2018. április 4., szerda

Cipős dobozból antik kis bőrönd

Kinek ne lenne az otthonában olyan cipős doboz, ami többé-kevésbé a szemetesben landolna. Azért valljuk be őszintén, igen csak jó kis dobozok ezek és sajnáljuk is kidobni őket. Ha valaki tétovázna mit is tegyen, megmentse-e vagy sem, akkor mutatunk egy megoldást, hogy a dobozunk ne végezze a szemetesben. Hiszen egy kicsit átalakítva és felöltöztetve igazán megállja a helyét és az otthonunk dísze lehet. Némi 3D minta, dekupázs, az elmaradhatatlan öregítés és máris van egy csinos, apró, de annál cukibb bőröndünk.



Szükséges anyagok és kellékek:

- Cipős doboz
- Fém díszítőelemek
- Alapozó festék (primer)
- Matt akrilfesték (bézs)
- 3D Stencil
- Stencilező paszta (ezüst)
- Szalvéta
- Matt dekupázs ragasztólakk
- 3D dekor toll (ezüst)
- Dekorgumi
- Rozsda hatás festék szett
- Antikoló festék (sötétbarna, fekete, patinazöld)
- Antikoló festék eltávolító
- Matt lakk
- Lapos ecset, sörte ecset, festőkés
- vonalzó, ceruza, olló


Kezdő lépésként fessük le az alapozó festékkel a cipős doboz teljes külső és belső felületét. Így szép egységes lesz a felülete és egy jó alapot képez a továbbiakban felvitt anyagok számára. Mivel nem tudjuk milyen kartonból készült, ezért fontos az alapozás, ezután bátran festhetjük, díszíthetjük tovább.


Az alapozó festék száradása után, fessük le a doboz külső felületét a bézs színű matt akrilfestékkel, a belső felületét pedig a földbarna színű matt akrillal.


Ha a festék megszáradt, készítsük el a 3D mintát a doboz oldalain. Rögzítsük maszkoló szalaggal a 3D sablont, majd töltsük ki a mintát az ezüst színű stencilező pasztával festőkés segítségével. Folytassuk a minta elkészítését a doboz minden oldalán, de közben figyeljünk, hogy csak akkor fordítsuk a másik oldalára ha megszáradt a paszta.


Óvatosan emeljük le a sablont, hogy szép kontúros maradjon a minta.


A paszta teljes száradása után folytassuk a díszítést a dekupázzsal. Kicsit rendhagyó módon fogunk dekupázsolni, mert most a 3D mintára is kerül a rizsszalvétából. Vágjunk ki egy akkora darabot a rizsszalvétából ami körbe éri a dobozunkat. Kenjük le a matt dekupázs ragasztólakkal a doboz oldalait a 3D mintákat is beleértve, majd ragasszuk rá a szalvétánkat.


Nagyjából simítsuk ki a papírt, de most nem törekszünk arra, hogy teljesen sima felület kapjunk. Kicsit maradhat nyugodtan gyűrött a szalvétánk, mert így még öregebbnek fog hatni a végén. Ha rásimítottuk a szalvétát a doboz oldalára, akkor kenjük át a tetejét is a dekupázs ragasztóval és picit dolgozzuk bele a papírt a 3D mintáknál, hogy szépen beleüljön a minták közé is. A kis fém díszítő elem üveg hátsó részét is dekupázsoljuk ugyanezzel a szalvétával. Ha elkészültünk a doboz oldalainak dekupázsolásával és a kis díszítő elemmel, folytassuk a dekupázst a dobozunk tetejének teljes felületén is.


Amíg szárad a dobozunkon a ragasztó, addig az időt kihasználva készítsünk pántokat a doboz tetejére dekorgumiból. Vágjunk ki két akkora darabkát ami átéri a doboz tetejét, az oldalaira lelógva. Szintén vágjunk ki egy harmadik darabot, ami a dobozunk fülét fogja képviselni.
A kisebb darab dekorgumira 3D dekor tollal rajzoljunk inda szerű mintát. Ami a doboz tetejére fog kerülni arra pedig egyenlő távolságban szintén a dekor tollal formázzunk 3 darab pöttyöt, ezek imitálják majd a szegecseket.


A dekupázs teljes száradása után lakkozzuk le a doboz teljes felületét. Igaz vízállóra szárad a dekupázs ragasztólakk, de azért, hogy nyugodtan kedvünkre vissza tudjuk törölni a következőkben felvitt anyagokat ezért most kicsit előre hozzuk a lakkozást.


Amíg szárad a lakk a dobozunkon, addig fessük meg a dekorgumiból kivágott részeket a rozsda hatás festék szett színeivel foltosan, rozsdás hatásúra.


Ha a lakk megszáradt kezdhetjük az öregítést. Fessük meg a doboz oldalait foltokban az antikoló festék fekete és a barna színeivel. A 3D mintáknál jól fessük körbe, így szépen beleül a festék a minták közé.


Ha felkentük az antikoló festéket, ne várjuk meg a száradását, hanem rögtön, még nedves állapotában töröljük vissza a festékeltávolító folyadékkal átitatott puha ronggyal, míg el nem érjük a kívánt hatást.


Ragasszuk fel a doboz tetejére a dekorgumiból kialakított rozsdás hatású pántokat, majd az antikoló festékkel húzzuk át a széleit és rögtön töröljük is vissza és egyben kicsit maszatoljuk is el a széleit.


Ha a fekete antikoló festéket visszatöröltük és megszáradt, száraz ecsetes technikával, minimális festéket használva, picit simogassuk át a doboz teljes felületét a patinazöld antikoló festékkel. A gyűrődések, amiket a dekupázsnál szándékosan nem simítottunk ki, most szépen előjönnek az antikoló festék használata után, ezzel öreg hatást érzékeltetve, valamint a 3D minták széleit és a pántokat is szépen kiemeli.


Ha a patinazöld festék is megszáradt, zárjuk le a teljes felületet egy réteg matt lakkal.


Végül minden apró elemet ragasszunk fel az expressz ragasztóval. A fém sarok díszt, a doboz tetejének közepére a dekupázsolt díszítőelemet és a legvégén rögzítsük a dekorgumiból kialakított fület. Ugye kár lett volna megválni a cipős dobozunktól. Néhány alapanyag egy kis is idő és így biztosan bárhol megállja a helyét.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...