2018. július 21., szombat

Az égett fa hatás esete a modellező pasztával

Az égetett fa hatású doboz modellező pasztával és az elmaradhatatlan 3D-s rózsával. Sokféleképpen használtuk már a modellező pasztát és remek ötleteket láttunk a felhasználásáról, most a modellező pasztához a flóder gumit hívtuk segítségül a faerezet kialakításához. Emellett a rózsa szirmokat is ezzel a pasztával emeltük ki a még látványosabb hatás eléréséhez. Lássuk hogyan is készíthetjük el ezt az égetett fa hatást pár lépésen keresztül.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Karton doboz
- Alapozó festék (primer)
- Matt akrilfesték (fekete)
- Könnyű modellező paszta
- Flódergumi
- Szalvéta
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Antikoló festék (sötétbarna, fekete, fehér)
- Matt lakk
- Lapos ecset, festőkés


Mivel ez egy karton doboz, így nincs szükség különösebb előkészületekre, pántok leszerelésére, ezért máris kezdhetjük az alapozó festéssel. A doboz tetejének külső és belső felületét is fessük le az alapozó festékkel. A doboz aljának külső és belső felületét pedig fessük le a matt fekete akrilfestékkel.


Az akrilfesték teljes száradása után, maszkoló szalaggal ragasszuk körbe azt a részt ahová nem szeretnénk a pasztát felvinni. Azért van szükség a kiragasztásra, mert a következőkben felvitt pasztának lesz egy vastagsága és ha a doboz peremére is kerülne, akkor a végén a doboz teteje nagyon rászorulna az aljára. Tehát a kiragasztással elkészültünk, ezután vigyük fel a modellező pasztát a festőkés segítségével. Lehetőleg egyenletesen dolgozzunk a pasztával.


A még nedves modellező pasztából alakítsuk ki a faerezetet a flódergumi segítségével.
Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha a doboz pereménél megindítjuk és ahogy húzzuk szép lassan, közben megbillentjük a csuklónkkal a flódergumit, majd végig húzzuk a felületen. A doboz mind a négy oldalán ismételjük meg a faerezet kialakítását. Ha készen vagyunk a faerezet kialakításával tegyük félre és hagyjuk teljesen megszáradni.


Addig amíg a dobozunk aljával dolgoztunk, biztosan megszáradt a doboz teteje. A rózsás szalvétából tépjünk ki egy akkora darabot ami ráfér a doboz tetejére. Rögzítsük a szalvétát a matt dekupázs ragasztólakkal.


Ha a modellező pasztából kialakított faerezet minta teljesen megszáradt, folytathatjuk a színezéssel. A sötétbarna antikoló festékkel fessük át a faerezetes mintát, nem kell várnunk a száradással, azonnal fessünk bele csíkokat a fekete színű antikoló festékkel is, majd kicsit össze is moshatjuk a két színt az ecsetünkkel. A doboz tetejének oldalait is ugyan így fessük le az antikoló festékekkel.


Várjunk egy kicsit a száradással, itt langyos levegővel gyorsíthatjuk a száradási folyamatot. Ha megszáradtak az antikoló festékek, akkor fokozzuk még egy kicsit a hatást, de most a fehér antikoló festékkel. Nedves ecsettel vigyünk fel egy kevés festéket és kicsit töröljük is vissza a felkenése után. Így picit tompítjuk a sötét színek élességét és ezzel egy lágyabb, finomabb, de mégis égett hatást tudunk elérni. Olyan ez egy kicsit mint amikor megégett a fa és keletkezett egy kis hamu és a fáról megpróbáltuk volna azt letörölni.


Térjünk vissza a doboz tetejéhez: a modellező pasztával emeljük ki a rózsaszirmokat festőkés segítségével. Óvatosan kenjünk a pasztából azokra a szirmokra, amik a szalvétán fehér színűek. Ezzel kiemeljük a szirmokat és 3D hatást adunk neki.


Várjuk meg a paszta teljes száradását, majd ezt követően száraz ecsetes technikával picit fessük át a szirmokat. Az így elkészült szirmok szépen harmonizálnak majd a doboz aljával azaz a faerezet mintával.


Végül a doboz aljának és tetejének teljes felületét lakkozzuk le a matt lakkal, így megóvjuk a felületét és sokáig élvezhetjük a társaságát.


Igaz, hogy az égett fa imitálása nem egy elegáns hatás, de valamiért mégis nagyon kedvelt, talán mesélni tud nekünk vagy egyszerűen csak gondolkodóba ejt. Végül is nem fontos, hogy miért, de az biztos, hogy magával ragadó.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...