2017. május 2., kedd

Díszes anyák napi doboz szívvel és virággal

Orgona ága, barackfa virága... Bizonyára mindenkinek ismerősen cseng ez a dal! Most hétvégén lesz anyák napja, így egy olyan díszes dobozt mutatunk ma, mellyel a közelgő napon meglephetjük az édesanyákat.Tehetünk bele további kézzel készített ajándékot, vagy akár csokit, virágot, kozmetikumokat stb. a siker garantált!



Szükséges anyagok és eszközök:

- Fa dobozka
- Fém fogantyú
- Falap (ovális)
- Alapozó festék (primer)
- Lazúr (dió)
- Dekupázs rizspapír
- Dekupázs ragasztólakk (selyemfényű)
- Kőhatású paszták (homokkő, cement, antracit, barnagránit, mészkő)
- Repedőpaszta rendszer
- Dekor Paint Soft (farmerkék)
- Antikoló paszta (umbra)
- Gyöngytoll (levendula)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Expressz ragasztó
- Lapos ecset és stencil ecset
- Festőkés 
- Papír- vagy kartonlap, ceruza, olló, csiszolóvászon, csavarhúzó.


A doboz alapozása előtt szereljük le a fém zárakat. Ezután a külső felületét kenjük át az alapozó festékkel, a belső felületét pedig a dió színű lazúrral.


A festék száradása alatt készítsük elő a díszítéshez szükséges dekupázs rizspapírt. Ehhez szükségünk lesz egy papír- vagy kartonlapra, melyből vágjunk ki egy szív formát. Ügyeljünk arra, hogy akkora legyen, amely kényelmesen elfér a doboz tetején. A papírból kialakított szív alakú sablont használva, vágjunk ki a rizspapírból egy ugyanakkora darabot. A kis ovális falapra is válasszunk a rizspapírból egy megfelelő méretű mintát. Itt számoljunk egy kis ráhagyással. Az alapozó száradása után finoman csiszoljuk át a doboz egész felületét, majd portalanítsuk. A papír sablonunk segítségével mérjük ki és rajzoljuk meg, hogy hová kerüljön a rizspapír.


A selyemfényű dekupázs ragasztólakkal rögzítsük a kivágott mintát a doboz közepére, valamint a kisebb mintát az ovális falapra. Mindig szendvicsben dolgozzunk a dekupázs ragasztólakkal, vagyis kenjünk a rizspapír alá és fölé is. A kis falapon a rizspapír lelógó részeit csiszoljuk le.


A dekupázs ragasztólakk száradása után helyezzük fel a szív alakú papír sablont és takarjuk ki a dekupázsolt részt. A doboz tetejére a kőhatású paszták különböző színeit foltokban vigyük fel festőkés segítségével. Játsszunk bátran a színekkel, vegyítsük őket. A sarkoknál hagyjunk ki kis területeket, ide repedezett felületet fogunk majd kialakítani.


A kihagyott részeket kenjük le a repedőpaszta alapozójával vékony, egyenletes rétegben. Teljes száradás után (1-2 óra) ugyanezt a felületet kenjük át a fehér repedőpasztával. Száradás közben szépen kialakulnak a repedések. A teljes száradás után a kőhatású pasztákkal dolgozzuk össze a repedezett és a kőhatású részek találkozását.



A paszták teljes száradása után finoman csiszoljuk át a pasztás felületeket, majd portalanítsuk.
A doboz aljának oldalait fessük át lágy dekorfestékkel. Én itt a színben harmonizáló, farmekéket használtam.


A dekorfesték száradása után, vigyünk fel ecsettel nagyon kevés kőhatású pasztát, így is kialakíthatjuk az enyhén kopottas hatást.


A doboz tetején a pasztás részek mélyítéséhez, öregítéséhez hívjuk segítségül az umbra színű antikoló pasztát. Nagyon keveset vigyünk fel belőle egy szivacsdarabkára, majd simítsuk át a felületet.


A doboz tetejének éleit és a dekupázs minta kontúrját emeljük ki a lágy dekorfesték farmerkékjével, tegyük ezt a már jól ismert száraz ecset technikával. Használjunk nagyon kevés festéket és annak nagy részét itassuk le az ecsetről.


A szív alakú minta széleit emeljük ki levendula színű gyöngytollal. Formáljunk kicsi pöttyöket közel egymáshoz.


A gyöngytollal kialakított pöttyök száradása után alakítsunk ki kék színű inda mintákat a szívünk köré. Ehhez használjunk stencilt és stencilező ecsetet.


Lakkozzuk le a doboz teljes külső felületét, majd csavarozzuk fel a fém fogantyút és ragasszuk fel a doboz elejére a kis ovális dekupázsolt falapot.


El is készültünk, már csak meg kell töltenünk és szeretettel átadnunk!






Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...