2017. május 23., kedd

Deszka hatás lazúrral

A deszka hatás töretlen népszerűségnek örvend a mai napig. Nem csoda, hiszen rendkívül látványos és a segítségével fa léceket varázsolhatunk bármilyen felületre, függetlenül attól, hogy valójában milyen anyagból is készült az alapunk. A deszka hatást többféleképpen is elérhetjük, ezúttal csak festési technikát alkalmazunk csiszolás nélkül, valódi fa alapra, így tovább fokozzuk az illúziót.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Kockafiókos komód
- Alapozó festék (primer)
- Lazúr (gesztenye,)
- Dekor Paint Soft (fehér)
- Szalvéta
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Lazúrgél (paliszander, gesztenye, ében)
- Matt akrilfesték (fekete, fehér)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Laposecset, sörte ecset, tűecset, kerek szivacsecset,
- Ceruza, maszkoló szalag, szivacs darabka
 

Mielőtt lefestenénk a fiókos komódunkat, csiszoljuk át a teljes külső és belső felületét, hogy egyenletesen tudjunk rá festeni. Különösen figyeljünk arra, hogy a fiókok külső felületére több réteg festék is fog kerülni, így ezeken a helyeken érdemes jobban visszacsiszolni, hogy az összeszerelés után ne szoruljanak.
A komód és a fiókok külső felületeit fessük le az alapozó festékkel, a belső felületeket pedig a gesztenye színű lazúrral. 


Az alapozó száradása után finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk. Ezután fessük le a külső felületeket a fehér dekorfestékkel.


A kis fiókok elejére dekupázsoljunk tetszőleges szalvéta mintát, ehhez használjuk a matt dekupázs ragasztólakkot. Kenjünk belőle vékony réteget a szalvéta alá és a szalvéta tetejére is. A lelógó részeket csiszoljuk le.


A komód külsejét deszka hatásúra fogjuk kialakítani. Ehhez ceruzával halványan rajzoljuk elő a képzeletbeli lécek helyét.


A keresztirányú lécek helyét maszkoló szalaggal ragasszuk ki, a kimaradt részt pedig hosszirányba fessük meg kevés paliszander lazúrgél használatával. Itt alkalmazzuk a száraz ecset technikát. Egy picit fessünk bele a gesztenye színnel is. Így természetesebb hatást tudunk elérni. 


A maszkoló szalag eltávolítása után kereszt irányban is járjunk el ugyanígy. 


Ha az első réteg lazúrgél megszáradt, folytassuk az ében színű lazúrgéllel. Így egy sötétebb, mélyebb tónust tudunk kialakítani.


A fiókok széleit emeljük ki a paliszander lazúrgéllel. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy kis szivacs darabka segítségével, kevés lazúrgélt használva pamacsoljuk körbe az éleket.


Azért, hogy az igazi kopott deszka hatást elérjük, a fehér dekorfestékkel fogjuk lágyítani a sötét összhatást. Jól benedvesített szivacsra vigyünk fel kevés dekorfestéket, ebben a híg állapotában mossuk be a lazúros felületet, hosszirányba húzzuk végig a szivacsot. A keresztben kialakított léceknél pedig ugyancsak szálirányban.


A bemosás után  alakítsuk ki a lécek széleit. Fekete akrilfestékkel húzzuk meg a vonalakat vékony lapos ecsettel. Ezt tegyük szabad kézzel, egyáltalán nem baj, ha picit egyenetlenek lesznek a "deszkák" szélei sőt, ettől lesz élethű.


A kereszt irányú lécek sarkaiba a kis kerek szivacsecsettel helyezzünk el fehér pöttyöket, ebből alakítjuk ki a csavarokat. Ha megszáradt, vékony ecsettel húzzunk minden pöttybe vékony fekete vonalat. A lécek fekete széleit picit bolondítsuk meg fehér akrillal.


Végül a komód és a fiókok teljes felületét kenjük át a matt lakkal.


Elkészültünk a kis fiókos tároló komóddal, ami már teljesen úgy néz ki, mintha deszkából csavaroztuk volna össze.






Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

6 megjegyzés:

  1. Igen mozgalmas munka folyamat volt amíg elkészült,de megérte a sok munka,egy igen hangulatos komód lett végül. Tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Valóban kicsit több munkát és energiát kell fektetni bele, de mindenképpen megéri az áldozatot a látványos végeredmény.

      Törlés
  2. Nagyon-nagyon tetszik.. mindenképp ki fogom próbálni.. köszi az ötletet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülünk, hogy tetszik. Kellemes és sikeres alkotást kívánunk! :)

      Törlés
  3. Nagyon-nagyon tetszik.. mindenképp ki fogom próbálni.. köszi az ötletet

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon szép, asszem megpróbálom az unokámnak :) Lemásoltam be a gépbe menteni!
    Köszönet a sorrendért a készitéshez!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...