2017. október 21., szombat

Szivárványos tálca színezett repedő géllel



Talán a hobbi-világ leglátványosabb és legnépszerűbb alapanyagai, a repedő rendszerek. Gyönyörű ódon és patinás hangulatot varázsolhatunk velük bármilyen dísztárgy felületére. Most egy új repedő rendszerrel bővült a palettánk, az átlátszó repedő géllel (Cracking  Gel Transparent). Ez a kétkomponensű, gél állagú készítmény karakteres és finom repedések készítésére egyaránt kiváló.  A második komponens krémes állagának köszönhetően, egyszerűen használhatjuk bármilyen (üveg, fa, műanyag, polisztirol, kerámia, karton) felületen, nem folyik meg, így gyorsabban dolgozhatunk vele. Ezen felül vízbázisú, transzparens alapanyagok színezésére - mint amilyen a repedő gél is - kifejlesztettünk egy fantasztikusan izgalmas pigment diszperzió családot hét színnel. A színezőket számos más termékünkbe, mint a 3D lakk, kemény lakk, gyöngypaszta, fényes lakk (vizes alapú), gélpaszta, sűrű gélpaszta (Heavy Body Gel) és más repesztő lakkokba is keverhetjük. A színezők nem fedőfestékek, így minden esetben átlátszóra száradnak. Fontos tudni, hogy a kétkomponenses repesztők, második komponensébe kell belekeverni a színezőt. Elég egy-két csepp belőlük és szép színes és átlátszó felületet kapunk. Mi most egy fatálcán mutatjuk meg nektek, hogy milyen sejtelmes és olajfoltszerű szivárványos hatást érhettek el vele, ha nem átlátszó felületeken alkalmazzátok.




Szükséges anyagok és eszközök:

-          Átlátszó repedő gél
-          Átlátszó pigmentdiszperzió (kék, lila, piros)
-          Alapozó festék (Acrylic primer) 
-          Krémes akrilfesték – metál (Creamy acrylic – metallic/fehérarany) 
-          Pentart kínáló tálca, MDF csigavonal mintás, 23 x 37 cm ovális alakú ( 32855 ) 
-          Ecset, nyelvlap, műanyagpohár, hajszárító, szivacs


Alapozzuk le a fatálcát az alapozó festékkel, majd száradás után fessük le a metál krémes akrilfestékkel.


A festett tálca keretét kihagyva, csak a sík lapját kenjük be, az átlátszó repedő gél egyes komponensével. Ugyanúgy használjuk a készítményt, ahogyan azt megszokhattuk a többi repedő rendszernél. A kettes krémes állagú komponensből, vegyünk ki három adagot (egy-egy kávéskanálnyit), műanyag poharakba vagy bármilyen tégelybe. A három részre választott gélt egyenként színezzük az átlátszó pigment diszperziókkal (kék, lila, piros). Elegendő egy vagy két csepp a gélbe.


Alaposan keverjük el a színezett géleket egy nyelvlappal, majd ecsettel kenjük fel az egyes komponenssel kezelt felületre, random szerű ecsetvonásokkal a színezett kettes komponens gélt. Dolgozzunk úgy, hogy mindhárom színes gél megjelenjen a felületen. Össze is keveredhetnek egymással az árnyalatok, így még több tónus keletkezik. Nem kell sietnünk vele, mert a géles állaggal könnyen és nyugodtan dolgozhatunk. A száradás során jelennek meg a repedések és az amúgy nedvesen telt színű gél, átlátszóra szárad a színezékkel együtt. A repedezettség folyamatát meggyorsíthatjuk hajszárítóval. 


Ha teljesen megszáradt a repedezett és színes felület, akkor az alapszínnek használt krémes metál akrilfestékkel (fehérarany) vékonyan kenjük le a megmunkált részt. Egy nyirkos szivaccsal kissé visszatöröljük az akrilfestéket és készen is van az eozinos, vagy az olajfolt szivárvány színeire emlékeztető, tálcánk repedezett díszítése. A kép bal oldalán lévő közeli képen láthatjátok, hogy milyen a színezett átlátsz repedő gél közelebbről. 


Reméljük kedvet kaptatok kipróbálni ezeket az izgalmas új termékeinket, és hamarosan megmutatjátok nekünk is, hogy milyen szépségeket alkottatok. Jó munkát kívánunk hozzá!


Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

2 megjegyzés:

  1. Csodálatos lett a tálca. A következő munkámhoz feltétlen alkalmazni fogom.Köszönöm a bemutatást.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...