2015. december 22., kedd

Lécekből karácsonyfa

Egy nagyon mókás karácsonyfa megoldást hozott nekünk Orsi, akitől a blogon már több ötletet is bemutattunk. Jöjjön az ünnepek előtt egy kis barkácsolás, melyből kiderül, hogyan készül a léckarácsonyfa!

Az elkészítéshez a legcélszerűbb ágydeszkákat használni, ezek ugyanis előre le vannak csiszolva, és már csak méretre kell őket vágni. Amire tehát szükségünk lesz:

Hozzávalók
  • 8-10 szál 7 x 70cm-es deszka
  • 24 db kicsi szög
  • 18 db csavar
  • Moha zöld matt akrilfesték
  • Vintage effect medium
  • Pentart fehér matt akrilfesték
  • 100-as csiszolópapír
  • fűrész
  • csavarbehajtó vagy apa vagy férj vagy nagyfater vagy jóképű szomszédfiú erős keze
  • színtelen wa




A fa méreteit az alábbiak szerint tervezzük meg és szabjuk le:


Lécek hossza:

Törzs:
2 db 70 cm hosszú léc

Ágak:
1 db 70 cm-es
1 db 54 cm-es
1 db 37 cm-es
1 db 21 cm-es

Talpazat:
2 db 33 cm-es
2 db 8cm-es darab
1 db 12x9x8 cm-es blokk (raklap tüskéje) vagy bármi, ami ellensúlynak megfelelő


Az összeállítást kezdd a törzzsel és az ágakkal. Fektesd le a két darab 70 cm-es lécet és a léc egyik végéből indítva 8 cm-es réseket hagyva jelöld be az ágak helyét. Fúrd elő a lyukakat. Vágd méretre az ágakat, majd arányosan elosztva kalapáld be a 24 db szöget. Szóval ha megvannak a furatok, jöhetnek a csavarok és az ágak rögzítése.


A talapzathoz az egyik 33 cm-es darab léc két végére elsőként rögzítsd a 8 cm-es lécdarabokat, majd ha ez fix jöhet a másik 33 cm-es léc is keresztbe. Úgy fixáld ezeket egymáshoz, hogy már az ellensúlyként funkcionáló nagyobb fa blokk is kapcsolódjon hozzájuk. Ha ez kész a blokkokhoz 4 csavar segítségével rögzítsd a törzset.


Fesd le az egész fát a moha zöld színű matt akrillal. Gyorsan szárad így gyorsan jöhet is a következő fázis.


Ezután jöhet a Vintage Effect medium, amit ecsettel vagy csak szimplán ráfolyatva vigyél fel a felületre. Hagyd megszáradni. Miután megszáradt vidd fel a majdani fenyőre a záró festékréteget, a fehér matt akrilt.


Teljes száradás után jöhet a finomszemcsés csiszolópapír. Mi a szerepe a vintage effectnek? Segíti a fedőfestéket lecsiszolni ott, ahová alá lett dolgozva a szer. Ettől az egész kap egy kopott, repedezett, kinézetet és így a moha zöld szín is könnye elő tud tűnni. Hogy tartós legyen a fa waxold vagy matt lakkal fesd le a fa teljes felületét és kész is! 





Ötlet, fotó és styling: BorsaBox

Korábbi ágydeszkából készült ötletünket ITT és ITT találjátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...