2015. április 19., vasárnap

Dekoratív váza Anyák napjára

Anyák napján nem csak csodaszép virágcsokrot, de hozzá illő vázát is adhatunk ajándékba. Sőt, a vázát saját kezűleg is dekorálhatjuk, most mutatunk erre egy remek ötletet! Amire szükségünk lesz:

- Akril primer (alapozó)
- Akrilfesték (menta)
- Dekor Paint Soft (fehér és türkizkék)
- Dekor matt lakk
- Oldószeres fényes lakk
- Alkoholos oldószer (ezzel tudjuk kimosni az ecsetet az oldószeres lakk után)
- Expressz ragasztó
- Antikoló paszta (umbra)
- Levegőn száradó gyurma
- Lapos ecset
- Csiszolóvászon (finom szemcséjű, 180-as)
- Sodrófa
- Csipke (a minta kialakításához)
- Formalyukasztó, formavágó
- Natúr agyagváza


A váza belsejét fessük le akril alapozóval, ügyelve, hogy csak a pereméig haladjunk.


Ha az alapozó megszáradt, fessük át menta színű akrilfestékkel, ami száradás után vízálló lesz.


Amíg a váza belseje szárad, van időnk elkészíteni a csipkemintát. Dolgozzuk jól össze a levegőn száradó gyurmát a kezünkkel, majd a sodrófa segítségével kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Mielőtt elkezdjük kinyújtani, mindenképpen tegyünk a gyurma alá műanyag fóliát, mert az foltot hagyhat a munkafelületen, bútoron.


Ha készen vagyunk a nyújtással, próbáljuk rá a vázára, hogy körbeéri-e. Ha szépen körbeér helyezzük vissza a fóliára, terítsük rá a csipkét és  ismét a sodrófával nyomjuk át a csipkemintát. Óvatosan emeljük le a csipkét így szépen ott marad a minta.

 

Ezután formavágóval és késsel készítsük a csipkeszegélyre hajazó díszcsíkot. Óvatosan emeljük fel, nehogy elszakadjon, mert ilyenkor még nagyon sérülékeny a gyurma.


Két szegélyt készítsünk, egyiket a váza alsó pereméhez, a másikat a felső pereméhez fogjuk majd illeszteni.


A még lágy, hajlékony, nedves állagú gyurmát Expressz ragasztóval ragasszuk fel körbe. Ha hosszabb a minta, akkor egyszerűen csak tépjük le és az ujjunkkal a találkozásnál dolgozzuk össze.


Teljes száradás után (vastagságtól függően kb. 3-4 óra), kenjük le a váza külső részét az alapozóval.


Ha az alapozó megszáradt kenjük át Dekor Paint Soft festékkel. Ebben az esetben egy picit halványítottunk a türkizkék színen, ezért hozzá kevertünk egy pici fehér dekorfestéket.


Teljes száradás után, a mintás részen finom szemcséjű 180-as csiszolóvászonnal csiszoljuk vissza a felületet. Épp csak annyira, hogy a fehér szín előbukkanjon. Ezután portalanítsuk egy száraz ecsettel.


Ezután kenjük át a kidomborodó részeket antikoló pasztával.


Ha a paszta is megszáradt, kenjük át a váza külsejét a Dekor Paint festékhez való Dekor matt lakkal, a belsejét pedig oldószeres lakkal, így vizet is bátran tölthetünk bele a vágott virágok számára.Íme a végeredmény:

 
Ötlet és fotó: Czippel Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...