2017. szeptember 20., szerda

Rozsda hatású koszorúkép rózsákkal

Az ősz elhozza a borongós időt, ami arra késztet minket alkotókat, hogy még többet alkossunk. Kallódó koszorúalapból, egy darabka kartonból és néhány alapanyagból őszies hangulatú, rozsdás, mégis vidám rózsás képet készíthetünk.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Felezett koszorúalap
- Karton lap
- Szilikon öntőformák
- Levegőn száradó gyurma (JOVI)
- Expressz ragasztó
- Alapozó festék
- Dekupázs rizspapír
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Antikoló festék (patinakék)
Metál viaszpaszta (bronz)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Gyöngytoll (barna)
- Ceruza, olló


Első lépésként derítsünk fel egy keményebb kartonlapot. Bármilyen karton megfelel, akár egy pizzás doboz teteje is, az a lényeg, hogy viszonylag stabil, kemény lap legyen, mert ez lesz a képünk alapja. A felezett, hungarocell koszorú alapot rajzoljuk körbe a kartonlapon és vágjuk ki. A későbbiekben erre dolgozunk tovább.


Folytassuk a felezett koszorúalappal. A levegőn száradó gyurmából készítsük el a 3D mintákat. A szilikon nyomóformába nyomkodjuk bele a gyurmát, majd a festőkéssel vágjuk le a felesleget. Óvatosan emeljük ki a szilikon nyomóformából és expressz ragasztóval ragasszuk fel az így kapott mintákat.


Ízlés szerint játszhatunk a mintákkal, kinek milyen formában tetszik, úgy ragasszuk fel.


Amíg a gyurma mintánk szárad, van időnk elkészíteni a képünk többi alkotóelemeit. A kör alakban kivágott kartonlapunkat fessük le az alapozó festékkel, mindkét oldalát. Száradás után ceruzával jelöljük ki a kartonlapon a koszorú közepét. A rizspapírból vágjunk ki kör alakú, tetszőleges mintát, amit dekupázs ragasztólakkal rögzítsünk a kartonunk közepére. A rizspapír alá és felé is kenjünk a ragasztólakkból.


Ha megszáradt a 3D gyurmamintánk, a teljes felületet fessük át az alapozó festékkel. Az alapozó száradása után, jöhet a színre festés. Készítsük elő a rozsdahatás-festék szettet, öntsünk ki egy tálkára mindegyik színből és kedvünkre fessük meg a rozsdás színünket. Először a sötétebb színekkel haladjunk körbe, aztán foltokba fessünk bele a világosabb színekből is. Minél foltosabb annál természetesebb hatást érünk el.


Szintén a rozsdás színekkel fessünk egy kontúrt a dekupázsolt mintánk köré. Itt most nem kell törekednünk, hogy nagyon szép vonalat húzzunk, sőt miután ecsettel felvittük a festéket, az ujjainkkal kicsit maszatoljuk el.


Ha teljesen megszáradt a rozsdás színű festékünk, vegyük elő a stencil ecsetünket és nagyon kevés patinakék antikoló festéket használva, éppen csak simogassuk át a 3D mintákat.


Azért, hogy egy kicsit a fémes hatást visszaadjuk, a metál viaszpasztával kenjük át a domború részeket.


Befejezésként a koszorúalapot és a dekupázsolt kartonlapot is kenjük át matt lakkal, így a későbbiekben nedves ronggyal tisztítható lesz. Ügyeljünk, hogy kevés lakkal dolgozzunk és azt mindig jól terítsük el a domború felületen is, mert ha túl sok lakkal dolgozunk, akkor nagyon beleül a mélyedésekbe és az száradás után bizony nem lesz szép.


Most már készen állnak a külön elemek, hogy összeillesszük őket és így egy szép keretezett képet alkossanak. Expressz ragasztóval rögzítsük a kartonlapunkra a koszorúalapot, majd a gyöngytollal emeljük ki, pöttyözzük körbe a karton és a koszorúalap találkozásánál.


Ezekkel a technikákkal bármikor alkothatunk kedvünkre az otthonunkhoz illő képet, csak néhány alapanyag szükséges hozzá. Léteznek különböző méretű koszorúalapok, így variálhatunk kisebb-nagyobb képek elkészítésével.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...