2018. április 11., szerda

Teafilteres doboz az új szivárvány és a jéghatás pasztákkal

Ugyan a télnek vége, de tavasszal és nyáron is jólesik egy csésze tea akár melegen, akár hidegen. A beszélgetős teadélutánokon mindig megállja a helyét egy ilyen teás dobozka, amit most az új pasztákkal tettük egyedivé.Szükséges anyagok és eszközök:

- Üvegtetős teafilteres doboz
- Alapozó paszta (fekete)
- Antikoló festék (patinakék)
- Antikoló festék eltávolító
- Metál színű viaszpaszta (türkiz)
- 3D dekortoll (ezüst)
- Szivárvány paszta
- Jéghatás paszta
- Lapos ecset, szivacs ecset, festőkés
- maszkoló szalag, csavarhúzó, puha rongy


Kezdjük a munkát dobozunkon lévő fém elemeknek az eltávolításával. Szereljük le a zárat és a pántokat, így biztosan nem lesz festékes és sokkal szebb lesz a végeredmény, ha a fém elemek megmaradnak eredeti állapotukban. A fém elemek leszerelése után ragasszuk ki maszkoló szalaggal a doboz tetején az üveges rész széleit. Kívül és belül is, mert az üvegnek szép tisztának és festékmentesnek kell maradnia.


A doboz tetejének peremére, azaz a fa részre és a doboz oldalaira ecsettel vigyünk fel a fekete színű alapozó pasztából, majd szivacsecsettel jól dolgozzuk el. Tamponáló mozdulatokkal kicsit húzzuk fel a pasztát, hogy legyen egy kis struktúrája a felületnek. Itt most ne sajnáljuk az anyagot, kicsit vastagabb rétegben vigyük fel, mert így tudjuk a strukturált felületet jobban kialakítani.


Szintén az alapozó pasztával fessük le a doboz belsejét és alját is.


Várjuk meg az alapozó paszta száradását. Teljes száradás után a patinakék antikoló festékkel fessük le a doboz tetejét az üveges részt kikerülve és a maszkoló szalagot is hagyjuk még ott, hogy biztosan ne kerüljön az üveges részre festék.
Miután lefestettük az antikoló festékkel a doboz tetejét, ne várjuk meg a száradást, hanem rögtön kezdjük el visszatörölni az antikoló festék eltávolító folyadékkal. Töröljük vissza annyira, amilyen színintenzitást szeretnénk látni.


Ismételjük meg az antikolást a doboz oldalain is. Az antikoló festék szépen beleül a mélyedésekbe, amit a szivacsecsettel alakítottunk ki. Itt már látszik is milyen érdekes struktúrájú felületet kaptunk.


Az antikoló festék száradása után emeljük ki még jobban a felületet a türkiz színű metál viaszpasztával. Ecsettel vagy az ujjainkkal finoman kenjük át a doboz oldalait és a tetejét is. A metál viaszpasztától annyi kis csillogást kap a dobozunk, amennyire most szükségünk van.


Emeljük ki a doboz tetejének és oldalainak éleit, mintegy keretet imitálva. Nagyon kevés alapozó pasztát vegyünk fel a szivacsecsetre és finoman húzzuk meg az éleket. Most már készen vagyunk a festéssel, eltávolíthatjuk a maszkoló szalagot.


Ha a doboz élein megszáradt a festék, jöhet az üvegfelület díszítése. Az ezüst színű 3D dekortollal rajzoljunk virágokat. Kisebb és nagyobb szirmokat is rajzolhatunk. Nem kell törekednünk a teljes szimmetriára, de arra figyeljünk, hogy valami egység legyen a rajzunkba. Ezek a szirmok adják a kontúrt a további díszítéshez, ezért várjuk meg a teljes száradását.


Ha megszáradt a kontúrunk, egyszerűen egy festőkés segítségével töltsük ki a szirmokat a szivárvány és a jéghatás pasztákkal. Azért, hogy még érdekesebb hatást érjünk el, egyik szirmot a jéghatás pasztával, míg a másik szirmot a szivárvány pasztával töltsük ki.


Az elkészült virágaink közepére formázzunk egy pöttyöt a 3D dekortollal. Így igazán érdekes hatású virágokat alakítottunk ki a két új paszta párosításával.


Jöhet bármilyen idő, mert bizony a teázás évszaktól független és ezzel a dobozzal bátran kirakhatjuk az asztalunkra a tea kínálatunkat.

Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...