2017. május 16., kedd

Kínáló dekorációs égetéssel - II. rész

Folytatjuk a fa kínálók díszítését, amelyeket az első részben már égetéssel kezeltünk. Most a kínáló szett legnagyobb és legkisebb darabja következik. Használunk majd gélpasztát, velúr repesztő rendszer szettet és sok-sok dekorfestéket, ezeknek a különleges hatásoknak a kialakítására.  


Szükséges anyagok és eszközök:

A rózsaszínű kínálóval kezdjük, mely a legkisebb méretű a hármas kínáló szettben.A kínáló külső oldalait és alját finom csiszoló vászonnal csiszoljuk át és alaposan portalanítsuk.
Alapozó festékkel és szivacsecsettel alapozzuk le a kínálót, egy kis lapos ecset segítségével könnyebben hozzáférhetünk a sarkokhoz.
A kínáló mind a négy oldalára, külön-külön ragasszunk szalvétát matt dekupázs ragasztólakkal. 

A túllógó szalvéta részeket száradás után csiszoljuk le.

A viktoriánus rózsaszínű dekorfestékkel fessük le a kínáló széleit.

Majd az alját is és várjuk meg, amíg megszárad.


Következett a kínáló belseje. Itt alkalmaztuk a cikk első részében is használt bemosást. A festéket hígítsuk fel vízzel és egyesével haladva az oldalakon fessük le a kínáló belsejét, majd azonnal töröljük vissza a festéket egy ronggyal.Várjuk meg, amíg megszárad.


A szalvéta mintáját  kihasználva, a külső oldalak alsó részét velúr repesztő rendszerrel fogjuk díszíteni. Maszkoló szalaggal kitakarjuk azt a részt ahová már nem szeretnénk, hogy a velúr repesztő rendszer kerüljön. 


Kenjük fel a repesztő rendszer első fázisát majd hagyjuk megszáradni.


Következett a második fázis, melyet már lehet hajszárítóval szárítani.

A teljes száradás után emeljük ki a repedéseket aktikréz színű antikóló pasztáva.

Miután a paszta szépen beleült a repedésekbe a felesleget egy ronggyal vissza tudjuk törölni.

Óvatosan távolítsuk el a maszkoló szalagot.

A doboz belsejét kenjük át kétszer a matt lakkal. A két lakkozás között várjuk meg, amíg teljesen megszárad az első réteg. 


A kínáló külső oldalait, alját és a peremét velúr lakkal kenjük át, mely nagyon kellemes, puha, bársonyos tapintást kölcsönöz majd a felületnek.


El is készültünk.


Folytassuk a dekorálást az utolsó kínálóval

A fent leírt módon alapozzuk le a kínáló külső részét, majd hagyjuk teljesen megszáradni.

Az alapozott külső oldalakat finom csiszolóvászonnal csiszoljuk át és portalanítsuk.

A választott stencilt fújjuk be áthelyezhető ragasztóval majd helyezzük a kínáló oldalára. Zöld gélpasztával stencilezzük a mintát, majd szárítsuk meg és folytassuk a következő oldalon.

A gélpaszta szárítható hajszárítóval, de ne tartsuk túl közel, és lehetőleg langyos vagy hideg levegőt válasszunk.

A kínáló alját kis lapos ecsettel egyenletesen lefestettük borókazölddel és megszárítottuk.


A kínáló belsejét és a felső peremét mossuk be borókazöld hígított dekorfestékkel a fent leírtak szerint, majd hagyjuk megszáradni. 

A kínáló alsó peremére ragasszunk maszkoló szalagot, hogy megvédjük. A dekorfestékek közül kiválasztottunk négy, a zölddel harmonizáló színt: mentazöld, platinazöld, country kék, olajfazöld. Minden oldalra egy-egy színt használunk majd. Az oldal lefestése után papírörlővel óvatosan töröljük vissza egy kicsit a festéket a stencilezett mintáról. Szárítsuk meg, majd haladjunk ugyanígy a többi színnel a megmaradt oldalakon.Várjuk meg, amíg teljesen megszárad minden oldal, majd mind a négy külső oldalt hígított borókazölddel bemostuk és alaposan megszárítottuk. A különféle zöld árnyalatok keveredésének köszönhetően nagyon izgalmas színeket kapunk, de itt még nem állunk meg.
Ismételten bemosás következik, de ezúttal kívül-belül, fehér dekorfestékkel. 
A kétszeri. különböző színű festékkel való bemosások után ilyen felületet kaptunk. Végül matt, vízbázisú lakkal kenjük át a kínálót.
Ezzel el is elkészült a hármas kínálónk minden eleme. A bemutatott technikákat természetesen más felületeken is alkalmazhatóak és variálhatóak, kísérletezzetek bátran!

Ötlet, fotó és kivitelezés: Pagi Decoplage 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...