2017. június 17., szombat

Patina hatású doboz lazúrgéllel és antikoló festékkel

A mai bejegyzésben egy igazán különleges dobozt készítünk. Több technikát és látványvilágot is ötvözünk, lesz itt deszka-, rozsda- és patina hatás is, melyek nem csak megférnek, hanem rendkívül jól mutatnak egymás mellet, ha ügyesen kombináljuk őket!




Szükséges anyagok és eszközök:

- Fadoboz
- Antikoló festék (fekete, fehér, patinakék, patinazöld)
- 3D Stencil
- Struktúrpaszta
- Rozsda hatás festék szett
- Lazúrgél (dió)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Festőkés
- Maszkoló szalag, szivacsdarab


A doboz tetejét alakítsuk ki úgy, mintha lécekből lenne. Fessünk két vonalat a fekete antikoló festékkel, a ferde ecsetünk hegyével vegyünk fel egy kevés festéket és szabad kézzel húzzuk meg. Ha szabad kézzel nem merjük bevállalni, nyugodtan használhatunk ceruzás segédvonalat.


Szereljük le a doboz fém alkatrészeit (zár és pántok). A doboz tetejének széleit ragasszuk ki maszkoló szalaggal, hogy a később felvitt anyagok ne kerüljenek rá.Ezután a doboz tetejére alakítsunk ki 3D-s mintákat. A stencilt rögzítsük maszkoló szalaggal, majd töltsük ki a struktúrpasztával. Mivel a struktúrpaszta elég sűrű anyag, ezért a festőkéssel célszerű felvinni, majd a felesleget húzzuk le, hogy szép, kontúros legyen az elkészített minta. A kitöltés után óvatosan emeljük le a stencilt, majd a lehető leghamarabb mossuk is el.



A doboz oldalainak alsó részét kb. 1 cm vastagságban ragasszuk ki a maszkoló szalaggal. Ide később alakítunk ki felületet. A doboz oldalait is díszítsük ugyanezzel a stencillel. Válasszunk nekünk tetsző motívumot, a felesleges részt takarjuk ki a maszkoló szalaggal.


A doboz tetejének oldalain a patinához illő és a lazúrral harmonizáló érdes, kopott, rozsdás szegélyt alakítunk ki. Ehhez is használjuk a struktúrpasztát, ettől lesz érdesebb, egyenetlenebb a felület. Festőkéssel vigyük fel a pasztát, simítsuk el, majd durvább szivacsdarabbal jól nyomkodjuk át.



A doboz oldalainak aljára is ugyanilyen rozsdás szegélyt készítünk, egyfajta keretet adva a 3D-s mintáknak. Ehhez a korábban kiragasztott szalagot távolítsuk el és feljebb ragasszuk ki a doboz oldalait. A tető oldalaihoz hasonlóan ide is vigyük fel festőkéssel a pasztát, majd a durva szivacsdarabbal érdesítsük a felületet. A paszta száradása után az esetlegesen kiálló részeket óvatosan csiszoljuk le, majd portalanítsuk. Ezután készítsük el a rozsda hatást. A rozsda hatás festék szett színeit felváltva használjuk, ehhez itt találjátok a videót. Fessük meg a tető oldalait és az alul kialakított szegélyt is.


A két rozsda hatású szegély kivételével kenjük át a doboz teljes felületét a dió színű lazúrgéllel. Ezzel elérjük, hogy a faerezet minta nem tűnik el, hanem szépen látható marad.


A rozsdás hatású szegélyek éleit emeljük ki a fekete antikoló festékkel.


Végül alakítsuk ki a patina hatást. A stencilező ecsettel kevés festéket felvéve, majd papíron leitatva, a száraz ecset technikát alkalmazva "patinázzuk" a tetőn a 3D-s mintákat és az éleket. Ehhez felváltva használjuk a fehér, a patinakék és a patinazöld antikoló festékeket. A doboz aljának oldalin erőteljesebben használjuk ugyanezeket a színeket.


A 3D-s minták közepeit árnyaljuk nagyon kevés fekete antikoló festékkel, így látványosabbá tesszük a mintákat.


A festékek száradása után a felület védelme érdekében a doboz teljes felületét kenjük át vízbázisú matt lakkal.


Összhatásban látványos, színeiben harmonizáló doboz született.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...