2018. augusztus 18., szombat

Patinás díszüveg

Biztos jártatok már Ti is úgy, hogy a barátok, rokonok, de még a szomszédok is rátok gondolnak, ha találnak egy szép üveget otthon valahol megbújva és azzal a felkiáltással, hogy Te majd tuti ki tudsz hozni belőle valami szépet. Ez az üveg is így alakult át, hogy jó ideje várta az új ruháját. Némi festék és a patina effekt szett segítségével, szép patinás külsőt adtunk neki.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Formás díszüveg
- Alapozó festék (primer)
- Decor clay szett
- Lágy PVC öntőforma
- Expressz ragasztó
- Metál akrilfesték (antikréz)
- Rozsda hatás festék szett
- Öntapadó hobbiragasztó
- Patina effekt szett
- Matt lakk
- Metál viaszpaszta (arany)
- Lapos ecset, sörte ecset, üres szórófejes flakon
- fa spatula, szivacsdarab, csomagolópapír v. szilikon lap



Az esetünkben minden olyan üveg alkalmas a patinás díszítésre, aminek szép formája van. Lehet az bármilyen kiürült alkoholos üveg, de még egy érdekes formájú befőttes üveg is lehet az alanyunk. Első lépésként zsírtalanítsuk az üveg felületét, vagy alaposan mosogassuk el, majd töröljük szárazra. Ezután alapozzuk le az alapozó festékkel a teljes felületét. Hagyjuk teljesen megszáradni.


Amíg az üvegen szárad az alapozó festék, addig van időnk elkészíteni a 3D mintát, amit most a Decor clay-ből fogunk kiönteni. Készítsük elő az öntőformát és egy tálkát amiben a Decor Clayt fogjuk összekeverni. Mérjünk ki 2 egységnyit a B komponensből és 1 egységnyit az A komponensből.


Keverjük simára az elegyet és öntsük az öntőformába. Hagyjuk száradni kb. 30-35 percet, ennyi idő elteltével megszilárdul és a formából óvatosan kiemelhető. További 30-35 percig még szárítsuk szobahőmérsékleten.


Ez idő alatt megszáradt az üveg felületén az alapozó, így már fel is ragaszthatjuk a 3D mintát az expressz ragasztóval.


Ha a ragasztó megkötött és szépen rögzíti a 3D mintát, akkor fessük le a teljes felületet az antikréz metál akrilfestékkel.


Ha mindenhol lefestettük, várjuk meg a festék teljes száradását.


Ha a metál festék megszáradt, folytathatjuk a színezést, hogy a végeredmény még izgalmasabb legyen. A rozsdahatás festékszettben található festékekkel, foltokban fessünk bele mindenhová, felváltva a színekkel. Itt mindenki ízlésének megfelelően járjon el. Akinek jobban tetszik, ha csillog a felület, az csak egy kis rozsda színeket vigyen fel egy  szivacs darabkával. Az akinek a rozsdás szín tetszik jobban, bátrabban használja a rozsda színeket, nagyobb foltokban, de ez esetben is egy szivacs darabbal dolgozzunk. Várjunk meg a rozsda színű akrilfestékek száradását, csak akkor haladjunk tovább, ha teljesen száraz a felületünk.


Az üveg felületén megszáradt a festék, folytathatjuk az öntapadós hobbiragasztóval. A szivacsdarabbal szintén foltokba vigyünk fel a ragasztóból, ebbe a ragasztóba fog beletapadni a patina effekt szettben található por.


Most nem várunk száradási időt, hanem ha körbeértünk a ragasztóval és mindenhová került belőle, szórjuk bele az effektport egy ecset segítségével, majd kissé nyomkodjuk is bele az ecsettel.


A használati utasítás szerint ezután csepegtetéssel alakítjuk ki a patina hatást, de ha áttöltjük a patina reagenseket egy szórófejes flakonba, akkor egy kicsit más hatást alakíthatunk ki. Készítsünk elő 3 darab üres műanyag szórófejes azaz pumpás flakont és külön-külön színek szerint töltsük át a reagenseket. A szórófejes flakonnál nagyon ügyeljünk a szórásnál, hogy a megfelelő irányba tartsuk a fejet. Gondoskodjunk megfelelő védőfelszerelésről (védőszemüveg, kesztyű) Ha meggyőződtünk a szórás helyes irányáról és a munkafelületet is előkészítettük, jöhetnek a reagensek. Váltogatva a különböző patina színekkel permetezzük le az üveg teljes felületét. A reagensek szépen elkezdenek dolgozni, de ennek kicsit több időt kell adnunk. Legjobb, ha délután permetezzük le a reagensekkel a felületet és egy éjszakán át hagyjuk, hogy kifejtsék hatásukat és elérjük a szép patinás hatást. Ha az eredménnyel nem vagyunk még elégedettek, ismételjük meg a permetezést.


Ha a reagensek kifejtették azt a színhatást amit szerettünk volna elérni, zárjuk le a felületet matt lakkal. Kenjük át a teljes felület.


Végül a lakk száradása után emeljük ki néhol a mintáknál az arany színű metál viaszpasztával.


Ugye, hogy megéri új ruhába öltöztetni a már nem használt üvegeket. A patina hatás kifejezetten jól áll neki és így szívesen nézegethetjük vagy használhatjuk akár vázaként is, mert így akár egy szál virágnak is méltó helye lehet.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...