2018. január 3., szerda

Rusztikus zsebkendőtartó

A kőpaszta felhasználására mutatunk ötletet ebben a bejegyzésben. Gyorsan, egyszerűen, mindössze pár lépésben elkészíthető praktikus tárgy a végeredmény.


Szükséges anyagok és eszközök:

- karton papírzsebkendő tartó
- alapozó festék
- kőpaszta (mészkő, cement, antracit)
- 3D stencil
- ecset, szivacsecset, csiszolópapír, festőkés


 A kartonból készült tárgyak felülete nagyon nedvszívó, ezért első lépésben alapozzuk le a felületet egy szivacsecsettel.


 Száradás után (ami hajszárítóval gyorsítható) egy festőkés segítségével a háromféle kőpasztát vegyesen kenjük a tartó oldalaira. Függőleges irányba simítva alakítsunk ki csíkozott felületet.


A tetején a kivágás ívét kövessük a mintázat kialakításánál. lehetőleg minél egyenletesebben kenjük  a pasztát, így később kevesebbet kell csiszolni.


Száradás után csiszoljuk meg, a folytatáshoz ugyanis sima felületre lesz szükség a stencil alá.


Rögzítsünk papír alapú ragasztószalaggal egy 3D stencilt és antracit színű kőpasztával töltsük fel a mintázatot...


..majd óvatosan emeljük le. Egyszerre két oldalt tudunk elkészíteni. A következő kettő csak a minta teljes száradása után vihető fel. A stencilt rögtön mossuk el, nehogy rákössön a paszta. Ehhez egy körömkefét is segítségül hívhatunk.


Amíg száradnak az oldalak, a tetejére is készítsük el a mintát.


 Teljes száradás után ami rétegvastagságtól függően lehet 1-2 óra (hajszárítóval siettethető), egy sörteecsetet használva ezúttal antracit színű kőpasztával, szárazecset-technikával enyhén simogassuk át a tartó tetejének oldalait, amit előzőleg cement színűre kentünk a festőkéssel. A tetejének sarkaival is ugyanígy járjunk el.


Lakkozhatjuk matt lakkal, vigyázva, hogy a strukturált felület mélyedéseiben ne kerüljön túl sok lakk.

Ötlet, fotó és kivitelezés: Kalmár Tímea - DecoMűhely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...