2018. február 17., szombat

Ovális tükör üvegmaró pasztával és tükör permetfestékkel

Egyszerűen készíthetünk átlátszó üveglapból tükröt a tükör permetfestékkel. Hogy egy kicsit különlegesebb és szebb legyen, a nemrégiben bemutatott üvegmaró pasztánkkal is kombinálhatjuk a tükrösített üveget. A roppant egyszerű eljárással gyorsan készíthetünk szép mintákat az üvegre, amelynek utókezelésre nincs szüksége, és tartósan selymes matt felületet biztosít bármilyen üvegfelületnek. Lássuk, hogyan készül a szóban forgó dísztükör.



Szükséges anyagok és kellékek

- Üvegmaró paszta
- Tükör permetfesték üvegre
- Védőlakk permet spray
- Krémes akrilfesték - metál (bronz)
- Matt akrilfesték (fekete)
- Pentart fóliázott üveg (4018 - 3mm, ovál,13.5x19.5)
- Dekor stencil (öntapadó)
- Ragasztószalag, szivacsecset, olló, fémdörzsi, papírtörlő és keverőpálca



A tiszta üvegfelületre ragasszuk fel az öntapadó stencileket, egy papírtörlőn keresztül nyomkodjuk a felületre, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön az üvegre. Ragasztószalaggal takarjuk ki azokat a részeket, ahol nem szeretnénk, hogy az üvegmaró megkezdje az üveg felszínét és matt legyen. Ollóval vágjunk kis darabokat a szalagból, és fedjük le a felületet vele.




Vegyük elő az üvegmaró pasztát, és egy keverőpálcikával keverjük fel. Amíg az üvegmaróval dolgozunk, viseljünk gumikesztyűt! Kenjük be a szerrel egyenletesen a stencilmintákat, és minimum 20 percig hagyjuk a felületen, hogy a szer megmarja a kihagyott és fedetlen üvegfelületet.



Ha eltelt a kellő idő, akkor folyóvízzel mossuk le a szert az üvegről, majd töröljük szárazra. Fordítsuk meg az üveglapot, és a mart felülettel ellentétes oldalon dolgozzunk tovább a tükör permetfestékkel. Fújjuk be egyenletesen a felületet és hagyjuk megszáradni. Miután megszáradt az üveg, egy fémdörzsivel szedjünk vissza random szerűen a tükör permetfestékből. Így kopottas és régies hatású lesz a tükrünk.



Ha ezzel megvagyunk, vegyük elő a védőlakkot, és enyhén permetezzük be a felületet, hogy a tükörpermet fixálva legyen. A továbbiakban a peremet egy szivacsecset segítségével stumpfoljuk be krémes akrilfestékkel (metál-bronz). Ettől a festékrétegtől is kap egy kis patinát a készülő tükrünk.



Végül a fekete és matt akrilfestékünkkel zárjuk le a megdolgozott felületet. Ez azért kell, hogy a sérülékeny tükörpermetet megvédjük az esetleges kopástól. Ha szükséges, egy oválisra kivágott kartondarabot is ragaszthatunk rá. Ha megfordítjuk az elkészült tükröt, akkor a színén a maratott minta szépen tükröződik a felületen, és szép dísze az elkészült dísztükörnek.



Reméljük kedvet kapatok egy kis alkotáshoz ebben a szürke és hideg februári időben is, és alkotásaitokat nekünk is megmutatjátok majd Dekor csoportunkban.



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

1 megjegyzés:

  1. Igy együtt mind a maratópaszta és a tükörpermet még nem láttam. Pont hasonló munkában vagyok. Számomra izgalmas feladat lesz. Nagyon tetszett az egész videó! Köszönöm.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...