak akarjuk. Mivel a táblafesték és a sötétben világító festék is vízállóra szárad, így nem szükséges lakkozni. Írjunk krétával a táblánkra bátran, ha javítanunk kell, nedves szivaccsal visszatörölhetjük és újra írhatunk rá.  






Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...