2016. július 10., vasárnap

Tippek, trükkök lazúr használatához

Papírtörlőt nem csak a konyhában használunk, jól jöhet a fürdőben vagy a munkahelyen is. Találtam egy új formájú tartót, ami remekül díszíthető. Ezt az ötletet bárki könnyedén elkészítheti, hiszen alapként megtartjuk a fa mintázatát és ezt mi mással tennénk, mint lazúrral, melynek színei egymással keverhetőek. Azt is megmutatom hogyan árnyalhatunk lazúrral, és egy trükköt ami elengedhetetlen ha szép munkát szeretnénk.




Szükséges anyagok és eszközök:

-fa tartó
-matt akrilfesték (fehér)
-lazúr (dió, gesztenye, kék)



Rögtön a trükkel kezdem: Tiszta vízzel kenjük át az egész felületet. Erre azért van szükség, mert a fa rostjai nedvesség hatására megduzzadnak, amit le kell csiszolni, mivel a munka során később ezt már nem tehetjük meg.


Száradás után a felület ilyen bolyhos lesz. Alapos csiszolás után kezdhetjük is a munkát.


 A stencilragasztóval vékony egyenletes rétegben fújjuk be a kiválasztott sablonunkat.


Pozicionáljuk és rögzítsük a sablont a felületen. Egy nagyobb szivacsecsettel ütögető mozdulatokkal vigyük át a mintát fehér akrilfestéket használva.


Fokozatosan haladjunk, kevés festékkel dolgozzunk!


A sablont óvatosan leemelve majd arrébb helyezve folytassuk a munkát.


1 rész dió + 1 rész gesztenye + 20 rész kék összekeverésével alakult ki az a szín amit elképzeltem.  Bátran kísérletezzünk a színek keverésével!


Egy nagyobb ecsettel egyenletesen fessük át a teljes felületet. Látható, hogy a fa beszívja a lazúrt, míg az akrilfestékes sablonminta épp csak egy kicsit színeződik el.


A széleknél dió és gesztenye szín 1:1 aranyú keverékéből egy kellemes barna színt készítettem, ezzel árnyaltam a még nedves felületen nem csak a széleknél, hanem a tartó teljes felületén itt-ott.


A vízbázisú lazúrok száradás után matt és vízálló felületet eredményeznek, ezért nem szükséges külön lakkozni. Nagyobb igénybe vétel esetén 1-2 réteg lakk növeli a tárgy tartósságát és ellenálló képességét. Lazúrból kapható beltéri és kültéri változat is.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Kalmár Tímea - DecoMűhely

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a tippet a lazúr használatához,számomra igen értékes volt végignézni a bemutatót. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jó. Hol lehet ilyen papírtörlőt venni?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...