2019. január 25., péntek

Újrahasznosított ragasztószalag guriga kevert Bársonyporokkal

A ragasztószalag guriga remek alapanyaga lehet sokféle DIY megoldásnak. Erős kartonból készült, így remek tárolóedényeket készíthetünk belőle. Így tettünk mi is, és néhány gurigából építettünk egy íróeszköz vagy ecsettartót. Az elkészítéséhez két különböző színű Bársonyport használtunk, melyeket összekevertünk, így egy harmadik tónust kaptunk. Segítségünkre volt a remek Kartonragasztónk, az új Titánfehér akrilfestékünk és a Modellező pasztánk. A bársonyos felület mellé egy kevés színjátszó pigmentport és csillogó 3D dekortollat is használtunk. Ha nincsenek otthon ragasztószalag gurigáid, akkor se bánkódj, hiszen bármilyen más henger alakú csomagolásból elkészítheted a saját ecsettartódat!


Szükséges anyagok és kellékek:

- Bársonypor (piros és kék)
- Matt akrilfesték (titánfehér)
- Öntapadó hobbiragasztó
- Kartonragasztó vagy bármilyen papírragasztó
- Modellező paszta, amelyből a csipkerátét készül, vagy igazi textilcsipke
- Pigmentpor-színjátszó (kék) vagy bármilyen színjátszó festék
- Opcionálisan: Dekorfesték (country lila) és 3D dekortoll (csillogó-lilaezüst)
- Valamint: Szilikon szőnyeg (csipke mintákkal), kartonpapír, ceruza, olló, festőkés, ecsetek, olló, hajszárító, ragasztószalag és ragasztószalag gurigák. Természetesen más, henger alakú csomagoló anyagokat is használhatunk!


Ahogy írtuk, nemcsak ragasztószalag üres gurigáiból készíthetitek el az ecseteknek, rajzeszközöknek való tartót. A képen egy üres chipses dobozt és egy madáreleség tartót láthattok. Mindkettő kartonpapírból készült és remek DIY alapanyagok. A miáltalunk készített dobozon látható textil masni is újrahasznosított vászonból készült, amit Dekorfestékkel színeztünk.


Először készítsünk aljat a dobozunknak. Ezt bármilyen vastagabb kartonból megejthetjük. Helyezzük a gurigát a kartonra, és rajzoljuk körbe. Ha kivágtuk ollóval, akkor a Kartonragasztóval ragasszuk az egyik guriga aljára. Természetesen más papírragasztót is használhattok!


Az elkészült hengerrészt ragasszuk a másik gurigánkhoz. Több elemet is összeragaszthatunk, így bármilyen magasságú tárolót készíthetünk.


Ha megszáradt a ragasztónk, alapozzuk le a henger alakú edényünket a matt akrilfestékkel (mi az új Titánfehéret választottuk, amely egy rétegben is prímán fed). Ne felejtsük el lefesteni a henger belsejét és a dobozunk alját is.


Ha szilikonformába készítünk Modellező pasztával csipkeszalagot, akkor érdemes ezt előző nap megtenni. Így a dobozra való ragasztáskor már a teljesen megszáradt sávokat használhatjuk.


Ha igazi csipkével dolgozunk, akkor az Öntapadó hobbiragasztóból többet tegyünk a méretre vágott szalagra. Ezt követően maszkoljuk ki azt a részt, ahová nem kerül majd Bársonypor. A henger azon részét is ragasztózzuk, amelyre a csipke és a Bársonypor kerül. Ha a ragasztó átlátszóra és fényesre száradt, felragaszthatjuk a csipkét is a felületre. A felragasztott csipke felületét is kenjük be a ragasztóval!


Készen állunk a Bársonyporozásra. Egy tálkába öntsünk egyenlő mennyiségű piros és kék színű Bársonyport, majd keverjük őket össze, így a két színből lilát kapunk. Szórjuk a ragasztós felületre, és az ujjunkkal simogassuk rá a ragacsos felületre. Ha mély tónust szeretnénk kapni, akkor hasonló színű akrilfestékkel alapozzuk a felületet, mint a Bársonyporunk. Mi most fehérrel alapoztunk, hogy áttetsző és „lazúros” hatást érjünk el.


Ezen a képen láthatjátok, hogy csak optikai színkeverésről van szó. A különböző színű szálak egymás mellett helyezkednek el, és csak távolabbról látszik egységes lilának a felület.


Elkészült a bársonyos felület. A doboz belsejét country lila színű Dekorfestékkel festettük ki. Ezután az alsó, szabadon hagyott részt kenjük le Öntapadó hobbiragasztóval. Ha megszáradt, a színjátszó pigmentporral (kék), „porozzuk” be a felületet. Eredetileg ezek a színjátszó pigmentporok sötét felületen látványosak, ám most csak egy leheletnyi kékes fényt szerettünk volna kölcsönözni a fehér sávnak.


Végül válasszunk egy csinos szalagot a doboz derekára, és a 3D dekortollal (csillogó lilaezüst) néhány pöttyöt nyomjunk a felületre. Természetesen ez a fázis kihagyható, vagy kiváltható fél-gyöngyökkel is. Reméljük, hogy kedvet kaptatok egy kis papírguriga varázsláshoz, és ti is alkottok valami szépet ebből a remek alapanyagból. Munkáitokat mutassátok meg nekünk is Pentart Dekor csoportunkban!


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...