2018. május 23., szerda

Tejfölös vödörből szobanövény kaspó

Egy nagyon egyszerű és gyors megoldást mutatunk most nektek mellyel szép és egységes megjelenésű kaspókat készíthettek szobanövényeitek számára. A megvalósításhoz néhány üres tejfölös vödörre van szükség, egy kis Dekor zománcfestékre és Modellező pasztára. A csupán néhány lépésből álló munkafolyamatot igazán nem nehéz lekövetni. Lássuk hogyan lesz a tejfölös vödörből pasztellszínű és csipkemintás virágtartó.




Szükséges anyagok és kellékek:

- Dekor zománcfesték ( zuzmózöld, olajfazöld, cappuccino, vintage barna) 
- Cukorcsipke sablon szilikonból (hobbiboltokban és cukrászkellék szakboltokban kapható/online is)
Ha nem tudunk ilyen szilikonformát beszerezni, akkor a textilcsipke is tökéletesen megfelel a célnak, ebben az esetben nincs szükség a Modellező pasztára.
- Valamint: vágókés, olló, ecsetek, szivacsecsetek, festőkés és műanyag spatula vagy glettelőlap



A munkát a cukorcsipke szilikonformával kezdjük. Fektessük le a formát az asztalra, és egy spatula vagy glettelőlap segítségével simítsuk bele a Modellező pasztát a csipkemintába. Hagyjuk száradni 24 órát. Érdemes ezt a műveletet egy nappal a munka megkezdése előtt elvégezni, mert a szilikon formának nincs nedvesség elszívó hatása, így a belekent paszta lassan szárad. A Modellező pasztából készült csipkeszalagokat száradás után óvatosan emeljük ki a sablonból. Egy rugalmas és hajlékony mintát kapunk, amit íves felületekre is könnyen rögzíthetünk. Igazi textilcsipkével is dolgozhatunk, ha nem áll rendelkezésünkre ilyen szilikonforma.



Készítsük elő a tejfölös vödröket is, hogy átalakulhassanak szobanövény kaspóvá. Vágjuk le egy vágókéssel a peremet és egy olló segítségével igazítsuk egyenesre a műanyag vödör szélét. 
A vödröket tisztítsuk meg, hogy semmilyen szennyeződés ne legyen az oldalukon. Ez azért fontos, mert a rákerülő festék és ragasztó jobban tapad a zsírmentes felületen.



A Modellező pasztából készült szalagokat fújjuk le az Áthelyezhető ragasztóval, vagy az Öntapadó hobbiragasztóval ecseteljük be (szivacsecsettel). Ha textilcsipkét használunk, akkor a teendőnk ugyanaz, mint a pasztából készült változatoknál. A tejfölös vödrök azon részét is ragasztózzuk, ahová a rátétek kerülni fognak.



Ezután, illesszük a helyére a csipkemintát és nyomkodjuk a vödör falához, hogy jól odatapadjon mindenhol. Mivel a kiválasztott műanyag edényeink fala nem egyenes, így a csipkénk felső szélét enyhén nyújtsuk meg, hogy követni tudja az edény alakját. A felragasztott rátéteket és a szabadon hagyott felületet fessük be a kiválasztott Dekor zománcfestékkel.



Egy vastagon festett réteg elegendő ahhoz, hogy elfedje a tejfölös vödör feliratait. A csipkemintánkat emeljük ki egy világosabb színű Dekor zománcfestékkel. Használjunk szivacsecsetet a kiemeléshez. Természetesen egyféle zománcfestéket is használhatunk, ha egyforma színű kaspókat szeretnénk készíteni. A kép jobb oldalán a nem zsírtalanított belső peremet láthatjátok. Itt a Dekor zománcfesték néhol „megugrott”, ezért fontos a tiszta felület, hogy ilyen ne fordulhasson elő munka közben.
A kaspók belső részét természetesen nem kell lefestenünk, a képen csak szemléltetés céljából kentük le ott is.



Ennyi az egész, ugye nem volt bonyolult? Így fest egy néhai tejfölös vödör, ha egy kicsit kezelésbe vesszük, és lakberendezési kiegészítővé válik.



Reméljük kedvet kaptatok egyedi kaspókat gyártani. Szobanövénnyel együtt akár szép ajándék is lehet szeretteink számára. Alkossatok szépeket és mutassátok meg nekünk Dekor csoportunkban is!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...