2016. július 28., csütörtök

Napló díszítés - avagy hogyan használjuk a transzfer gélt

Manapság sokféle technikát lehet alkalmazni tárgyak díszítésére. Ebből az egyik nagy kedvenc a transzferálás. Ezzel a technikával kedvenc képünket vagy akár saját fotóink bármelyikét is átvihetjük a díszítendő felületre. A ragasztásos transzferálással képünk eredeti minőségében, kontúrosan, élesen jelenik meg. Egy kemény fedelű napló és egy kedves régies kép segítségével mutatom be ennek a technikának a lépéseit. Hogy a végeredmény még szebb legyen, bevetettem pár trükköt is.





Szükséges anyagok és eszközök:

- A5 méretű kemény fedelű napló
- Alapozó festék (primer)
- Matt akrilfesték (bézs, lazac, földbarna, szürke, fehér)
- Transzfer gél
- Lazúr (dió)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Antikoló paszta (umbra)
- Express ragasztó
- Ecsetek (lapos ecset, szivacsecset és stencil ecset)
- Stencil
- Lézer nyomtatott kép
- Szivacs
- Szalagok




Első lépésként alapozzuk le a napló elejét és a hátoldalát is. Gyorsabban haladunk, ha a naplót szétnyitjuk, így egyszerre mindkét oldalát le tudjuk festeni.


Az alapozó száradását kicsit gyorsíthatjuk hajszárítóval, de ne forró levegővel és ne túl közelről. Teljes száradás után kenjük át a napló borítóját a transzfer géllel. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol szép egyenletesen vigyük fel a gélt, de vigyázzunk, hogy ne túl vékony és ne is túl vastag rétegben.  



Ha átkentük a borítót, rögtön kenjük át a lézerrel kinyomtatott kép színét is, gyors mozdulatokkal haladjunk, hogy ne száradjon meg a gél. Itt is nagyon fontos, hogy egyenletesen mindenhol kenjük át.
Fontos: Ehhez a ragasztásos transzfer technikához csak lézerrel nyomtatott képet használjunk. Itt nem a pigmenteket oldjuk ki, hanem a nyomtatott képünk legfelső filmszerű rétegét helyezzük át a díszítendő felületre. Mivel színével lefelé fordítva helyezzük a naplónkra, a végeredmény a nyomtatott kép tükörképe lesz, így ha feliratot is tartalmaz képünk, már tükrözve szükséges kinyomtatni. (A tükrözés funkciót már az egyszerűbb képszerkesztő programokban is megtalálhatjuk.)


Ha átkentük a napló borítóját és a képet is, helyezzük rá a napló borítójára a nyomtatott képet, nedves állapotában. Óvatosan illesszük rá a napló tetejére és fentről lassan leengedve a levegőt kipréselve a kezünkkel simítsuk át. Miután leraktuk a képet, nem lehet visszaszedni, ezért érdemes még ragasztás előtt betájolni, hová szeretnénk elhelyezni.


Ha felragasztottuk a képet, az ujjunkkal jól nyomkodjuk át az egész felületet, majd egy papírtörlővel is ismételjük meg. Vigyázzunk mert az átnedvesedett papír érzékeny és könnyen felszakad.


Amennyiben biztosra akarunk menni, várjunk legalább egy éjszakát a száradással. A teljes száradási ideje 24 óra. Amint ez letelt, kezdhetjük eltávolítani a felesleges papírrétegeket: Egy szivacs segítségével, nedvesítsünk be egy részt. Körkörös mozdulatokkal, az ujjainkkal kezdjük ledörzsölni a papírt. Nem kell egy lépésben megszabadulnunk a papírtól, mindig csak egy réteget dörzsöljünk le egyszerre.


Ha a felső réteget eltávolítottuk, gyenge fokozaton langyos levegővel szárítsunk rá, majd újra benedvesíthetjük és dörzsöljük tovább. Ügyeljünk arra, hogy óvatosan, ne túl nagy erőkifejtéssel dörzsöljük.


Ha egy-egy réteg papír eltávolítása után megszárítjuk, pontosan látni fogjuk, hogy hol marad rajta még papír és onnan folytathatjuk.


Az utolsó rétegnél már csak itt-ott marad egy pici papír réteg, amit nem feltétlen szükséges dörzsölni, elég egy nedves szivaccsal áttörölgetni.


A transzferált képünk már jól mutat naplónkon, jöhet a szélek megfestése.


Válasszunk olyan színeket az akril festékekből ami harmonizál a kép színeivel. Keverjük ki az árnyalatokat, majd picit nedvesítsük meg az ecsetet és fessük meg a széleket. Egy picit benedvesített szivaccsal dolgozzuk össze a festett részeket.


Színben harmonizáló árnyalattal, szivacsecset segítségével fessük meg a naplónk hátoldalát is.


Stencilezzük a napló sarkaira a mintát. Figyeljünk rá, hogy stencilünket rögzítsük, nehogy munka közben elmozduljon. Így biztosan szép, kontúros mintát kapunk. Stencil ecsettel egyszerűen tudunk dolgozni, csak arra kell figyelni, hogy az ecset ne legyen túltöltve, inkább mindig itassuk le egy papírtörlő segítségével.


Várjuk meg amíg megszárad a stencilezett mintánk, kicsit gyorsíthatjuk szárítóval. Kis lapos ecset segítségével vigyük fel a lazúrt a megfestett szélekre. A felesleget itassuk le egy papírtörlővel. Ezzel tovább tudjuk árnyalni a képünket.


Hogy még egységesebb és harmonikusabb hatást érjünk el naplónkon, hívjuk segítségül az umbra antikoló pasztát. Kenjük át a lapok széleit egy kicsi szivacsdarab használatával. Óvatosan, kevés pasztával dolgozzunk.


Utolsó lépésként kenjük át a naplónk borítóját és hátoldalát is matt lakkal, így megóvjuk a felületét. A vízbázisú lakk gyorsan szárad, de a teljes száradási ideje 24 óra.


Díszítésként válasszunk színben harmonizáló organza vagy szatén szalagokat, melyeket ragasszuk bele a borító és a hátlap belső részébe expressz ragasztóval.


Az elkészült naplónk lehet a szoba dísze is, de eredeti funkcióját is elláthatja, azaz emlékkönyvként vagy jegyzetfüzetként is használható.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...