2017. július 20., csütörtök

Játék és látványos dekoráció egyben

Egy dolgot leszögezhetünk: játszani mindenki szeret. Sőt, azt is bátran kijelenthetjük, hogy jó játékot készíteni nem nehéz. De vajon hogyan készíthetünk egy olyan szórakoztató játékot, ami egyben lakásunk dísze is lehet? Most megmutatjuk!


Szükséges anyagok és eszközök:


A mágnesfestéket folyassuk rá a vászon felszínére vagy a paszta esetében vegyünk ki a tégelyből egy spatula segítségével.


Szivacsecsettel oszlassuk szét a festéket vagy spatulával, festőkéssel a pasztát.


A vászon oldalát is kenjük át.


A mágnesfesték vagy paszta teljes száradása után ceruzával rajzoljuk fel a malom játék segédvonalait. Megkönnyítheti munkánkat, ha előzőleg papírból sablonokat készítünk. A 33 x 33 cm méretű vászonhoz az alábbi méretű kockasablonokat alkalmaztuk:
  • legkisebb kocka mérete: 12 x 12 cm
  • középső kocka mérete: 21 x 21 cm
  • legnagyobb kocka mérete: 30 x 30 cm.
TIPP: Egy vonalzó segítségével - a két átló találkozási pontjánál - jelöld ki a vászon közepét.
A papírsablonokat - egyszerűen a ceruzád hegyével - lyukaszd ki középen. Így, ha a papír kilyukasztott közepét pontosan odailleszted a vászon közepéhez, biztosan nem fog elcsúszni a négyzetek kijelölése.

A papírsablon kontúrját könnyebb átrajzolni úgy, ha a vonalak meghúzásához vonalzót használunk segítségül.


A mágnesfesték nem veszít mágneses hatásából még akkor sem, ha más színnel ráfestünk. A vásznon kijelölt részeket bátran fessük le antikoló festékkel. Még a festék teljes megszáradása előtt helyezzünk rá stencilt, és a motívumok mentén töröljük vissza a festéket a festékeltávolító folyadék segítségével. Akkor sincs baj, ha festék itt-ott már megszáradt, az eltávolító folyadék ilyenkor is működik.


Az egyes részek határvonalainak precíz megfestéséhez használhatunk maszkolószalagot. Akinek nincs kéznél ilyen szalag, az használhat egy sima papírlapot is, vagy akár műanyag fóliát is. Mi most ez utóbbit használtuk.


Festékek összekeverésével egyedi színárnyalatokat hozhatunk létre. Világos rózsaszínt kevertünk ki úgy, hogy fehér antikoló festékhez egy kevés pipacs színű Media mistet kevertünk. A festékek keverését műanyag fólián végezzük.


Az előbb kikevert rózsaszín árnyalatot festettük fel körbe a vászon szélére.


A felületet izgalmasabbá tehetjük azzal, ha további színeket festünk egymásra. Ilyenkor érdemes a festékeket bőségesen felhígítani vízzel azért, hogy ne teljesen fedje el az alatta levő színt. Ezeket a felső fátyolos rétegeket egyszerűen simogassuk fel nedves törlőkendővel.


Az összhatás érdekében a vászon széleit is fessük tovább.


A kívánt színhatás elérése után hagyjuk a vásznat teljesen megszáradni.


Alkoholos filccel rajzoljuk meg a malom játék ábrájának vonalait.


Most következik a játékkorongok elkészítése. Az akvarellpapírra ráhelyezzük a stencilt és alapozó pasztával (gesso) megmintázzuk. A megszáradt felületet vízzel bőségesen felhígított patinakék antikoló festékkel kentük le.


A vízzel való hígításnak köszönhetően akvarellhatást érhetünk el.


A lefestett felületre helyezzük vissza a stencilt és a festék eltávolító folyadékkal törjük vissza.


Visszatörlés után a motívumok ismét fehérek lettek.


Fehér antikoló festékből és pipacs színű Media mistből újra rózsaszínt kevertünk, majd ezzel a kikevert színnel festettük meg a visszatörölt motívumot.  Ez a színkombináció ezzel a motívummal igazán misztikus hatást kelt.


Kör alakú formalyukasztóval kivágtuk a játékkorongokat.
.

Az előzőekhez hasonlóan készítsünk más színű játékkorongokat is. A korongok széleit kiemelhetjük úgy, ha festéssel tovább díszítjük.
A mágnesszalagból vágjunk csíkokat, majd erre ragasszuk rá a kétoldalas ragasztót.


A mágneseket ragasszuk fel a korongok hátoldalára. A korongok ennek köszönhetően fognak hozzátapadni a mágnesfestékkel lekent vászonhoz.A korongokat helyezzük el tetszés szerint a mezőn.


Elkészült a játék, mely egyben egyedi és vidám dísze lehet a lakásunknak.


Ha kedvünk támad játszani, csak emeljük le a falról és már indulhat is szórakozás!


Kellemes időtöltést!

Ötlet, fotó és kivitelezés:
Nagy Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...