2016. július 14., csütörtök

Sweet home táblakép, kicsit másképp



Ezt a posztot mindenkinek ajánljuk, aki szeretne egyedi faliképet, ám a klasszikusnak számító „sweet home” feliratú táblakép típusról sem szeretne lemondani. Ezzel az egyszerű, néhány lépésben kivitelezhető technikával mindezt magunk is megvalósíthatjuk. Következzen egy ombre hatású képkeret és kép, repedő festék rendszerrel és lazúrgéllel!


Szükséges anyagok és eszközök:

-          repedő festék rendszer (1 és 2 komponens) - fehér
-         lazúrgél - magenta
-          matt akrilfesték - fekete
-          öntapadós betűk, vagy öntapadós fólia, maszkolószalag
-          ecsetek és szivacsecset
-          bármilyen dekoratív stencil
-          vastagabb karton, ragasztópisztoly
-          használt képkeret


Egy vastagabb kartont, melyet beszerezhetünk a hobbiboltokban, vágjunk méretre, hogy a választott képkeretünkbe belepasszoljon. A kartont fessük le fekete matt akrilfestékkel.


Száradás után már kenhetjük is egyenletes rétegben, a repedő festék rendszer egyes jelzésű alapozóját (1. komponens).


A repedő festék rendszer első rétegének száradása után (óvatosan hajszárítózhatjuk is), tetszőleges vastagságban felkenhetjük a második komponenst. A vékonyan felhordott festék, apróbb és finomabb repedéseket okoz száradás után. A vastagon felvitt réteg, vaskosabb repedésekkel jár. A rusztikusabb hatás eléréséhez festőkést (spaklit) is használhatunk. A festékréteget hajszárítóval is száríthatjuk, így szemtanúi leszünk a repedezettség kialakulásának. A nyolcféle színben kapható repedő festék rendszer második komponensének színeit keverhetjük is egymással, így újabb árnyalatokat érhetünk el.


Ha elkészültünk a repedezett alappal, melyet a képkereten ugyanezzel az eljárással előkészítettünk, jöhet a lazúrgél. A táblaképet foltosan vagy színátmenetesen kenjük be lazúrgéllel. Mielőtt elkezdenénk a lazúrgéllel festeni, ragasszuk fel a „sweet home” feliratot a kívánt területre. A színátmenetes hatást egy száraz szivaccsal áttörölve tehetjük még jellegzetesebbé. Azokat a részeket töröljük át a száraz szivaccsal, ahol találkozik a lazúrgéllel festett terület a fehéren hagyott részekkel. A határokat mossuk össze pár határozott mozdulattal, amíg még nedves a lazúrgél. Miután megszáradt a lazúrgél, eltávolíthatjuk az öntapadós betűket is.



Végül már csak a stencilezés maradt hátra. Rögzítsük a mintát maszkolószalaggal, majd szivacsecsettel vagy stencilező ecsettel vigyük fel ugyanazt a lazúrgélt, mellyel korábban dolgoztunk már. Minél többször kezeljük a stenciles részt lazúrgéllel, annál sötétebb lesz a mintánk.


Miután végeztünk a munkával, helyezzük a képkeretbe a kartonképet és a hátoldalán ragasztópisztollyal rögzítsük.


Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...