2018. augusztus 4., szombat

Faragott fa virágtartó viaszokkal

Nyaranta mindig nagyobb hangsúlyt fektetünk a virágokra, hiszen nemcsak belső terekben, hanem az otthonunk körül is szívesen gyönyörködünk bennük. Ha otthonunkban helyezzük el őket, akkor tegyük egy szép tartóra. Most egy szépen faragott virágtartót kezeltünk különböző viaszokkal, azért hogy méltó legyen a virágainkhoz. Természetesen nemcsak virágtartót lehet ilyen technikával elkészíteni, hanem nyugodtan használhatjuk nagyobb felületeken is, mint pl. bútorokon, dobozokon és minden kezeletlen fa felületen.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Virágtartó (fali)
- Lazúr (dió)
- Metál színű viaszpaszta (türkiz)
- Befejező viaszok (tölgy és fehér)
- Lapos ecset, sörte ecset
- Csiszoló tömb, puha rongy, csomagolópapír


Általában a fa tárgyaknál alapozással szoktunk kezdeni, de most itt ezt a műveletet ki kell hagynunk, mert viaszokkal fogjuk kezelni a natúr fát azért, hogy a faerezet egy plusz mintát adjon a végeredménynél.
Az első dolgunk most az, hogy finoman csiszoljuk át az egész virágtartó felületét. Azért fontos ez a lépés, mert egy szép, sima felületre kell dolgoznunk és a viaszok után már nem fogunk tudni csiszolni, így az esetleges gyártásnál előforduló hibákat a későbbiekben nem tudnánk kijavítani. Ezért mielőtt elkezdenénk a díszítését mindenképpen elő kell készítenünk a felületét. Ha szép sima a felülete és a sorjáktól is megszabadultunk, alaposan portalanítsuk le.
A dió színű lazúrból öntsünk ki egy kis tálkába egy keveset és egy kisebb ecset segítségével fessük meg a faragásoknál. Igyekezzünk csak a résekbe, lyukakba juttatni a lazúrt. Erre azért van szükség, mert a lazúr híg állaga miatt könnyen felvihető az olyan résekbe, ahová esetleg a viaszokkal nem érnénk el. Így biztosan sehol nem marad ki a fa kezelése és egységes színt biztosítunk neki mindenhol.


Szinte hihetetlen, de ezek után csak három színű viaszra van szükségünk és máris kialakíthatunk egy nagyon izgalmas és szép hatást.
Mutatjuk...
A rések lazúrral való kezelése után, a türkiz színű metál wax pasztából vigyünk fel a virágtartónk teljes felületére, de csak foltokban-csíkokban. Várjuk meg amíg a wax paszta megszárad, beszívódik a fa felületébe. Ez kb. 2-3 óra. Ellenkező esetben összemaszatolódna a következőkben felvitt pasztával. Legyünk egy kicsit türelmesek vele, mert megéri!


Két-három óra elteltével már annyira száraz a metál wax paszta, hogy folytathatjuk a viaszozással. Vegyünk elő egy régebbi sörte ecsetet (későbbiekben ezt az ecsetet festésre már ne használjuk) és alaposan kenjük át a tölgy színű befejező viasz pasztával. A munkafelületünk megóvása érdekében jó ha leterítünk egy nagyobb csomagoló papírt, amin kényelmesen tudunk dolgozni.


Ahogy körbeértünk és mindenhol átkentük a felületét a tölgy színű viasszal, egy puha rongy segítségével töröljük vissza a felesleget. A barna szín alól így előbukkan a türkiz wax paszta színe. Olyan sejtelmesen, éppen annyira olvad bele a türkiz szín, hogy egy nagyon kellemes árnyalatot enged láttatni nekünk. Arra figyeljünk oda, hogy finoman töröljük vissza a felesleget és a barna szín ne vesszen el. Várjunk meg a viasz száradását, ez kb. 3-4 óra. Ennyi idő alatt még nem teljesen száraz a viasz, de a további megmunkáláshoz elegendő ennyi időt várni.


Az utolsó lépés a fehér befejező viasszal való kezelés. Szintén sörte ecsettel vigyünk fel egy nagyon keveset a fehér viaszból. Erre a lépésre csak azért van szükség, hogy a markáns barna színt egy kicsikét tompítsuk. Ez a lépés akár ki is hagyható, ha valakinek a sötét barna árnyalatok jobban tetszenek.


Egyszerű, pár lépésben kialakítható és a végeredmény lenyűgöző látvány. Ahogy a türkiz szín és a faerezet sejtelmes játéka keveredik az önmagáért beszél.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...