2017. augusztus 31., csütörtök

Patinás tároló újrahasznosított konzervdobozokból

Kijelenthetjük, hogy tárolókból sosem elég!  Főleg, ha egy igen kedvelt párossal, csipkével és patina hatással díszítjük. Ráadásul még a fenntarthatósághoz is hozzájárulunk, kíméljük a környezetet, hiszen kiürült konzervdobozokat hasznosítunk újra. Kell ennél több?



Szükséges anyagok és eszközök:

- Natúr falap (ikon alap)
- Kiürült konzervdobozok

- Alapozó paszta (Gesso, fekete)
- Struktúrpaszta
- Antikoló festék (patinakék, patinazöld, fehér)
- Antikoló festék eltávolító
Metál viaszpaszta (bronz, ezüst)
Expressz ragasztó
Matt lakk (vízbázisú)
- Fém dobozláb
- 3D stencil
Szilikon öntőforma
- Lapos ecset

- Festőkés



A csipkeminta elkészítésével kezdünk, mert az alapozó pasztának kicsit több idő kell amíg megszárad. Használjunk csipkemintájú szilikonformát. Festőkés segítségével töltsük ki a fekete színű alapozó pasztával. Ügyeljünk rá, hogy mindenhová kerüljön a pasztából, így lesz teljes a minta.


A paszta felkenése után a felesleget húzzuk le egy műanyag lappal vagy egy nem használatos plasztik kártya is tökéletes erre a célra. Száradás után így kapunk egyenletes, kontúros csipkemintát.


Következő lépésben készítsük el a falapon a 3D mintát. A kiválasztott stencilt rögzítsük maszkoló szalaggal, majd szintén a festőkés segítségével töltsük ki a sablont a struktúrpasztával.


Óvatosan emeljük le a stencilt és tisztítsuk meg, majd ismételjük meg a mintákat a falap másik sarkában is és végül a középen is.


Amíg a csipkeminta és a falapon a 3D minta szárad, készítsük elő a kidobástól megmentett konzervdobozainkat. Alaposan tisztítsuk meg és távolítsuk el a papírt róluk. A papír alatti ragacsos részt gyógyszertári benzinnel tudjuk szépen maradéktalanul eltávolítani. Tisztítás után készen állnak a konzervdobozok arra, hogy megszépüljenek. A fekete alapozó pasztával kenjük le a dobozok külső felületét.


Időközben megszáradt a falapon a 3D minta. Finoman csiszoljuk át a mintákat és a falap éleit, portalanítsuk, majd kenjük le az alapozó pasztával. A falapnál lehet nyugodtan nedves ecsettel dolgozni, mert így könnyebben el tudjuk oszlatni a sűrű pasztát.


Lealapoztuk a falapot és dobozainkat. Mostanra már megszáradt a csipkemintánk. Óvatosan emeljük ki a szilikonformából a mintát. Fontos megvárni a teljes száradást, mert ha nem tesszük, akkor sérülékeny és használhatatlan lesz.


Mérjük ki, hogy hová kerüljön a csipkeminta és vágjuk méretre. Rögzítsük a mintákat expressz ragasztóval a dobozainkra.


A csipke felragasztása után fessük le az antikoló festékkel a dobozaink külső felületét. Először kenjük le a patinazölddel, aztán a patinakékkel, majd a fehérrel. Nem kell törekednünk az egyenletes festésre, mert most minél foltosabb annál szebb lesz az eredmény.


Szereljük fel a falap aljára a fém dobozlábakat, majd ahogy a dobozainkat festettük, ugyanígy fessük meg a lealapozott falapot is, kenjük le a fém lábakat is.


Töröljünk vissza az antikoló festékből egy, az eltávolító folyadékkal átitatott puha ronggyal. Itt picit játszhatunk, ízlés szerint annyit töröljünk vissza, amennyi szimpatikus látványt nyújt.


Azért, hogy teljes legyen az összhatás, emeljük ki a csipkés részt és az éleket a dobozokon. A falapon pedig a 3D mintákat és az éleket. Először használjuk az ezüst színű, majd a bronz metál viaszpasztákat.


Kenjük le a dobozokat és a falapot is matt lakkal, így nedves ronggyal bármikor tisztítható lesz. Várjuk meg a lakk száradását. Végül mérjük ki hová szeretnénk helyezni a dobozainkat a falapon és rögzítsük ragasztással vagy akár csavarozhatjuk is.


A konzervdoboz már nem is konzervdoboz, a csipke és a patina kellően felöltöztették, hogy büszkén megállja a helyét akár egy dolgozószobában, akár egy irodában vagy csak egyszerűen az otthonunkban.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...