2014. november 14., péntek

Dekor Paint Soft - this is the beginning of a beautiful friendship

Régóta tervezgeted, hogy átalakítsd a Nagyi komódját, de eddig nem volt merszed? Irigykedve lesed mások milyen bátran csapnak bele egy-egy ilyen felújítós projektbe? Festettél már bútort, de csalódtáél a végeredményben? Esetleg már rutinos bútorfestő vagy? Bármelyik csoporthoz is tartozol, a Dekor Paint Soft festékkel biztosan sikered lesz!





Az ajtók és fiókok oldalát, éleit célszerű megcsiszolni a festés előtt, mert a több réteg festék miatt előfordulhat, hogy nem tudjuk majd rendeltetésszerűen használni. 


Egyéb esetben nem szükséges a csiszolás! Elöljáróban jó tudni a festékről, hogy egyes felületeken egy rétegben is tökéletesen fed, "problémásabb" esetekben két réteg szükségeltetik. Amennyiben használati tárgyat festünk vele, ami nagyobb igénybevételnek van kitéve (pl. szék, asztal, stb.) illetve az alap pl. pácolt, vagy olyan anyaggal van kezelve, ami reakcióba léphet a festékkel, vagy ha az alap fém vagy üveg, vagy egyéb olyan anyag, amin alapvetően nem tapad jól a festék, akkor szükséges az alapozás. Egyéb esetben ez nem indokolt. A védőrétegként használati tárgynál érdemes matt, vízbázisú lakkot használni és ekkor már vizes helyiségben is védelmet kap az adott bútor, egyéb esetben elég a wax. Kevésbé igénybevett felületek esetében elegendő a polírozás puha ronggyal, ugyanis a festék lakk nélkül önmagában is polírozható, és természetesen tartós.


Amire szükségünk lesz:
- egy régi komód vagy egyéb megunt bútordarab
- alapozó festék vagy alapozó paszta
- dekor  Paint Soft festék
- akril festék
- 3D por (finom szemcsés)
- csipke mintás stencil
- 3D sablon
- ecset, szivacsecset
- spatula
- zsírtalanító (pl: alkohol)
- antikoló paszta (ezüst narancsolajos, antik arany bitumenes)
- színtelen wax (transzparens) vagy vizes bázisú matt lakk

Alkoholos ronggyal töröljük át a bútorunk felületét, ezzel zsírtalanítjuk. Abban az esetben, ha sok  karcolódás van, kenjük át alapozó pasztával (Gesso - amiből fehér és fekete szín is kapható), ez segít nekünk elfedni a karcolásokat, kisebb sérüléseket és egyben tökéletesen előkészíti a terepet a Dekor Paint számára.


Az alapozó paszta száradása után érdemes finom csiszolóvászonnal picit megcsiszolni a felületet, hogy szép sima legyen. 


Most jöhet a Dekor Paint Soft festék, ami nagyon szépen fed egy rétegben is, de a tökéletes végeredmény érdekében érdemes még egy réteget felvinni.

 

Ha megszáradt a festékünk, készítsük el a 3D mintát. A 3D port keverjük össze az akrilfestékkel sűrű tejföl sűrűségre, ami pasztaként kenhető majd a sablonba.


A sablon rögzítése után, töltsük ki azt a masszával.


Óvatosan emeljük le a sablont.


A stencilt fújjuk le a ragasztó lakkal, ezzel biztosítjuk, hogy ne mozduljon el és így a festék sem fog aláfolyni.


Mérjük ki pontosan hová kerüljön a minta és simítsuk rá a stencilt a díszítendő felületre. Töltsük fel a szivacsecsetet az akrilfestékkel és pamacsoljuk át a mintát egyenletesen. 

Itt is, mint minden sablont vagy stencilt, óvatosan emeljük le.

 

A sarkoknál a 3D mintát fessük át a szekrény színével, aztán picit csiszoljuk vissza, de csak a mintát. Így szépen beleolvad az alapszínbe és nem lesz olyan elütően fehér. 


Az éleket és az ajtók széleit először kenjük át az antik arany pasztával, majd az ezüsttel. Szép fémes csillogást fog kölcsönözni.


Utolsó lépésként az egész felületet kenjük át az átlátszó wax-al, ehhez egy puha rongyot használjunk, ezzel biztosítjuk a felület védelmét. 


Figyelem, a fent leírt általános információk alapján, ha vizes helyiségben szeretnénk használni, akkor lakkozzuk le vizes bázisú matt lakkal.




Vágjatok bele bátran a Dekor Paint Softtal történő bútortuningolásba, garantáljuk, hogy nem fogtok csalódni! 

Dekoratőr: Czippel Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...