2020. április 3., péntek

Húsvéti tojások Maszkoló géllel

A hagyományos húsvéti tojások íróka segítségével készülnek, forró viasszal. Ezen elv alapján készültek a mi polisztirol tojásaink is, csak éppen nem forró viaszt, hanem az új termékünket, a Maszkoló gélt használtuk. A tojások megrajzolásához közvetlenül a csőrös flakonból nyomtuk a Maszkolót, majd a gél száradása után színeztük a tojásokat az ugyancsak új alapanyagunkkal, a Folyékony vízfestékekkel. Lássuk, hogyan készülnek az írókás húsvéti tojások!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Maszkoló gél
- Folyékony vízfestékek (piros, pink, lila)
- Bármilyen méretű polisztirol tojások
- Matt akrilfesték (fehér) vagy Alapozó festék
- Matt lakk-spray
- Valamint: ecsetek, hurkapálca, dörzspapír és hajszárító


A polisztirolból készült tojások varratait egy dörzspapírral tüntessük el. Ezután fessük le a tojásokat matt akrilfestékkel vagy alapozóval. Szúrjunk hurkapálcát a tojásokba, így könnyen dolgozhatunk rajtuk.


Az alapozott tojásokra a Maszkoló géllel bármilyen mintát rajzolhatunk a csőrös végének köszönhetően. Mi most egyszerű csigavonalakkal díszítettük őket.


Hagyjuk teljesen megszáradni a Maszkoló gélt a festett felületen. A száradás függ a felvitt anyagvastagságtól is. Csak akkor dolgozzunk tovább, ha a gél átlátszó lesz, és a fehér felületen sárgás árnyalatú. Vegyük elő a Folyékony vízfestékeket, és ecseteljük be nekünk tetsző kombinációban (keverve a színeket) a tojásokat. Ha sötétebb árnyalatot szeretnénk, felvihetünk 2-3 réteg vízfestéket is. A rétegek gyors száradást hajszárítóval sürgethetjük.


Miután készen vagyunk a festéssel, távolítsuk el a megszilárdult, gumis állagú Maszkoló gélt. Ahol a gél lefedte a felületet, ott fehér marad a tojásunk.


Végül, ha szükségét érezzük, a vízfestéket rögzítsük a felületen. Vizes lakkal elkenhetjük a festést, az ecsettel felvitt oldószeres lakk pedig megmarhatja a polisztirolt. Ezért a legegyszerűbb megoldás, ha lakkspray-vel, nagyon vékony rétegben lefújjuk a felületet. Ugyan a polisztirol festve van, de ha vastag a lakkréteg, megmarhatja a felületét.


Reméljük ti is készítetek majd „hidegviaszos” eljárással készült hímes tojásokat, melyeket Pentart Dekor csoportunkban is megmutattok nekünk. Kellemes ünnepre hangolódást kívánunk nektek!


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...