2014. március 16., vasárnap

Mókás dolgok gyapjúból

Próbáltátok már a tűnemezelést? Nem bonyolult technika, bár azért vigyázni kell a tűvel, mert ha véletlenül a saját ujjunkat is megbökjük vele, az igen fájdalmas tud lenni. Így gyerekeknek nem javasoljuk, viszont ajánluk olyanoknak, akik szeretik a gyerekes dolgokat, ugyanis a színpompás gyapjúkból nagyon jópofa figurák, és egyéb, gyerekszobába való dolgok készíthetők, mint pl. könyvjelző.



A tűkhöz kapható speciális eszköz, amibe akár több tűt is rögzíthetünk, így nagyobb dolgok esetén, gyorsabban tudunk haladni.


A gyapjút lehet kombinálni színes és mintás filccel is úgy, hogy a gyapjút a filcre szurkáljuk.


Ehhez érdemes egy sűrű sörtéjű, nagy kefét használni, amire rá tudjuk fektetni a filcet.


Helyezzünk egy kis darab gyapjút arra a részre, amit tulajdonképpen ki szeretnénk majd a gyapjúval domborítani.


Ezután kezdjük el felböködni a gyapjút úgy, hogy a kontúron belül haladunk. A széleknél egy-egy határozott tűszúrást végezzünk el, hogy körben szép íve legyen a gyapjúnak.


Amikor kész vagyunk, vegyük le a keféről a filcet és a hátodalon vágjuk le az átböködött gyapjút.


Vágjuk körbe a mintát (egy kis ráhagyással is lehet), ezután már csak a rögzítés van, amihez érdemes ragasztófátyolt használni.


Fordítsuk fejjel lefelé a mintát, helyezzük rá a fátyolt majd egy sütőpapírt. Érdemes az egész alá egy nagyobb sütőpapírt tenni, mert a fátyol oldalt túllógó részei a hőtől oda is leragadhatnak, ahova nem szeretnénk (tapasztalatból mondjuk :) ).


Ezután közepes hőfokon fél percig vasaljuk át a felületet.


 Ezzel a fátyolt a filcmintánk hátuljára rögzítettük, a sütőpapírt eltávolíthatjuk.


Vágjuk le a felesleges ragasztófátyolt és vasaljuk rá a mintát egy egy filc csíkra. Ezt már megtehetjük sütőpapír nélkül is. Amennyiben a minta lehetővé teszi, kerüljük el, hogy a gyapjús részt is átvasaljuk, mert különben kicsit le fog lapulni, elveszti a domború hatását...



Ezután már mehet is a mesekönyvbe!




A gyapjút lehet kombinálni polisztirol alappal (pl. tojással), zseníliadróttal, tollakkal is. Itt már érdemes a több tűs eszközt használni, hogy a gyapjú viszonylag hamar a felületre "tömörödjön".



Húsvét kapcsán ilyen jópofa dolgok készíthetők, zseníliadróttal, színes tollakkal, vastag filccel, mozgószemekkel kombinálva:







Dizájn és fotó: Varga Judit
Mesekönyv: Nagypapa Meséi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...