2016. június 11., szombat

Hat egyszerű koptatási technikaNéhány olyan dekorációs módszert mutatunk nektek, melyekkel különféle kopottas hatásokat érhettek el, ha bútorokat vagy dísztárgyakat szeretnétek régies hangulatúvá varázsolni. A hat technika között lesz olyan is, melyhez nem szükséges semmilyen dörzspapír. Lássuk sorra a különböző ötleteket, melyeknek alkalmazása nagyban függ attól, hogy milyen tárgyat szeretnénk koptatott stílusúvá varázsolni és ehhez hogyan koptatjuk a festéket

1.     A Dekor Paint Soft egyszerű koptatása: A dekorfestéket különféle dekorációk és bútorok festésére fejlesztettük ki. Mattra száradó, lágy tapintású festék, mellyel szinte bármit lefesthetünk. Fára, kerámiára, fémre, kőre, sőt falfelületre is alkalmazhatjuk. Kiválóan alkalmas kopott, antik hatás elérésére. Könnyen csiszolható, így nélkülözhetetlen, ha Vintage vagy Shabby chic stílusú antikolt tárgyakat szeretnénk készíteni. Vízbázisú festék így a festőeszközök vízzel tisztíthatóak. Ha dísztárgyakat festünk ezzel a festékkel, akkor elegendő valamelyik viaszpasztánkat választani a tartóssá tevéséhez. Azonban ha tartós használatban levő bútort vagy tárgyat festünk, érdemes a matt vagy selyemfényű dekorlakkot választani a festék védelmére. 

2.       Vintage Effect Medium használata: mivel az akrilfesték nehezen távolítható el a festett felületről, kifejlesztettünk egy hozzá való koptató oldatot. Ezzel a szerrel fantasztikusan jól lehet az akrillal festett felületeket kopottas hangulatúvá tenni. A szert egyszerűen felkenjük a felületre hagyjuk megszáradni, majd akrilfestékkel átfestjük. Természetesen az eljárás variálható, mert két különböző színű akrilréteg közé is alkalmazhatjuk. Így az alsó réteg, csiszolásnál előtűnik. A szert folyathatjuk is és különböző mintákat is festhetünk vele. Csiszoláskor ezek a minták sejtelmesen előtűnnek. A koptatott felületet viaszolással vagy lakkozással tehetjük időtállóvá.

3.       Fröcsköléses technika: Ha új fatárgyakat öregbítünk, olykor zavaró, hogy az új fa világos színe bújik elő a festék alól csiszolás után. Ezért a fafelületet előkezelhetjük egy sötétebb tónusú lazúrgéllel. Legyen az kültéri vagy beltéri ebből a szempontból lényegtelen. A fatárgyunk egy érettebb alapszínt kap. Amikor a dekorfestéket visszacsiszoljuk a lazúrgéllel kezelt fa sötétebb színe tűnik elő, így sokkal inkább hasonlít a régi kopott tárgyakra. Ezt a hatást még fokozhatjuk azzal, hogy enyhén megspricceljük a koptatott felületet Media Mist Spray-val. Ettől még öregebb, szúette hangulatot varázsolhatunk az adott fatárgynak. Végül dekorlakkal vagy viaszpasztával tartósíthatjuk a munkánkat. 
4.       Visszamosott koptatási technika: Van úgy, hogy nincs kedve az embernek dörzspapírral koptatni. Sok kosszal járhat és a porra érzékenyeknek sem jó megoldás. Ám mégis szeretnénk koptatni a dísztárgyainkat. A visszamosásos technikával minden poros munka elkerülhető ám a hatás ugyan az, mintha csiszoltunk volna. Egy alapszínnel fessük be a felületet, de lehet a tárgy alapszíne is. Használhatunk dekorfestéket de akrillal is elvégezhető. Az első réteget hagyjuk megszáradni majd a következő világosabb színt még frissen egy nedves szivaccsal törüljük vissza. A szivacs ne tocsogjon a víztől, éppen, hogy csak nedves legyen. Száradás után lakkozzuk vagy viaszoljuk a tárgyunkat 
5.       Színes metál viaszpaszta koptatása: Ha az adott tárgyunkat egy sötét tónusú akrilfestékkel befestjük, érdekes kopottságot kölcsönözhetünk neki színes metál viaszpasztákkal. Az akrillal festett felületet egyszerűen bekenjük színes metál viaszpasztával, majd amikor megszáradt egy dörzspapírral megcsiszolgatjuk az egészet. Érdekes kopottas és fémes hatást eredményez. Utókezelésként egy ronggyal kifényesíthetjük vagy időtállóvá tehetjük kemény lakkal lekenve.
6.        Összetett technika repedezett és kopott hatáshoz: Akik nem elégednek meg az egyszerűbb megoldásokkal és a mixed media eljárás szerelmesei, azoknak ez az ötlet tetszeni fog. Ismét elő kell vennünk hozzá az akrilfestéket és a Vintage Effect Mediumot. Akrilfestékkel megfestjük az adott mintát a fa vagy bármilyen más felületre. Csak a mintát kezeljük a koptatószerrel és hagyjuk megszáradni. Erre az alapra egy eltérő színű akrilréteget viszünk. Használhatunk akril alapozót is. Száradás után megcsiszoljuk az egész felületet, így előtűnik a mintánk melyet a Vintage Effect Mediummal kezeltünk. A kezeletlen részek nem kopnak meg!  A kopott mintánkat egy nekünk tetsző színű média tintával átfestjük, mely szinte azonnal meg is szárad. Elővesszük a mikro repesztő lakkot, melyet a csomagolásán feltüntetett módon használunk és kezeljük a kopott mintánkat vele. Végül bármilyen színű viaszpasztával kiemeljük a repedéseket.

Jó munkát jó kísérletezgetést kívánunk nektek!

A 3. 5. és 6. eljárás Lakbear ötletei!
Szöveg és kép: Lakbear

2 megjegyzés:

  1. A képek számozása nem jó, ezért nem lehet követni, mire vonatkozik a leírás. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adott szöveg....alatta az adott képekkel :) Csak ennyi az egész!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...