2017. augusztus 8., kedd

Színes nyári vászonszatyor - ÚJ Pentart textilfesték spary

Az új textilfesték spray családunk világos textíliák színezéséhez használható, vízbázisú festék. A spray kiszerelésnek köszönhetően jól használható batikolásos technikához, stencilezéshez vagy színátmenetes un. ombre hatást is elérhetünk velük az anyagokon. A festéket pamut fokozatra előmelegített vasalóval, vasaló papíron keresztül történő, kb. 30 másodperces vasalással rögzíthetjük. Az így kezelt textília, kímélő programmal, 40 C°-on mosható. A textilfestékhez használt eszközöket (nedves állapotukban), mint a különböző stencilek, szivacsecsetek, ecsetek stencil tisztító spray-vel, ecsetmosó folyadékkal vagy mosószeres vízzel tisztíthatóak. A textilfesték spray 18 színben kapható, jól párosítható a hagyományos textilfestékeinkkel, textil dekupázzsal és egyéb, kelmékre készült dekorációkkal. Könnyű és gyors használata remek lehetőségeket rejt a textilképek hátterezésénél is. Mi most egy vászontáskán mutatjuk meg nektek, hogy milyen könnyen használható ez az új termék, mellyel igen látványos és színpompás alkotásokat készíthetünk.



Szükséges anyagok és eszközök:

-          Stamperia dekupázs rizspapír 
-          Stamperia stencilek 
-          Ecset és stencilező ecset 
-          Vasaló, olló, alufólia, ceruza, maszkolószalag és sütőpapír
-          Szükség szerint Pentart öntapadó hobbiragasztó a stencilek rögzítéséhez 


Ahhoz, hogy az alkotásaink tartósak legyenek a textilen és a textilfesték megfelelően befogja az anyagot, fontos, hogy azt előbb avassuk be. Ez azt jelenti, hogy a textilt ki kell mosni, mosószerrel, de a mosás végén ne használjuk öblítőszert. Erre azért van szükség, hogy a textilből eltávolítsuk a gyári keményítőket, fényezőket stb. Az így előkészített vásznunkat vasaljuk át, hogy sima legyen a felülete és könnyebben fújhassuk a pumpás textilfestékkel. A szatyor belsejébe, helyezzünk egy alufólia darabot, hogy a kezelt rész ne áztassa el a szatyrunk hátulsó felét. A megszáradt alapot vasaljuk át közepes hőmérsékletű vasalóval (sütőpapíron keresztül), hogy a további munkafelületünk sima legyen.


A nekünk tetsző dekupázs rizspapírból vágjunk ki ollóval egy korong alakú formát, amit a festett textilfelületre fektetve, rajzoljunk körbe egy ceruzával. A kirajzolt részt kenjük át textilre való dekupázs ragasztólakkal. A pontos munkára azért van szükség, hogy a ragasztólakk csak a rizspapír alá kerüljön, mellé semmiképp, mert foltot hagyhat a festett textilen. Az alufóliát célszerű a szatyor belsejében hagyni a munkafolyamatok végéig.


A dekupázs ragasztólakkal átkent felületre helyezzük a kivágott kör alakú rizspapírt és közepes hőmérsékletű vasalóval simítsuk rá a ragasztós részre, sütőpapíron keresztül. Végül, egy réteg ragasztólakkal kenjük be a rizspapírunk tetejét is ügyelve, hogy ne ragasztózzuk össze a szabadon maradt textilt. Száradás után ismét vasaljuk át egy ráhelyezett sütőpapíron keresztül az egész mintát.


Kész az alapunk, jöhet a stencilezés. Ha azt szeretnénk, hogy a textilfesték spray ne szivárogjon a minta alá, akkor használhatunk öntapadós hobbiragasztót. Egy szivacsecset segítségével a stencil alsó felét tamponáljuk be. Száradás után a ragasztó átlátszó lesz és tapadós marad, így nem folyik alá a festék. Mivel a stencilnek ez a fele öntapadóvá válik, érdemes egy műanyag fólia darabot alátenni tároláskor. A fólia eltávolítása után ismét használhatjuk a stencilt. Maszkolószalaggal rögzítsük a stencilt a szatyron és takarjuk ki újságpapírral vagy kartonnal azokat a részeket, ahová nem szeretnénk, hogy a festék kerüljön. Pár fújás és kész is az első minta…


A többi fújt mintánál is ugyanígy járunk el. Az öntapadós hobbiragasztóval kezelt stencileket, a munka befejeztével óvatosan távolítsuk el a felületről. Végül egy kevés sima textilfestékkel egy utolsó mintát stencilezünk a dekorációra. Fekete és kék textilfestékek keverékével és stencilező ecsettel dolgozzunk. Ha befejeztük a dekorációt, újra vasaljuk át az egész felületet, sütőpapíron keresztül, hogy tartós legyen a minta mosás után is.


Reméljük kedvet kaptatok a textilfesték spray kipróbálásához! Hamarosan videót is mutatunk róla, ahol további ötleteket mutatunk majd. Jó munkát és örömteli alkotást kívánunk nektek!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...