2016. július 23., szombat

Steampunk képkeret szárított virágokkal


Érdemes nyaranta lepréseled a kertben nyíló virágokat, így később fel tudod használni az alkotásaid dekorálására. Ha a hagyományos szalvéta technikát szereted, ám szeretnél egy kicsit újítani, akkor a préselt növények dekupázsolásával egyedi és friss hatást érhetsz el.  Egy-egy szép dobozon, vagy faliképen viszontláthatod kerted, kedvenc virágait.  Az eljárás majdnem ugyan az, mint amit a sorozatgyártott szalvéták ragasztásakor megszokhattál. Hogy mégis miben tér el az eljárás, azt eláruljuk neked a munkafázisok bemutatásakor.




Szükséges anyagok és eszközök:





Vágjunk egy akkora kartont, mint a lézervágott fogaskerekes keret. A kettőt ragasszuk össze expressz ragasztóval.


Miután a ragasztás megszáradt, krémfehér dekorfestékkel fessük le az egészet.


A krémfehér képkeretnek csak a kereti részét antikoljuk antikoló pasztával (umbra). A fogaskerekek között alaposan ecseteljük be a pasztát, majd töröljük le a felesleget, vagy használhatunk az elmosáshoz terpentint is. Ezután a bronzszínű metál viaszpasztával kenjük be a fogaskerekeket. Ahhoz, hogy antik hatást érjünk el, itt-ott színes metál viaszpasztát (türkiz) is alkalmazhatunk. Az antikolást és a két viaszpasztás réteget egymás után elvégezhetjük. 


Ezután jöhet a nyomdázás, melyet tetszőlegesen végzünk el a felületen. Érdemes csak néhány nyomatot tenni a szélekre és majd ha már a virágok is felkerültek a képre, utólag még többet nyomdázni.


A képünk keret része elkészült. Nekifoghatunk a préselt virágkompozíció megalkotásához. A dekupázs ragasztólakkal (selyemfényű), kenjük be a képet vastagabban, mint szoktuk. Mivel a törékeny préselt virágokat nem tudjuk bekenni, így az alapra visszük fel a ragasztólakkot. Ebbe egyengetjük a préselt növényeket majd ecsettel összedolgozzuk. Kenhetünk még a tetejére is, hogy teljesen elfedje a ragasztó az egészet. Amikor a nyomdázással is elkészültünk az antikoló pasztával (umbra) a virágos kép széleit is antikoljuk. Száradás után hagyhatjuk a pasztát mattan, de ki is fényesíthetjük egy tiszta textildarabbal.


Amikor a nyomdázással is elkészültünk az antikoló pasztával (umbra) a virágos kép széleit is antikoljuk. Száradás után hagyhatjuk a pasztát mattan, de ki is fényesíthetjük egy tiszta textildarabbal.






Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...