2020. augusztus 28., péntek

Amigos a Gyerekekért Alapítvány - Mi újság?

Az Amigos a Gyerekekért Alapítvány és a Pentacolor összefogtak, hogy a kreativitáson keresztül mosolyt csaljanak kórházban gyógyuló beteg gyerekek arcára. A Pentart termékeket felhasználva az Amigók kézművesednek a gyerekkel, akiknek ez egy kikapcsolódást jelentő program, mely egyben fejleszti a kreativitásukat is. Az Amigos tevékenységéről egy korábbi blogposztban már írtunk, ITT elolvashatjátok. A COVID-19 megjelenése azonban felborította az Amigók szokásos működési formáját is, hiszen a járvány ideje alatt nem lehetett bemenni a kórházba a gyerekekhez. Az Amigók azonban nem estek kétségbe, hanem gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez. Az alábbi interjúból kiderül, hogy pontosan hogyan!


A járvány ideje alatt nem mehettetek be a kórházba a gyerekekhez, mégsem hagytátok abba a látogatásokat. Hogyan sikerült mindez? 

Mivel önkénteseink, az Amigók mind egyetemisták, számunkra nem voltak idegenek a digitális megoldások. Bár élőben nem mehettünk a gyerekekhez, a kórházi dolgozókkal együttműködésben, a virtuális térben látogathattuk őket. Emellett két új projektnek is nekikezdtünk, az Amigos Online során továbbra is a gyógyuló gyerekeket látogattunk online,  míg az Amigos Extrában a lelkes Amigók érettségi felkészítő órákat tartottak.


A korábban megszokott látogatáshoz képest hogyan alakult át a program, mit csináltatok pontosan a gyerekekkel? 

Bár nem tudtuk személyes jelenlétünkkel motiválni a gyerkőcöket, mindannyian úgy éreztük, hogy az Amigo varázs a képernyőkön keresztül is képes létrejönni. Ahogy azt a sok-sok kép is mutatja, a barátság és a közös játék útjába semmi sem állhat! A nyelvtanulás, beszélgetés működik Zoomon keresztül is. Természetesen más mint amikor egy térben vagyunk és együtt nevetünk, de most a megváltozott helyzethez kellett az egész világnak alkalmazkodnia és a legjobbat kihozni belőle.

Hogyan fogadták a gyerekek ezt az új típusú foglalkozást?

Érdekes helyzetet szült a vírus. Most mi felnőttek is átélhettük, milyen lehet karanténban tölteni a mindennapjainkat. A gyerekek valóban ezt élik meg a kórházakban nap mint nap. Szokatlan volt ez mindannyiunk számára. Úgy együtt lenni és barátkozni, hogy gyakran több száz kilométer választ el minket egymástól egy kihívásokkal teli és izgalmas feladat. Lassabban alakultak ki a mély és gyógyító barátságok, de hisszük azt, hogy ami túlélte az internet szakadozását, a háttérzaj beszűrődését és a váratlan vendégek (családtagok) megjelenését, az elég erős kötelék, hogy megmaradjon az online tér ellenére is!


Hogy látjátok, vissza fog állni a régi működési rend, vagy a jövőben is kicsit máshogy fognak zajlani a látogatások és a foglalkozások?

Most mindenki erre keresi a választ. Sok mindent tanított nekünk az utóbbi időszak, de talán a legfontosabb az, hogy mindenre találunk megoldást, ha azt eléggé keressük. A jövőben is a gyerekek lesznek számunkra az elsők, játszunk, tanulunk és óriásiakat nevetünk. Legyen ez offline vagy online.

Milyen egyéb programokon tudtok részt venni a gyerekekkel, meséljetek egy kicsit például a Szombathelyen megrendezett táborról?!

A Csodaszarvas Tábor az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Kh. Alapítvány szervezésében jött létre idén hatodik alkalommal. A helyszín a Csodaszarvas Tájpark volt Rábahídvégnél. Idén július 1. és 5. között tölthettünk el öt fantasztikus napot a beteg kisgyermekek és testvéreik számára szervezett táborban. A korosztály rendkívül változatos volt a 2,5 éves kisgyerektől a 17 éves fiatalig bezárólag. Idén már második alkalommal vehettünk részt a táborban, ahol játszottunk a gyerekekkel, motiváltuk őket a programok során. Összességében ott segítettünk ahol csak tudtunk, s közben mi is nagyon jól éreztük magunkat!

Mik a terveitek a nyárra, milyen programokon, kezdeményezéseken dolgoztok éppen?  

A nyárra is rengeteg meglepetéssel készültünk. Újabb két projekt indult el. A TANULTABLET mentorprogram során a gyerkőcök egy-egy tabletre pályázhattak, melyek segítségével egy régóta dédelgetett álmukat valósíthatják meg. Legyen szó nyelvtanulásról, kötésről, rajzolásról, vagy éneklésről a gyerekek mentor Amigókat is kapnak maguk mellé, akik vezetik őket a célig. A programról több információ ITT található.


Második projektünk, az Amigos Mini során olyan 6-12 év közötti gyerekek napjait igyekszünk izgalmasabbá tenni, akiket nehezen érintett a vírushelyzet. A program olyan készségfejlesztő online foglalkozásokból áll, melyek során a lurkóknak egy csomag ajándék LEGO segítségével kell kreatív feladatokat megoldjanak. Augusztusban a családi nappaliba varázsoljuk a teljes világűrt, megéri csatlakozni! Ez a programunk most minden gyerek számára nyitott, nem csak a beteg gyerekeknek. Jelentkezni ITT lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...