2017. június 8., csütörtök

Levendulás doboz kőhatású pasztával

Hamarosan itt a levendula szezonja, minket azonban már most is inspirál ez gyönyörű és illatos virág. Egy könyvdobozt készítünk vele, amibe akár szárított levendulát is helyezhetünk, de természetesen bármilyen apróság, vagy akár jegyzetlapok szép tárolója is lehet. Ránézve garantáltan nyári hangulatba kerülünk bármely évszakban! Lássuk!


 

 Szükséges anyagok és eszközök:

- Könyv alakú doboz
- Alapozó festék (primer)
- Szalvéta
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Matt akrilfesték (fekete, fehér, ametiszt, ibolyalila)
- Pecsételő készlet és tintapárna
- Média stencil
- Kőhatású paszta (mészkő, antracit, cement)
- Festőkés
- Antikoló festék (fekete)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Laposecset, stencilező ecset, tűecset


Mielőtt hozzákezdünk a doboz alapozásához, csavarozzuk le a fém elemeket. Ezután kenjük át a teljes felületét az alapozó festékkel.


Az alapozó festék száradása után finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk. A doboz tetejére dekupázsoljuk a körbetépett levendulás szalvétát, ehhez használjunk matt dekupázs ragasztólakkot.


Amíg szárad a dekupázs, addig a doboz alsó részét, a tető belsejét és széleit fessük le az ametiszt színű matt akrilfestékkel, melybe foltokban vigyünk fel egy kis ibolya lila színt is.


Folytassuk a szalvéta továbbfestésével. Alakítsunk ki a tető teljes felületére a szalvétában megtalálható színek kombinációjával egységes hátteret. Ehhez most a fehér és fekete akrilfestékből kikevert szürke tónust alkalmazzuk.


A háttér száradása után a megfestett felületet és a dekupázsolt részt is finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk. Ezután a szilikon pecsételőt itassuk át a fekete tintával és pecsételjük körbe a levendula mintát. Mivel a tintapárna oldószeres tintát tartalmaz, ezért ezt később nyugodtan lakkozhatjuk majd, nem fog elmosódni.


A levendula köré alakítsunk ki kőfal hatású mintát. Ehhez stencilt és a kőhatású pasztákat hívjuk segítségül. Annak érdekében, hogy a levendula színéhez alkalmazkodjunk, a kőhatású paszták kitöltése után vigyünk fel nagyon kevés ibolya lila akrilfestéket is és ezt a festőkés segítségével mossuk össze. A végén óvatosan emeljük le a stencilt, majd langyos vízben mossuk el.


A doboz oldalain is alakítsunk ki kőhatást, de ezt most stencilező ecsettel tesszük meg. Az antracit és cement pasztákból felváltva, az ecsetet feltöltve, festő mozdulatokkal vigyük fel a doboz oldalára. Ahol kevesebb pasztát használunk, ott a lilás szín fog előbukkanni.


A kopottas- és a kőhatást fokozhatjuk azzal, hogy a doboz éleit fekete antikoló festékkel kiemeljük. A stencil ecsettel kevés festéket vegyünk fel és finom mozdulatokkal antikoljuk az éleket.


Ha úgy érezzük, hogy a levendulás minta nem elég élénk, bátran emeljük ki a virágok szirmait. Ehhez ismét az ametiszt és az ibolya lila akrilfestékeket használjuk. Tűecsettel kevés festéket felvéve fessük át a levendula virágait.


A doboz teljes felületét lakkozzuk át a vízbázisú matt lakkal, így megvédjük a felületét és sokáig gyönyörködhetünk benne.







Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...