2017. november 25., szombat

Romantikus kínáló tálca soft gessoval és metál akrilfestékekkel

Az ünnepek közeledtével többször vesszük elő a csillogó színeket és szívesen használjuk díszítésre, hiszen egyfajta eleganciát kölcsönöz a tárgyainknak. Most egy fa tálcán alakítunk ki ódon, fémes hatást, melyet enyhén csillogó mintával díszítünk.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Kínáló tálca (ovális MDF)
- Matt akrilfesték (fekete)
- Alapozó paszta - lágy (soft gesso)
- Metál akrilfesték (bronz, sárgaréz, aranyvörös)
- Glamour metál akrilfesték (antikarany, platinum)
- Antikoló festék (fekete)
- Antikoló festék eltávolító
- Stencil
- Matt lakk
- Lapos ecset, szivacsecset, durvább szivacsdarab


A fekete színű matt akrilfestékkel fessük le a tálcánk teljes felületét. Ebben az esetben most ez lesz az alapozónk. Egyenletesen fessük, ügyelve, hogy a mintáknál is fedje be a festék. A száradását kicsit gyorsíthatjuk szárítóval.


A festék teljes száradása után alakítsuk ki a belső rész kicsit hólyagosnak, érdesnek látszó hatását. Ezt most a lágy alapozó pasztával fogjuk elérni, kihasználva azt a tulajdonságát, hogy struktulált felületet is könnyedén kialakíthatunk vele. Ecsettel vagy festőkéssel vigyük fel egyenletesen, úgy hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. Ha kitöltöttük, vegyünk elő egy durvább szivacsot és pici ütögető mozdulatokkal húzzuk fel az anyagot. Így olyan hatása lesz, mintha kicsit hólyagos, érdes lenne a felülete. Hagyjuk teljesen megszáradni a pasztát. Utólag óvatosan megcsiszolhatjuk, de az érdességét ne tüntessük el.


Ha a paszta megszáradt, újra fessük le egyenletesen a fekete matt akrilfestékkel. Ez a szín fog később előbukkanni a metál színek alól. Várjuk meg az akril teljes száradását.


A fémes hatást metál akrilfestékekkel fogjuk elérni, ehhez használjuk a bronz, a sárgaréz és az aranyvörös színeket. Ezekből tegyünk ki egy tálkára és szivacsecsettel színenként felváltva vegyünk fel egy keveset és kör-körös mozdulatokkal simogassuk át a tálcánk teljes belső felületét. Először a bronz, majd a sárgaréz, végül az aranyvörös színnel foltokban fessük meg a teljes felületet.


Tegyük élethűbbé a fémes hatást a glamour metál akrilfesték antikarany és platinum színeivel. Ezt úgy érhetjük el, hogy ecsetünkkel éppen csak érintve a felületet, simogatva vigyük fel az antikarany, majd a platinum festékeket.


Az előző réteg száradása után adjunk évtizedeket a tálcánk életkorához. A fekete antikoló festékkel kenjünk át egy kisebb területet, majd töröljük is vissza a festékeltávolító folyadékkal átitatott puha ronggyal. A felesleget visszatörölve szépen beleül az antikoló festék a tálca peremén a mintákba és az alján kialakított érdes felület mélyedéseibe. Haladjunk így kisebb szakaszokba és antikoljuk a teljes belső felületet.




Miután megkapta ezt az antikolt, kicsit füstös hatását, díszítsük egy szép mintájú stencil segítségével. Rögzítsük a stencilt maszkoló szalaggal vagy ragasztó sprayvel, majd ragasszuk ki a minta azon részét, amit most nem fogunk használni. Szivacsecset segítségével vigyük fel foltokban, felváltva a metál bronz és a glamour antikarany akrilfestékeket. Kevés festékkel dolgozzunk, így szép kontúros lesz a mintánk. Ha kitöltöttük, óvatosan emeljük le a stencilt, majd mossuk el.


A minta száradása után, a felület megóvása érdekében kenjük le a teljes felületet matt lakkal.


Ezzel a fémes hatású tálcával az asztalon már büszkén várhatjuk a vendégeinket.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...