2017. augusztus 12., szombat

Ékszer szett Pouring Mediummal

A Pouring Mediummal igazán különleges hatásokat érhetünk el, és nem csupán vászonra alkalmazhatjuk, hanem egyéb dísztárgyakon is. Ezúttal egy szép ékszerszettet készítünk vele, a szokásostól kissé eltérő módon. Mutatjuk!


Szükséges anyagok és eszközök:



Egy műanyag (PVC) fólia felszínét lefújtuk vízzel.


A vizes felületre Pouring Mediumot öntöttünk.


A vizet alaposan elkevertük a Pouring Mediummal, majd egy lapos ecsettel egyenletesen szétterítettük a műanyag lap felszínén.


Média tintával itt-ott ráfújtunk a keverék felszínére. FONTOS, hogy a Pouring Medium nem elegyedik a tintával, így ne is próbáljuk meg összekeverni őket! A cél, hogy a tinta ússzon a Pouring Medium tetején!


Több színű tintát használtunk, ezeket felváltva spricceltük a felszínre. 

TIPP: Különlegesen szép lesz a minta, ha a tintát nem csak fújjuk, hanem csepegtetjük is. A színeket bátran egymásba is folyathatjuk.


A kék és zöld árnyalatai mellé barnát is fújtunk. A Pouring Medium felszínén gyönyörűen egymásba olvadnak a színek, néhol akvarelles hatás alakul ki. Ezt a különleges hatást sima papírra spriccelve nem érhetjük el.


Ha végeztünk a tintával való színezéssel, akkor a tintás felületre helyezzük rá a fehér rizspapírt.

TIPP: Rizspapír helyett használhatunk selyempapírt is. 


Hagyjuk, hogy a színek "megkapaszkodjanak" a papíron. Ezt a folyamatot elősegíthetjük azzal, hogy a papírt finom mozdulatokkal belesimogatjuk a tintás Pouring Mediumba.


A színek és minták pár pillanat alatt átkerülnek a papír felszínére. A papírokat óvatosan emeljük le és a felesleges Pouring Mediumot egy mozdulattal töröljük le róla. Ehhez a művelethez használhatunk spatulát, de akár egy sima papírtörlő is megteszi. A felesleges Pouring Medium letörlése nem fogja megváltoztatni a mintánkat.


Terítsük ki a mintás papírokat lehetőleg egy műanyag lapra. Hajszárítóval meggyorsíthatjuk a papír száradását.


A díszíteni kívánt fa karkötőt alapozzuk le alapozó festékkel.


Ezt követően a karkötő belső felét fessük le a krémes akrilfestékkel. Egy műanyag lapon zöld, türkizkék és levendula színű festékekből kikevertünk egy olyan színárnyalatot, ami harmonizál a tintával díszített papír színvilágával.


A megszáradt papírokat vékony csíkokra téptük.


A karkötő külső részét ezekkel a papírcsíkokkal díszítsük, dekupázs technikát alkalmazva.
A papírcsíkokat szépen egymás mellé ragasztva haladtunk. Természetesen ezúttal is a szokásos módon alkalmaztuk a dekupázs technikát, vagyis először a karkötő felületét kentük le dekupázs ragasztóval, majd a papírcsíkot ráhelyeztük és azt is lekentük felülről.

TIPP: Az esetlegesen kialakult ráncokat ragasztós ujjal igazítsuk/simogassuk el.


Az egyenletesen ragasztott papírcsíkok különleges hatást keltenek.


A ragasztó száradása után a felesleges rizspapírt csiszolóval eltávolítottuk.


A karkötő belső részét és az éleket ismét lefestettük.


Elkészült a különleges mintázatú karkötőnk! A lakkozás történhet vízbázisú és oldószeres lakkal is. Nem kell félni, hogy az oldószer visszamossa a tintát, mivel ez esetben a dekupázs ragasztó védőrétegként szolgál.



A karkötőhöz fülbevalókat is készítettünk. Első lépésként az akvarell papírra rádekupázsoltuk a megmaradt papírcsíkokat. Az akvarell papír mindkét oldalán így jártunk el.




Száradás után egy apró pénzérmét rajzoltunk körbe fehér zselés-tollal.


A köröket ollóval kivágtuk.

TIPP: A kedvenc formalyukasztódat is használhatod ehhez a lépéshez.


A kivágott kör formák széleit akrilfestékkel színeztük.


Hegyes ollóval előlyukasztottuk a fém karika helyét mindegyik kör lapkánál.



A kilyukasztott helyre befűztük a fém karikát. Mielőtt a karikát összezártuk volna, ráakasztottunk egy apró szemű láncdarabot.

TIPP: Akkor lesz igazán szép a fülbevalónk, ha minden körhöz más-más  hosszúságú láncdarabot vágunk.



Egy közös karikára fűzzük fel az összes láncdarabot. Ha ezzel megvagyunk, akkor végezetül fűzzük fel a fülbevaló akasztó részét is és zárjuk össze a karikát.



Elkészültek a vagány fülbevalók is.


Hasonlóan szemet gyönyörködtető szettet készíthetünk más színárnyalatokkal is, akár a kedvenc ruhánk színvilágához igazítva. Kellemes alkotást kívánunk!




Ötlet, fotó és kivitelezés: Nagy Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...