2016. szeptember 28., szerda

Új Pentart termékek - csiszolható alapozó paszta

Folytatjuk a sort, melyben bemutatjuk őszi újdonságainkat. Két új alapozó pasztával is bővítettük a jelenlegi kínálatunkat, így mostantól elérhető mágnesezhető és csiszolható verziókban is.
A lágy alapozó paszta csiszolható, porózus felületek további díszítésének előkészítésére alkalmazhatjuk. Segítségével könnyen kiküszöbölhetőek a rétegek közötti vastagságkülönbségek, melyeket csiszolással egy szintbe hozhatunk. Szívesen ajánljuk stencilezéshez is, a minta széleit könnyen simává tehetjük. A kialakított felület tovább díszíthető, például festéssel, dekupázsolással. 

Érkezzen most egy nagyméretű teafilter tartó, melyen a csiszolható alapozó pasztát alkalmaztuk, valamint a korábban bemutatott krémes akrilt és a matt decoupage ragasztólakkot is felhasználtuk.




Szükséges anyagok és eszközök:

-teafiltertartó
-rizspapír, rizspapír szalvéta
-alapozó festék
-krémes akrilfesték krém, sárga, olíva, meggypiros, fekete
-matt dekupázs ragasztólakk
-matt lakk
-alapozó paszta (lágy, csiszolható)
-lazúrgél (paliszander, olíva, cseresznye)
-akril pecsételők
-kontúrozó festék (fehér)
-antikoló paszta (umbra)
-csiszolópapír
-ecsetek, szivacsecsetek



A teafiltertartót alapozó festékkel egy rétegben alapozzuk le egy szivacsecset segítségével. Száradás után az oldalakat és a hátulját az új krémes akrilfesték krém színével fessük le.


Ragasszuk a rizspapírt az elejére a korábban megszokott módon az új matt ragasztólakkal, vagyis ragasztózzunk a rizspapír alá a felületre, simítsuk bele a rizspapírt majd a tetejét is kenjük át. Krémes, könnyen kenhető állaga miatt nagyon könnyű vele dolgozni, száradás után pedig száraz tapintású,  matt felületet ad.


Ugyanígy járjunk el a rizspapír szalvéta felragasztásánál is. Az alsó ragasztórétegre rögzített rizspapír túllógó részeit egy közepes (240-es) csiszolópapírral távolítsuk el, ...


...majd a matt ragasztóval itassuk át felülről is.


A fiók előlapjára olyan színt választottam ami a rizspapíron is szerepel, vagyis a rózsa bordó színét. Mivel pont ilyen bordó készen nincs, ezért meggypiros, fekete és sárga színekből kevertem. Kicsit több fekete hozzáadásával egy színben harmonizáló barna árnyalattal zárjuk a felületek széleit.


 Az időközben megszáradt kép hiányzó részeit megfestettem olíva, krémszín és egy pici fekete keverékével.


A felületet, hogy ne maradjon üres, nyomdával díszítettem. Zöldesbarnát és olíva zöld színt használtam.


Ezúttal hamis repedések rá kerültek elszórtan. Gyors és látványos megoldás, ha nincs időnk igazi repedéseket létrehozni.


A rizspapír szalvéta mintázatát azonos színű lazúrgéllel egészítsük ki. A paliszander színhez egy kis cseresznye árnyalatot keverve a rizspapír szalvéta színéhez illeszkedő árnyalatot kapunk.


A fehér alapozófestékkel kis sarokelemeket nyomdázzunk díszítés gyanánt a fiókra és a tartó fedelére, majd száradás után emeljük ki fehér kontúrozóval.


 A teatartó oldalára rögzítsünk 3D stencilt, majd az új alapozó pasztát használva készítsük el a mintát.


Amíg a paszta szárad, umbra antikoló pasztával egy kis ecset segítségével (amit, ha végeztünk, terpentines oldószerben tisztíthatunk ki) a kontúrozóval átrajzolt mintát árnyaljuk be egy szivacsdarab segítségével úgy, hogy a minta tetejéről óvatosan visszatöröljük, de a mélyedésekben maradjon egy kicsi.


A felület kiegészítésére használt lazúrgéllel hozzunk létre hátteret a domború mintázat mellett. Nem baj, ha az ecsettel összekenjük az alapozó paszta felületét, hiszen az újonnan kifejlesztett paszta lágy szerkezete remekül csiszolható. A stencilezés során esetleg keletkezett éleket szintén könnyen lecsiszolhatjuk.


Belül olíva zöld színű lazúrgélt, az éleknél, ahogy a külső mintázat kívánja, barna vagy zöld színt használva fessük le tartónkat.


Matt lakkal zárjuk a folyamatot, díszítsük fém kiegészítőkkel és egy utolsó finom árnyalásként antik réz metál krémes akrilfestékkel, szárazecset technikával simogassuk át az éleket.






Ötlet, fotó és kivitelezés: Kalmár Tímea - DecoMűhely

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...